Vans Old Skool – Klassikon paluu
Vansin katalogiin 1970-luvun loppupuolella lisätty Style 36, eli nykyisin Old Skool on monipuolinen tennari rentoihin tyyleihin. Klassikko, joka on täysin aiheetta jäänyt turhan vähälle huomiolle.
Hienovaraista brändäystä
Vansin kenties tunnetuimmat mallit ovat Authentic ja Slip-on. Menswear-skene ei ole ollut tältä osin poikkeus. Eniten näkyvyyttä blogeisssa ja streetstyle-kuvissa ovat saaneet mainitut mallit. Kyse on kenties siitä, että Authentic ja Slip-on ovat Old Skoolia pelkistetympiä ja sen vuoksi helpommin yhdisteltäviä. Old Skoolia ei ole myöskään nähty elokuvissa, ainakaan näkyvässä osassa toisin kuin slip-onia. Suurin osa muistanee Fast Times at Ridgemont High:n Sean Pennin näyttelemän Jeff Spicolin ja tämän shakkiruutuiset slip-onit. Elokuvassa on myös ikoninen kohtaus, joka liittyy uima-altaasta nousemiseen.
Vaikka Old Skool ei ehkä ole yhtä ikoninen kuin Vansin vanhemmat mallit, sen tunnistaa helposti kengän sivulla kulkevasta raidasta. Merkin perustaja Paul Van Dorenin piirtämä ”jazz stripe” on ikään kuin Vansin logo. Raitaa käytettiin ensimmäisen kerran Old Skoolissa ja mielestäni raita onkin yksi onnistuneimpia hienovaraisia brändäyksiä.
Old Skool, kuten Vansin muutkin alkupään mallit, oli suunniteltu skeittaamista varten. Uutena innovaationa Old Skoolissa käytettiin ensimmäisen kerran päällisen materiaalina nahkaa. Tätä ennen Vansilla tehtiin vain kangaskenkiä. Skeitatessa nahka kestää kangasta selvästi paremmin, eivätkä kengät hajoa muutaman session jälkeen.
Aivan kuin monet muutkin alun perin johonkin tiettyyn asiaan tarkoitetut kengät myös Old Skool on sittemmin levinnyt alkuperäisestä kohderyhmän ulkopuolelle. Kengälle on tapahtunut sama kuin Conversen Chuck Tayloreille, jotka siirtyivät koripallokentiltä vapaa-ajan klassikoiksi. Harvempi käyttää enää nykyisin perus Old Skooleja tai muita Vansin klassikoita skeitatatessa, koska tähän tarkoitukseen on tarjolla parempiakin vaihtoehtoja.
Nykyään mallia saa monissa eri väri- ja materiaaliyhdistelmissä. Lisäksi vuosien varrella on ollut useita kollaboraatiomallistoja eri vaatemerkkien ja bändien kanssa. Kuitenkin totuus on se, että usein ei tule vastaan alkuperäisten väriyhdistelmien voittanutta. On kylmä totuus, että uudet viritykset klassikoista harvemmin toimivat. Tosin joskus sääntöön tulee poikkeus.
Vuoden 2013 syksyllä julkaistu vintage pack on näteimpiä Old Skoolista julkaistuja erikoismalleja. Se toimii jopa yllä olevaa sinimustaa perinteistä värikomboa paremmin. Versiointi on tyylikäs ja pelkistetty uusvanha kenkä. Sen yksivärisyys korostaa jazza-raidan avustamana kengän linjoja. Kyseessä on osoitus jälleen kerran siitä, että vähemmän on enemmän.
Monipuolisuus kunniaan
Old Skool on ollut pitkään suosittu punkskenessä, mutta menswear-blogeissa ja katutyylikuvissa mallin suosio on ottaen huomioon alakulttuurista lähtöisen olevan taustan ollut yllättävän vähäistä. Ennustan mallin nousevan suureen suosioon seuraavien vuosien aikana. Tästä on jo merkkejä ilmassa. Esimerkiksi viime aikoina hyvistä tyyleistään tunnettu showroomin pitäjä Alessandro Squarzi on poseerannut instagram-tilillään old skooleissa. Miehen kuvista voi poimia ideoita simppelin tennarin yhdistämisestä muihin vaatteisiin. Jos Old Skool pitäisi tiivistää johonkin yhteen lausahdukseen, se olisi oikeanlainen rentous; effortless cool.
Vansia myy Suomessa muun muassa Beamhill ja Ponke’s, mutta saatujen tietojen perusteella Vans Concept Store avataan Helsingin Forumiin torstaina 27.2.2014.