Tennarit talvella (uusinta)

Talvi aiheuttaa haasteita pukeutumiselle, erityisesti kenkien osalta. Ei riitä, että ulkona kylmä. Maassa on milloin lunta, milloin vettä ja useimmiten jotain näiden väliltä. Vaikka kumisaappaat olisivat usein käytännöllisin vaihtoehto, tyylijutuista ei voi aina tinkiä. Tästä päästäänkin tennareiden käyttämiseen talvella.

Tennarit talvella tuntuu nopeasti ajateltuna huonolta idealta. Kevyet ja tasapohjaiset kengät ovat liukkaat, kylmät ja kaikkea muuta ei-niin-mukavaa. Toisaalta Etelä-Suomessa talvi sisältää pahimmillaankin lämpimiä jaksoja, joiden aikana tennareille on käyttöä. Ei siis kannata pakata koko rotaatiota talviunille, vaikka lämpömittari näyttäisi miinusmerkkisiä lukemia. Sää asettaa kuitenkin tiettyjä reunaehtoja kengille.

Ensinnäkin kangastennarit kannattaa jättää suosiolla kesäkäyttöön. Tämä on ehdoton pääsääntö, jos et ole epäinhimillisellä kylmän ja kosteuden sietokyvyllä varustettu teini. Meidän vanhempien täytyy pysytellä hieman tukevammissa nahkatennareissa.

Materiaalin lisäksi myös värillä on väliä. Valkoinen on ykkösväri, paitsi silloin, kun maa on täynnä ruskeaa lumen, hiekan ja suolan sekoitusta. On siis parempi satsata tummiin väreihin. Mielestäni erityisesti tumma mokka toimii, kunhan sen vaan kyllästää runsaalla määrällä suojasuihketta. Eikä paksummassa pintanahkassakaan mitään vikaa ole.

Viimeinen huomioon otettava seikka on kengän muotoilu. Hieman korkeampi malli suojaa nilkkaa kylmältä ilmalta ja näyttää muutenkin vuodenaikaan sopivammalta. Sitä paitsi lumi kengän sisällä tuntuu todella epämiellyttävältä. Joten erityisesti jos maassa on lunta, mid- tai hi-top on paras valinta.

Kolmen keskeisen ominaisuuden lisäksi on toki hyviä lisäominaisuuksia, joilla tennarit soveltuvat talvimenoon paremmin kuin hyvin. Vedenpitävyydestä on voitu huolehtia joko kalvoilla tai erityisillä pinnoittella. Pohjakuviointi voi olla voimakkaampi ja paremmin liukkaalle sopiva. Karvavuori pitää varpaat lämpiminä kovemmillakin pakkasilla. Nämä ovat sinänsä plussaa, itse pysyttelisin kuitenkin perinteisemmissä malleissa. Oikeastaan koko tennarin ajatus kevyenä kenkänä menee pilalle, jos malli alkaa muistuttaa liikaa vaelluskenkää.

Common Projects Achilles Mid

Henkilökohtainen suosikkini ja rotaatiooni päätynyt versio keskeiset kriteerit täyttävistä tennareista on mikäs muu kuin Common Projectsin Achilles mid grain -nahkaisena. Kengässä on vartta juuri sopivasti vajaamittaisille housuille, minkä lisäksi musta grain-nahka kestää kovempaa menoa kuin merkin tavallisesti käyttämä nappanahka. Funktionaalisten ominaisuuksien lisäksi kengässä on myös tyyliseikat kunnossa.

Tennarit talvella – Nike Air Max 95 Sneakerboot

Vaikka olin viime talvena sitä mieltä, että liikaa vaelluskenkiä muistuttavat lenkkarit eivät toimi. Mutta niin mieli muuttuu. Päädyin kuitenkin tilaamaan Niken Air Max 95 Sneakerbootsit, jotka ovat oikeastaan vaelluskengät. En oikeastaan tiedä, ovatko kengät ihan kauheat hyvällä tavalla vai ovatko ne vain kauheat. Joka tapauksessa päädyin tilaaman sellaiset, koska sääennuste vaikuttaa siltä, että talvi iskee Etelä-Suomeen jo marraskuussa. Paketin pitäisi saapua loppuviikosta.

Kengät ovat kuin kulttiklassikon aseman saavuttaneet AM95:t, mutta niissä on hieman korkeampi varsi ja sisällä on neopreenista valmistettu ”sukka”. Kyseessä on juuri sopiva kenkä epätoivoisesti jatkettua nuoruutta elävälle kolmekymppiselle fuckboylle.

Wassup haippifam!

 

Tämä postaus on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2016. Päivityksenä tuolloiseen versioon on lisätty osio Niken Air Max 95 Sneakerbootseista.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi