Suitsupply SS2018 – poikarakkauden kevät ja kesä

Kevät ja erityisesti kesä ovat rakkauden aikaa. Tämä ajatus on varmasti ollut myös hollantilaisen Suitsupplyn mielessä uutta tulevan kevään kampanjaa suunnitellessa. Ja niinhän se on, että viha ja rakkaus ovat välillä lähellä toisiaan. Näin tälläkin kertaa, ainakin jos katsotaan kampanjan sosiaalisessa mediassa herättämiä reaktioita.

Olen kirjoittanut Suitsupplyn mallistoista ja lookbookeista pari kertaa aiemmin, 2014 ja 2015. Näille mallistoille yhteistä oli tisseillä ja alastomuudella myyminen. Kevään 2016 ”toyboy” kampanjan kohdalla emme enää jaksaneet vaivautua. Pari vuotta tämän jälkeen firma keskittyi kuvastojen osalta itse asiaan. Muun muassa viime syksyn malliston kuvauksissa miehet puvuissa saivat taustakseen 1800-luvun ikonisia öljyvärimaalauksia ja keväällä 2017 Carli Hermés loi malleista rannoilla käveleviä ”jättiläisiä”. Nyt oli siis jälleen aika herättää keskustelua. Tällä kertaa tosin ilman tissejä.

Suitsupply SS2018 - kevät ja kesä 18

Suitsupply kevät ja kesä 2018 – ”celebrating gay love”

Tällä kertaa alastomat naiset on siis korvattu miehillä. Kampanjan kuvat koostuvat viidestä otoksesta, joissa kuvien miehet tavalla tai toisella osoittavat rakkautta toisiaan kohtaan. Suitsupply julkaisi ensimmäiset kuvat uuden kevään kampanjastaan instagramissa sekä sivuillaan keskiviikkona 21.2.2018. Instagramissa kuvat ovat tähän mennessä keränneet jopa tuhansia kommentteja. Osa kommentoijista on innoissaan, toiset ovat raivoissaan. Kampanjan huomioarvo on siis taattu – todennäköisesti myös muualla kuin #menswear-piireissä.

Suitsupply SS18 - twitter comments

”Siihen loppui ostot”, terveisin Piotr.

Kuten todettua, Suitsupply on monesti aikaisemmin julkaissut kampanjoita, joissa huomio kiinnittyy pääasiassa täysin muuhun kuin malliston vaatteisiin. Niin tälläkin kertaa. Lyhyellä otannalla ei kovin moni ole kommenteissaan keskittynyt siihen, miltä kyseisen kampanjan kuvissa mallien päällä olevat vaatteet näyttävät.  Toki niitä kuvia ja vaatteita itsessään ehtii katsella sitten firman verkkokauppaan tai kivijalkaliikkeeseen ehtiessään – joten pääasia kai on, että puhutaan. Sivuhuomiona siltä osin voinee todeta, että ne kuvissa esiintyvät vaatteet ja kokonaisuudet näyttävät itse asiassa pääosin varsin hyvältä.

Suitsupply SS18 - smokki ja uimahousut

Voitto vai tappio?

Mutta mitä tästä kampanjasta sitten jää käteen? Itse uskon, että lyhyellä aikavälillä Suitsupply menettää (hetkellisesti) kampanjan myötä enemmän yksittäisiä asiakkaita kuin mitä se on menettänyt aiempien seksististen kampanjoidensa aikana. Tämä arvaukseni perustuu tosin vain sille yksinkertaiselle oletukselle, että aiemmin kampanjoista mielensä pahoittaneet eivät todennäköisesti ole olleet suoraan Suitsupplyn kohde- ja asiakasryhmää muutoinkaan. Nyt nämä mielensäpahoittajat ovat monin paikoin juuri sitä. He ovat ostaneet SS:n pukuja aiemmin, mutta pelkäävät nyt leimautuvansa homoiksi niitä käyttäessään. Tai suittarin liikkeessä vieraillessaan – vaikka heillä ei luonnollisesti ”ole mitään homoja vastaan”. Toisaalta yhtä vahvasti uskon, että viimeistään parin sesongin (ja mahdollisesti parin seuraavassa kampanjassa esiintyvän naismallin) jälkeen nämä kaverit ovat jo ostolakkopäätöksensä unohtaneet. Tai jo aikaisemmin, jos sattuvat tarvitsemaan hyvää pukua halvalla.

Yhtälailla uskon, että Suitsupply tiedostaa edellämainitun. Kuten firman perustaja Fokke de Jong toteaa mallistoa koskevassa lehdistötiedotteessa, on olemassa tiettyjä maita, joissa Suitsupply on hyvin suosittu, mutta joissa on hyvin vahvasti jakautunut arvomaailma ja näkemykset. Ja erityisesti näissä tietyissä maissa kampanjalla voi varmasti olla negatiivisia vaikutuksia. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia reaktioita kampanjan kuvat herättävät esimerkiksi Venäjällä, Valko-Venäjällä tai Arabiemiraateissa.

Suitsupply SS18 - harmaa puku ja trenssitakki sinisen puvun kanssa

Toisaalta suuren enemmistön silmissä Suitsupplyn kampanja on jo nyt nerokas, tyylikäs ja hieno. Ainakin jos #tyylit-foorumilla käytyä keskustelua on uskominen. Suittarin Facebookin puolellakin suosituimmaksi kommentiksi on noussut kohua hauskasti ironisoiva huomio:

Huomio itse vaatteisiin?

Mahdollisista lyhyen aikavälin yksittäisistä asiakasmenetyksistä huolimatta uskon, että tämän kampanjan tuoma ”goodwill” tulee kääntämään kokonaisuuden Suitsupplyn osalta positiiviseksi.  Ensinnäkin se osoittaa jälleen kerran, että Suitsupply ei sinänsä välitä, vaikka joku pahoittaisi mielensä. Tai sellaisen kuvan se ainakin haluaa tälläkin kampanjalla antaa. Toisaalta on kuitenkin lähes ilmiselvää, että nyt julkaistut kuvat ja niiden teema ovat omiaan korostamaan nimenomaan aiemmista kampanjoista mielensä pahoittaneille, että Suitsupply kannattaa ja vaalii yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Ja vaikka kyse on vain yhdestä kampanjasta, on se vähemmistöjen – tässä tapauksessa homojen – näkökulman valtavirtaistamisen kannalta kuitenkin merkittävä teko ja askel oikeaan suuntaan.

Toisaalta asiaa voisi ajatella myös niin, että kampanjalla suittari haluaa osoittaa yhtälailla niille potentiaalisille asiakkaille jotka voivat samaistua kampanjan kuviin, että Suitsupply ottaa kyllä ilomielin vastaan kaikkien asiakkaiden rahat, ketään syrjimättä. Joku voisikin siis väittää, että nämä kaverit tosiaan osaavat tehdä bisnestä. Ja markkinoida.

Mutta vaikka pidänkin sekä tästä kampanjasta  yhtälailla kuin niistä aiemmista naiskauneutta sisältäneistä, toivoisin, että Suitsupply jatkossa keskittyisi kuviin, joissa pääosa on vaatteilla, materiaaleilla, tekstuureilla ja niiden yksityiskohdilla.

Suitsupply SS18 - kevyet ja rennot irtotakit

Suitsupply tulee Helsinkiin

Tällä hetkellä lähin Suitsupplyn liike löytyy Tallinnasta. Tänä keväänä päättyy kuitenkin monien vastavalmistuneiden nuorten juristien & konsulttien sekä toisaalta vain silloin tällöin pukua pitävien miesten pitkä odotus. Suitsupply nimittäin avaa ovensa osoitteensa Eteläesplanadi 18 tämän hetken tietojen mukaan huhtikuun puolivälissä.

Jää siis nähtäväksi, löytyykö nyt julkistetun kampanjan kuvat myöhemmin keväällä myös Espan ikkunoita koristamasta.

Suitsupply SS18 - shop look

Fiilistelyä tulevasta Helsingin liikkeestä?

Suitsupply SS2018 – parhaat palat

Lopuksi voinee todeta, että itse mallisto tulevalle keväälle ja kesälle on – firman nykyiseen tyyliin – varsin hillitty ja yksinkertainen. Suurin osa niin puvuista kuin irtotakeistakin on yksivärisiä ja myös lookbookia sekä kampanjakuvia hallitsevat kokonaisuudet, joita muun muassa insinöörihenkiset, vasta omassa tyylissään kontrastiväreistä innostuneet miespukeutujat kutsuisivat ”tylsiksi”. Lisäksi näyttää siltä, että myös Suitsupply seuraa trendiä, jossa klassisiin vaatteisiin yhdistetään rennompia elementtejä. Yksi esimerkki – jonka voisin itsekin kuvitella kesällä pukevani päälleni – tästä on puuvilla-pellavasekoitteesta valmistettu vaalea / luonnonvalkoinen Havana-mallin puku. Ja löytyy sieltä kevätmallistosta myös varsin ”minimalistiset” tennarit.

Mutta edelleen, Suitsupply tarjoaa hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia tuotteita. Siksi sille on helppo ennustaa menestystä myös Helsingissä.

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi