Tyylit x Northern Ultra Trail Services 31km Karhunkierros – Osa 3

Viimeinen viikko on käsillä ja Tyylit-tiimin matka kohti Karhunkierrosta on kohta loppusuoralla (ennen 31 kilometriä mutkaisia polkuja sekä mäkiä). Olen jo ehtinyt aiemmin voivotella heikkoa juoksukuntoani ja Erik on esitellyt itsensä, joten viimeisenä tiimiläisenä ääneen pääsee ryhmän kovakuntoisin karpaasi, Otto.

Salolaista juoksutreeniä – Otto Tähkäpää

”Joo, kai sitä vois lähtee.” Nämä kohtalokkaat sanat tulivat suustani ennen kuin edes ehdin ajatella, mihin tulin suostuneeksi. Iiron ehdottama 31 kilometrin pituinen juoksu Oulangan kansallispuiston postikorttimaisemissa vaikutti sillä hetkellä hyvältä idealta, mutta puhelun jälkeisen googlettelun jälkeen juoksu ei vaikuttanutkaan enää ihan niin ”aloittelijaystävälliseltä kipaisulta” kuin mitä tapahtuman kotisivuilla mainostettiin. Pienen alkujärkytyksen jälkeen sain zenini takaisin, sillä haasteellisesta reitistä huolimatta olin kuluttanut lenkkipolkuja talvellakin 30–50 kilometrin viikkotahdilla. Valmistautuminen oli siis Iiron soittaessa jo valmiiksi hyvässä vauhdissa.

otto-trail-karhunkierros-1

Itselläni ei ole aiempaa kokemusta mistään virallisista juoksutapahtumista, ei sen enempää puolimaratonista kuin täyspitkästäkään – polkujuoksusta puhumattakaan. Tänä kesänä tähän on kuitenkin määrä tulla muutos, sillä kalenteriin on merkitty Karhunkierroksen lisäksi kaksi täyspitkää maratonia ja kenties tilaa olisi vielä kolmannellekin. Ilmoittautumiset em. tapahtumiin ovatkin muuttaneet kevään kuluessa omaa treeniä hieman tarkoitushakuisempaan ja systemaattisempaan suuntaan.

otto-trail-karhunkierros-2

Aiemman fiilispohjaisen junnaamisen sijaan olen pyrkinyt varioimaan juoksua niin, että viikko-ohjelmani koostuu yleensä kahdesta palauttavasta hidasvauhtisesta hölkästä (6–8 km), yhdestä intervallitreenistä tai kiihtyvästä juoksuharjoitteesta (5–10 km) sekä yhdestä pitkästä raastosta (20–30 km). Todellisuudessa harjoitteluni ei ole aina ollut aivan näin monipuolista ja varsinkin intervallitreenit ovat jääneet välistä turhan usein. Esimerkiksi edellisviikolla maantiepyöräilykauden avanneen 110 km avauslenkin turruttamien reisien takia intervallitreeni oli täysin poissuljettu vaihtoehto, joten se sai tehdä tilaa kolmannelle palauttavalle hölkälle (8 km+8 km+6 km), minkä jälkeen viikko huipentui äitienpäivän hieman yli 30 kilometrin juoksulenkkiin (yht. 52 km).

juoksumäärät keväällä

juoksumäärät keväällä

Äitienpäivänä juostun lenkin on määrä olla viimeinen pitkä harjoitus ennen Karhunkierrosta, minkä takia olin suunnitellut reitin niin, että se palvelisi mahdollisimman hyvin parin viikon päästä edessä odottavaa juoksu-urakkaa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että reitti sisälsi mahdollisimman paljon polkuja ja pieniä hiekkateitä ja mahdollisimman vähän asfalttia.

Oma polkujuoksukokemukseni onkin ollut tämän vuoden maaliskuuhun asti lähes olematon, mutta viime aikoina olen pyrkinyt lisäämään polkuosuuksia melkein kaikille vähääkään pidemmille juoksuille. Tämän, toistaiseksi vielä melko vaatimattoman kokemuksen perusteella on kuitenkin jo pakko myöntää, että mutkittelevilla poluilla juoksemisessa on oman oma fiiliksensä ja viehätyksensä, mikä poikkeaa selvästi suoralla ja tasaisella maantiellä junnaamisesta. Bonuksena tähän tulevat vielä ajoittaiset Syvä joki -vibat, jotka ovat pari kertaa kiirineet selkäpiitä pitkin Salon syrjäseutuja kolutessa. Juoksuun sopivien polkujen löytäminen Salosta, pinta-alaltaan Suomen 31. suurimmasta kunnasta, ei olekaan ollut vaikeaa, joskin on myönnettävä, että Varsinais-Suomen vilja-aitan pinnanmuodostelmat eivät ole varsinaisesti valmistaneet samanlaisiin nousuihin kuin mitä Oulangalla on odotettavissa.

trail-otto1

Testasin lenkillä myös ensimmäistä kertaa ostamaani Asicsin juomapullovyötä, sillä Karhunkierroksen sääntöjen mukaan jokaisella kilpailijalla tulee olla mukanaan vähintään litra vettä. Hyvä, että vyötä tuli testattua jo nyt, sillä käyttökokemus oli melko kamala ja jo 1,5 kilometrin jälkeen vyö lensi metsikköön, mistä kävin poimimassa sen talteen paluumatkalla. Pitänee siis tällä viikolla suunnata takaisin kaupoille ja yrittää löytää toimivampi vyö. Vai olisiko juoksureppu sittenkin toimivampi vaihtoehto varsinkin, kun matkalla pitäisi veden lisäksi pystyä kuljettamaan myös matkapuhelin, idealside, avaruuslakana, pilli, muki ja vähintään 250 kcal varaenergiaa?

Vyötäröllä heiluneiden ja hölskyneiden juomapullojen heivaamisen jälkeen juoksu eteni varsin mukavissa merkeissä. Alkumatka sujui pieniä polkuja pujotellessa ja kiviä ja kantoja väistellessä melko verkkaista tahtia, mutta pienelle hiekkatielle päästyä tahti nousi jonnekin 5:20/km tietämille. 22 kilometrin juoksun jälkeen huomasin kauramoottorissa olevan vielä mukavasti virtaa jäljellä ja niinpä päästelin loppumatkan noin 4:50/km tahtia aina kotiovelle asti. Kotipihalla ranteessa roikkunut Garmin näytti lenkin pituudeksi 28,5 kilometriä, kokonaisjuoksuajaksi 2,5 tuntia ja keskitahdiksi 5:16/km. Ihan kelpo lukemat. Joskin harmittavaista oli, että kellon pause oli mennyt päälle jossain vaiheessa noin kahden kilometrin ajaksi, minkä takia 30 kilometrin rajapyykki jäi tällä kertaa ylittämättä. Eikö se menekin nykyään niin, että ainoastaan jollekin elektroniselle laitteelle tallentuneet (ja sosiaalisessa mediassa jaetut) kilometrit lasketaan?

otto-trail-karhunkierros-4

Tämän kesän ensimmäinen hillopurkki siintää enää vain vajaan kahden viikon päässä ja uskallan väittää, että oma valmistautumiseni on edennyt aikataulussa ja suunnitelmien mukaisesti. Viimeisen parin viikon ohjelma ei sisällä – tai ainakaan sen ei olisi tarkoitus sisältää – enää mitään rajuja vetoja tai pitkiä raastoja. Pikaisen SWOT-analyysin perusteella oman juoksuni mahdolliset uhat ja haasteet liittyvät ennen kaikkea kisaa edeltävään riittävään lepoon ja tankkaamiseen.

Nähtäväksi jää, kuinka hyvin maltan noudattaa oma neuvoani ja pysyä varsinkin viimeisellä viikolla poissa lenkkipolulta – toisaalta, vähemmän treeniä merkitsee vastaavasti enemmän aikaa vietettäväksi nettikauppoja selaillen ja kevätpoistoja suunnitellen. Tästä tulikin mieleeni, oliko Yooxiin vielä voimassa olevia alennuskoodeja?

#tyylitpolulla

Full disclosure: Tämä blogipostaus on tehty Northern Ultra Trail Servicen sponsoroimana (kuten myös muut, aiheesta jo tehdyt ja vielä kirjoittamattomat postaukset). Lisätietoja Karhunkierroksesta saa verkkosivuilta: NUTS Karhunkierros 22.-24.5.

kuvat: Otto Tähkäpää


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi