YLE Teeman muotiviikko ja O’Mast – Napolin räätälimestarit

Yle Teemalla vietetään muotiviikkoa 3.-9.5.2014.

Lauantaina alkaneen teemaviikon aikana kanavalla nähdään runsaasti muotiin ja tyyliin liittyviä dokumentteja sekä elokuvia. Miehisestä #tyylit-näkökulmasta viikon ehdottomasti kiinnostavin paketti pärähtää ruutuun huomenna tiistaina klo 21.01, kun  vuorossa on napolilaisista räätälimestareista kertova, vuonna 2011 valmistunut 67-minuuttinen dokumentti O’Mast.

O’Mast – räätälimestari

Dokumentin nimi O’mast tulee napolin murteesta ja tarkoittaa ”mestaria”. Gianluca Migliarottin dokumentti on miehen sanojen mukaan syntynyt pääasiassa intohimosta ja kunnioituksesta räätälintyötä ja käsityöläisyyttä kohtaan. Dokumentti on samalla kunnianosoitus myös Migliarottin omalle kotikaupungille Napolille, jonka räätäleitä ei turhaan pidetä Lontoon Savile Row:lla sijaitsevien kollegoidansa ohella maailman parhaina.  Dokumentti rakentuu tunnettujen napolilaisten räätäleiden kuten Claudio Attolinin, Mariano Rubinaccin, Gennaro Formosan, Antonio Panicon ja Pasquale Sabinon haastatteluille, joissa miehet kertovat historiastaan, päätymisestä räätäliksi, oman työnsä filosofiasta ja näkemyksiään asiakkaista sekä yleisesti pukeutumisesta.  Haastateltavat eivät ole ansainneet ”mestari”-titteliään tyhjästä, vaan kyseessä on vuosikymmenien aikana kokemuksella ja kovalla työllä ansaittu asema.

Lisäksi dokumentissa esitellään kauniisti Napolin arkkitehtuuria sekä rakennuksia ja elokuvan tunnelma on viimeistelty klassisella, ajattomalla jazzilla. Migliarotti on halunnut dokumentillaan lähettää viestin myös kaupungin omille nuorille todetessaan: ”Kids in Naples are not educated. They look for heroes in the wrong things, in films like Gomorrah. And I hope they will find their heroes instead in these men.”

Napolilaisella puvulla on aivan omintakeinen luonteensa, joka syntyy yksityiskohdista (kuten pienen veneen muotoon tehdystä, barchetta-tyylisestä rintataskusta), keveydestä, napolilaisesta hartilinjasta (joka saa paidan tuntumaan jopa enemmän paidalta kuin varsinaiselta takilta) sekä rennosta, mutta kuitenkin erittäin tarkkaan harkitusta leikkauksesta. Myöskään Napolin sisällä ”tyyli ei ole yksi”, vaan räätälimestarit itse luovat ja määrittävät oman liikkeensä identiteetin leikkauksella, yksityiskohdilla sekä ennen kaikkea asiakaspalvelulla. Jokainen räätälin- tai edes ompelijan palveluita käyttänyt tietää, ettei tätä henkilöä valita ainoastaan työnjäljen, vaan nimenomaan räätälin persoonan perusteella. Toisaalta, kuten dokumentissa tulee ilmi, voi olla myös niin, ettei räätäli kelpuuta asiakkaaseen, ellei pidä henkilön tyylistä.

Mitä muuta YLE Teeman muotiviikolta?

Muotiviikon aikana Teema lähettää myös monia muita mielenkiintoisia dokumentteja. Alla muutama #tyylit-suosituksella varustettu poiminta.

Minä, Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld Sketches Himself, Ranska, 2012) – keskiviikkona 7.5. klo 21

Vuonna 1933 syntynyt Lagerfeld on yksi 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista ja tunnetuimmista muotisuunnittelijoista. Dokumentissa yksityisyydestään tarkka ja persoonallinen suunnittelija kertoo omin sanoin ja piirroksin tarinansa lapsuudesta Pariisin muotihuoneisiin.

Vogue – muotitoimittajien mahti (In Vogue: The Editors Eye, Yhdysvallat, 2012) – torstaina 8.5. klo 21

Vuonna 1892 ensimmäisen numeron julkaissut Vogue-lehti juhli 2012 pyöreitä vuosia. Tätä juhlistaa myös lehden legendaarisista muotitoimittajista (fashion editors) tehty dokumentti.

Mad, muotia Italiasta (MAD: A World of Fashion, Italia, 2010) – perjantaina 9.5. klo 21

Armani, Ferrè, Fiorucci, Missoni, Gucci, Versace, Prada jne… Kertomus italialaisesta muodista ja italialaisen naisen lähihistoriasta muotipiirtäjä Maddalena Siston eli Madin (1951–2000) uran ja piirrosten kautta.

Diana Vreeland, muotimaailman legenda (Diana Vreeland: The Eye Has to Travel, 2011) – lauantaina 10.5. klo 21.52

Elegantti dokumenttielokuva Voguen ja Harper’s Bazaarin legendaarisesta toimittajasta ja tyyli-ikonista Diana Vreelandista, joka eli pitkän ja värikkään elämän muotimaailman ytimessä. Newyorkilainen Vreeland (1903-1989) toimi 25 vuotta Harper’s Bazaarin kolumnisti kunnes siirtyi 1960-luvun alussa Vogue-lehden päätoimittajaksi. 1960-luku oli Vreelandin ja Voguen kulta-aikaa. Hän lanseerasi Twiggyn, toimi Jackie Kennedyn neuvonantajana ja oli ylipäätään läsnä kaikkialla missä tapahtui muodin, tyylin ja kulttuurin alueella.

Kate Moss, supermalli (Looking for Kate Moss, 2014) – lauantaina 10.5. klo 21

Kate Moss aloitti uransa 14-vuotiaana ja on ollut Vogue-lehden kannessa peräti 33 kertaa. Hän nousi muotisuunnittelijoiden muusaksi, vaikka poikkesi täysin ajan vallitsevasta huippumalli-ihanteesta ja on työskennellyt niin John Gallianolle, Marc Jacobsille kuin myös Alexander McQueenille. Dokumentti kurkistaa yksityisyydestään tarkan mallin elämään. Kukapa ei rakastaisi Katea?

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi