#Tyylit ravintolakierros – Passio – Keittiö ja Baari

Bronda, Pompier, Kaartin Hodari&Hummeri, Rikhards, Välimäki ja niin edelleen… Viime aikoina Helsinki on saanut useamman uuden ravintolatulokkaan.  Kuten jo useaan kertaan todettua, hyvät #tyylit ei rajoitu vain pukeutumiseen ja uuden #tyylit ravintolakierros- sarjan tarkoituksena onkin katsastaa säännöllisen epäsäännöllisesti mielenkiintoa herättäviä ja kiinnostavia mestoja, niin uusia tulokkaita kuin jo paikkansa vakiinnuttaneita suosikkeja.

Passio – Keittiö ja baari

Ensimmäisenä vuorossa on huhtikuun alussa Kalevankadulla avattu PASSIO – Keittiö ja baari. Omien sanojensa mukaan PASSIO tarjoilee kotimaisten pientuottajien antimia höystettynä maailman mausteilla, ilman turhaa kikkailua. Juomissa luotetaan käsityöläisyyteen ja  panostetaan laatuun. Oluet ja siiderit tulevat Savonlinnassa sijaitsevasta Panimoravintola Huvilasta  ja viinit ovat peräisin eurooppalaisilta pientuottajilta, joiden maahantuonnista lafka huolehtii itse. Ravintolan takaa löytyy kolmikko Jussi Hukkanen, Jesse Vottonen ja Jere Hanhiala. Ravintola on auki kuutena päivänä viikossa ja useasta verrokistaan poiketen myös sunnuntaisin.

IMG_8589

Mitäpä muutakaan alkuun kuin kuplivaa…

Kesäinen perjantai-ilta tuntuu olevan otollinen aika paikan testaamiselle. Passio on varmasti monelle toistaiseksi tuntematon suuruus, joten sisään astuessa tilaa oli vielä reilusti tarjolla. Paikka on tilan osalta jaettu kahtia, heti ovesta kynnyksen yli siirryttäessä aukeava tila oli vielä tuossa vaiheessa iltaa tyhjä. Pienen seinän takaa löytyy salin suurempi puoli ja yksi isompi seurue sekä joitakin pariskuntia näyttivät kuitenkin ehtineen aloittamaan illanvieton jo ennen meitä. Paikan henkilökunta ja ote asiakkaisiin tuntuu alusta asti varsin rennolta sekä huomioivalta, ilman turhaa yliyrittämistä tai luonnottomuutta.

Ravintolan sisustus on tummahko, pöytiä koristaa valkoiset liinat ja personaalisuutta on haettu punavalkoisesta ruutulattiasta sekä takaseinien koristelluista kaakeleista. Suuret ikkunat suoraan Kalevankadulle tekevät salista etenkin näin kesällä erittäin valoisan, joka ei missään nimessä ole huono, vaan omalla tavallaan antaa sekä tukea että vastapainoa yksinkertaiselle ja tummanpuhuvalle sisustukselle. Toisaalta, syksyn hämärien iltojen aikana ravintolan tunnelma muuttunee kevyen kesäisestä ja rennosta hitusen verran intensiivisemmäksi. Myös sisustuksen osalta voisi tyylien sanoa olevan yksinkertaiset ja toimivat, ilman turhia kikkailuja.

Passion ruokalistaa ei ole paisutettu. Lista sisältää neljä alkuruokaa, neljä pääruokaa, kaksi jälkiruokaa ja juustot. Lisäksi tarjolla on kaksi yllätysmenuuta, joista lyhyempi sisältää kolme ja pidempi viisi ruokalajia. Vaikka harvoin missään tarjolla oleva villisika houkuttikin itseäni, päädyimme seuralaiseni kanssa luovuttamaan ohjat keittiöön ja selvittämään, mitä pidemmän kaavan mukainen yllätysmenu pitää sisällään. Kyseessä olikin ratkaisu, joka ei illan aikana tuottanut yhtään pettymystä. Ruuat tarjoiltiin pöytään hyvällä tahdilla, missään vaiheessa ei synny vaivaannuttavaa odottelua, mutta mikä tärkeintä, ei myöskään kiireen tuntua. Menuun aikataulutus tuntui varsin tarkkaan harkitulta, jopa talon oma leipä tarjoiltiin smoothisti sopivassa raossa pääruokien välillä. Bonusta myös siitä, että illallinen sisälsi valintoja – kuten jo mainittua villisikaa, ahventa ja perinteisen kohokkaan – joita normaalisti ei välttämättä tule vastaan, eikä ainakaan omatoimisesti listalta poimittua.

IMG_8590

Keittiön tervehdyksenä pöytään kannettiin talon omalla näkkileivällä tarjoiltua pastramilihaa ja parmesanvaahtoa sekä tartar kananmunan keltuaisella vahvistettuna. Jo lähtö oli hyvin vahva.

IMG_8594

Varsinaisena alkuruokana tarjoiltiin 35 asteeseen lämmitettyä lohta ja kauden kasviksia. Ohessa tarjoiltu vehnäolut sai myös molempien ruokalijoiden hyväksynnän.

IMG_8595

Pitkään haudutettua villisikaa ja korvasienirisottoa.

Keittiön yllätysmenun lisäksi päätimme luottaa myös juomien valinnan henkilökunnan käsiin. Myös tämä valinta oli alusta loppuun onnistunut, vaikka alkuruuan kanssa tarjoiltu olut sai molempien – normaalisti oluet täysin muiden juotaviksi jättävän – ilmeet ehkä hivenen huolestuneiksi. Talon omaa vehnäolutta voisinkin luonnehtia termillä ”olueksi hyvä”, vaikka sekään tuskin omia juomatottumuksia tulee muuttamaan. Alkuruokana tarjoillun lohen kanssa kaadettu lasillinen kuitenkin toimi. Huomionarvoista on myös se, että juomia ei missään vaiheessa tuputettu, vaan juomapaketista tarjolla oli heti ”puolikas” vaihtoehto, joka valitun menun kanssa toimi moitteettomasti. Isompia laseja tuskin olisi ehtinyt (tai loppua kohden edes pystynyt) kumoamaankaan.

IMG_8600

Ensimmäisenä pääruokana tarjoillun paistetun ahvenen kanssa tarjoiltu Riesling ei myöskään jättänyt sijaa moitteille.

IMG_8598

Yksinkertaista ja toimivaa, näin voisi ylipäänsä kuvailla tekemisen meininkiä illan aikana.

IMG_8614

Talon oma siideri, joka valmistetaan Savonlinnassa sijaitsevassa Panimoravintola Huvilassa.

 

Lyhyesti voi todeta, että valittu menu oli todella hyvä kokonaisuus, jossa maut olivat selkeitä ja tasapainoisia.  Ruokien valmistuksessa oli nähty vaivaa ja niiden ulkonäkö oli rennon viimeistelty, jälleen ilman turhaa yliyrittämistä. Myös ruokien ja juomien matchaaminen oli tehty onnistuneesti. Kokonaisuudessaan seitsemän annosta (määrä joka etukäteen ajateltuna saattaa kuulostaa varsin suurelta ja johon valittu viiden lajin menu lopulta paisui) oli juurikin sopiva. Itse lopetimme tuossa vaiheessa, toisen jälkiruuan jälkeen, keskittyen jälkiruokaviinin nauttimiseen (tai siihen, mitä siitä oli jäljellä) ja kahvit jäivät juomatta. Tämä oli ehkä pienoinen virhe, etenkin kun näin huomasimme jäävämme paitsi Passion erikoisuudesta – eli peilikaapista – jonka sisältä paljastui matkakokoinen baarikaappi. Kahvit ja konjakit pitänee siis nauttia seuraavalla kerralla.

Kotiin lähtiessä vatsa oli täynnä, mutta missään nimessä kokonaisuus ei vienyt ähkyn puolelle. Kun viiden ruokalajin menun maksaa 59 euroa (3 ruokalajia 45 euroa), voi nyt tehdyn visiitin perusteella todeta, että hinta ja laatu Passion kohdalla kohtaavat erinomaisesti.

IMG_8603

Paistettua ahventa, parsaa ja sitruunavaahtoa.

IMG_8604

Talon omaa leipää, pääruokien välissä tarjoiltuna.

IMG_8607

Koko illan mehevimpänä annoksena esiin nousi kuitenkin toisena pääruokana tarjoiltu ankka joka tarjoiltiin peruna- ja porkkanapyreen sekä hyvin maukkaan veripaltun kera.

IMG_8609

Mansikkasorbet, raparperia, pistaasikakkua ja vaniljavaahtoa sekä talon omaa siideriä. Jälkiruokapuoli laitettiin myös käyntiin erittäin toimivasti.

IMG_8611

Loppuun oli säästetty klassinen (sitruuna) kohokas, joka oli täydennetty siiderivaahdolla sekä pensasmustikoilla.

IMG_8612

Kohokas oli onnistunut – myös esteettisesti.

Lopuksi vielä jo alussa mainittuun palveluun, joka ruuan ohella on ehdottomasti Passion vahvuus. Homma oli rentoa ja välitöntä alusta loppuun, tarjoiltavat juomat ja ruuat avattiin selkeästi ja ymmärrettävästi, eikä edes tarjoilijan vaihtuminen kesken illallisen tuonut säröjä toimintaan. Talon isäntä eksyi pöytään loppuillasta ja käynti kokonaisuudessaan herätti mielenkiinnon myös Savonlinnassa sijaitsevan ”sisarravintolan”, Panimoravintola Huvilan testaamiseen. Jotta homma ei menisi täysin hehkutuksen puolelle, voinee pienen kriittisen #tyylit-huomion tehdä vieressämme istuneeseen ruotsalaispariskuntaan viitaten, joka tuntui saavan palvelua toisen kotimaisen sijasta vain englannin kielellä.

Kaiken kaikkiaan PASSIO on ehdottoman hyvä lisä Helsingin (koko ajan kasvavaan) ravintolatarjontaan.

IMG_8620

Talossa tarjoiltavat viinit oli käytetty hyväksi myös valaistusta suunniteltaessa.

IMG_8616

Salista avautuva näkymä tiskin taakse, jonka takana olevan keittiön tapahtumia pystyi myös paikaltaan seuraamaan.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi