Kellokuume remissiossa – TID Watches

Minulla on ollut vakava ongelma, mutta näen valoa tunnelin päässä. Kärsin vakavasta kellokuumeesta, joka johti kaikenlaisiin ylilyönteihin. Nyt on kuitenkin tuntuu, että olen parantunut – ehkä jopa suorastaan herännyt kuolleista kuin Lasarus konsanaan.

Kellokuume – taudeista pahin

Vuosi oli noin muistaakseni 2012, kun sain päähäni, että tarvitsen kunnollisen rannekellon. Varsinkaan ensimmäisen laatukellon hankinta ei ole helppo tehtävä, ja olisin ollut todella tyytyväinen ohjeisiin. Muita helpottaakseni kirjoitin aiheesta suuntaa antavana ohjeistuksen. Toivon myös, että olisin törmännyt jäljempänä esiteltävän TID Watchesin kaltaisiin merkkeihin. Tällä tavoin olisin säästynyt suurelta rahanmenolta, enkä välttämättä olisi uponnut liian syvälle kellojen suohon. Nimittäin kellot – jos jokin – on harrastus, jossa menee rahat ja järki. Mutta kuten on moneen kertaan todettu, minkäs teet?

Joka tapauksessa parina aikaisempana vuotena ranteessa oli ollut Timexin Weekender. kuitenkin päivä päivältä koin, että jotain muuta oli saatava. Koska täytin seuraavana vuonna 30, päätin juhlistaa miehen iän saavuttamista mekaanisella laatukellolla.

Omega Speedster Professional natorannekkeella – toimii!

Erinäisiä kellosaitteja seurattuani ja kelloista luettuani Omegan Speedmaster tuntui minulle oikealta valinnalta. Vielä tällöin niiden hinnat olivat suhteellisen inhimillisiä, minkä lisäksi sen maine ensimmäisellä kuulennolla käytössä olleena kellona kiehtoi. Ajatus samasta kellosta kuin astronauteilla tuntui hienolta. Alitajuisesti kuvittelin muuttuvani paremmaksi ihmiseksi, ehkä jopa astronautiksi.

Vuosi vaihtui ja syntymäpäiväni saapui. Raha hankintaa varten oli raavittu kasaan, kelloa oli käyty sovittamassa ja ostopäätös tehty. Enää puuttui viimeisen askeleen ottaminen; menin liikkeeseen ostamaan kellon. Vaikka kokemus oli rahanmenon osalta karmiva, minulla oli vihdoin oikea kello. Samalla tapahtui kauhea asia, sillä vaikka heroiinin osalta väitteet ensimmäisen kerran myötä tapahtuvasta koukusta ovat vähintäänkin kontroversiaaleja, kellojen osalta asia on toisin. Olin koukussa.

Taudinkuvalle tyypillisesti pelkkä Omega ei riittänyt. Tunsin, että minun oli saatava oikean kellon rinnalle edullisempi beater. Koska Speedyn ollessa kronografi, sukelluskello oli luonteva valinta rymykelloksi. Niiden kanssa ei tarvitse pelätä vettä ja pienet naarmut voi ottaa vain luonnollisena patinana.

Kattavan ja jonkun mielestä jopa autistisen tiedonkeruun jälkeen kaikki kriteerit täyttäväksi vaihtoehdoksi valikoitui Seikon klassikko SKX007. Vielä tässä vaiheessa luulin, että tilanteeni oli suurin piirtein hallussa. Eihän se kuitenkaan niin mennyt.

Seiko SKX007 – budjettikellojen klassikko

From Seiko to Rolex

Rolex kantaa tietynlaista negatiivista stigmaa, mikä budjetin ohella oli aluksi syy merkin kaukaa kiertämiseen. Rolexin maine nousukkaiden ja kelloista mitään tietämättömien merkkinä ahdisti, mutta Rolex on Rolex. Eihän siitä mihinkään pääse. Sitä paitsi Seikon suklarin jälkeen sukelluskellokuume yltyi, mikä johti säästämisen uuteen kelloon.

Maineen takia suunnittelin Rolexin pikkuveljenä tunnetun Tudorin hankintaa, mutta kassan, kuukausien ja tietämyksen karttuessa minulle alkoi syntyä pakkomielle päivyrittömään no-date Submarineriin. Viimeinen virhe oli käydä Sepän Viisarissa testailemassa kelloja. Testattuani Subia ranteeseen hankinta oli selvä.

Kokemuksistani Submarinerin kanssa voi lukea lisää pari vuotta vanhasta kirjoituksestani. Mielipiteeni eivät ole muuttuneet, vaan lähinnä vahvistuneet. Rolex on ultimaattinen kello. Panerai-miehet saattavat ajatella toisin, mutta mikään muu merkki ei omaa yhtä mielenkiintoisia perinteitä. Lisäksi ajatus siitä, että kaikki hoidetaan lafkan sisällä ns. in-housena oli omiaan nostattamaan tunnelmia.

Rolex Submarinen no-date

Kello on ollut sen hankinnasta lähtien lähes päivittäisessä käytössä, ja mitä enemmän sitä olen käyttänyt, sitä enemmän olen päätynyt ulkonäön painottamiseen. Kellon pääasiallinen funktio on mielestäni ajan näyttämisen ohella näyttää hyvältä – ja molemmissa Subi onnistuu täydellisesti. Submarinerille myönnetty sertifikaatti kronometrinä tarkoittaa, että se pysyy ajassa todella hyvin. Vuorokaudessa tapahtuu vain parin sekunnin heittoja. Säädättämällä sen saisi vieläkin tarkemmaksi, mutta olen tullut toimeen hyvin kellon kanssa. En ole koskaan myöhästynyt mistään sen vuoksi, että kelloni olisi väärässä ajassa. Ja mitä taas ulkonäköön tulee, niin tämän yksinkertaisemmaksi ei sukelluskello voi enää mennä. Suklarina mallissa on kaikki olennainen. Joskus kuitenkin kaipaa jotain uutta, sillä vaihtelu virkistää.

TID – skandiminimalismia ranteeseen

Miten kellokuumeeni remissio liittyy TID Watchesiin? Ensinnäkin olen päässyt yli ajatuksesta, että kellossa on oltava mekaaninen koneisto. Toki tasaisesti rullaava sekuntiviisari on hienon näköinen ja Rolexin koneiston hiljainen käynti kuulostaa miellyttävältä. Kuitenkin kvartsikello näyttää aikaa ihan samalla tavalla ja on todennäköisesti jopa tarkempi siinä. Lisäksi muut kuin sveitsiläiset valmistajat harrastavat hieman erilaista muotokieltä.

Näistä ei-perinteisistä valmistajista tunnetuin on Daniel Wellington. Merkin kelloissa ei ole mitään vikaa, mutta onhan ne vähän sama asia kuin kuin vaikka Michael Kors; affordable luxury. Erityisesti DW ja muut vastaavalla konseptilla toimivat ovat kaikki keskenään identtisiä. Kello koneistoineen maksaa pari euroa Kiinasta ja ainoa mikä erottaa kellon toisesta on pienellä tekstillä printattu nimi. Olipa se Daniel Wellington tai Larsson & Jennings. Nyt on pakko kiroilla, mutta sellaista paskaa en ranteeseeni laittaisi. Toki jos joku haluaa minulle riittävästi maksaa, niin laitan mitä tahansa ranteeseeni. Haukuista pitää päästä eteenpäin, joten on hyvä hetki siirtyä positiviiseen eli TID Watchesiin.

TID Canvas – puhtaalta pöydältä uutta kohti

Tänä keväänä ruotsalainen (tietysti :D) TID aloitti uuden yhteistyömallin, TID Canvasin. Konseptiin kuuluu erilaisten vaihtuvien taiteilijoiden ja suunnittelijoiden tulkinta TID No.1 -kellosta. Tätä valmistetaan rajoitettu erä vuosittain. TID:in toimitusjohtaja Ola E. Bernestål kuvailee asiaa seuraavasti:

Haluamme siirtyä luovaan väliaikaisten kokoelmien ohjelmaan. Jokainen kello on valmis 12 kuukaudessa, ja projekti käynnistyy keväällä 2017.

Alkuperäisen No.1 -mallin suunnitteli ruotsalainen muotoilutoimisto Form Us With Love (FUWL). Kyseinen lafka valittiin luonnollisesti toteuttamaan ensimmäinen TID Canvas -malli; 001. FUWL asetti riisui kellon kaikesta muuntaen sen paljaaksi kaikesta ylimääräisestä. Kellotaulu on valkoinen upoteutuin numeroin. Sitä on valmistettu 500 kappaletta. ”Halusimme korostaa muotoilun ominaisuuksia vähentämällä kaikkia koristeellisia elementtejä tuoden esiin kiinteän luonteen puhtaalla valkoisella siluetilla”, kertoo John Löfgren, TID:n perustaja ja FUWL:in luova johtaja.

Koska pukeudun pitkälti kliseisen skandiminimalistiseen tyyliin, voin aivan hyvin lähteä samalle linjalle myös kellon osalta. En tietenkään luovu rakkaasta Subistani, mutta uskon, että se saa tästä eteenpäin lepopäiviä. Hankittuani sen kesällä 2014 en ole varmaan viettänyt päivääkään ilman, että se olisi ranteessani. Nyt se saa ansaittua lepoa. Ehkä pääsen kellokuumeesta jossain vaiheessa lopullisesti eroon – pelkän remission sijaan.

TID Watches tarjoaa kymmenen prosentin alennuksen uutiskirjeen tilaajille. Jos minulla ei olisi jo kahta merkin kelloa muista puhumattakaan, suuntaisin sivustolle ja hankkisin minimalistisen 001 -mallin. Parin sadan euron hinta ei ole paha, kun verrataan usein tuhansien sveitsiläisiin tai vaikka Daniel Wellingtoniin, jollaisen saa ilman logoa lähes ilmaiseksi AliExpressiltä.

Jos sen sijaan hankinnat eivät ole ajankohtaisia, mutta kellot kiinnostavat, suuntaisin lauantaina 20.5.2017 Suvilahden Kattilahallissa järjestettävään The Watch Show Finland -tapahtumaan. Taudinkuvani vakavuus huomioon ottaen minun lienee syytä pysyä tapahtumasta kaukana, mutta pahoin pelkään meneväni paikalle.

Kaupallinen yhteistyö – sain kellon ja päätin kirjoittaa siitä. Itse asiassa tämä valkoisella taululla on jo toinen minulle kulkeutunut TID:n kello, mutta vasta valkoinen minimalistinen kellotaulu vei merkittävästi ranneaikaa Rolexiltani. 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi