Koukussa kompassiin – Stone Island syksy ja talvi 2017 video-lookbook

Päihderiippuvuuksille on alkoholismin tapaan ominaista päihteen jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista. Mainittujen riiippuvuustyyppien lisäksi on eräs vaiettu riippuvuus, josta ei puhuta kuin hiljaa kuiskaten. Nyt on kuitenkin aika myöntää sairaus, sillä se on ensimmäinen askel parantumista kohti.

Kompassikoukku

Tyylipiireissä eniten käytetyt päihteet ovat jaettavissa kahteen pääryhmään: vaatteet ja kengät. Nämä molemmat jakautuvat useisiin eri alakategorioihin tyylimieltymysten mukaan. Erityisesti viime aikoina on näkynyt huolestuttava Italiasta Englannin kautta Suomeen kulkeutunut ilmiö. Haippiteinejä ja #menswear-setiä on saattanut bongata hälyttävän usein kompassilogo vasemmassa käsivarressa. Tämä Stone Island -niminen jo 1980-luvulla syntynyt merkki on aivan yllättäen lyönyt läpi todella laajassa mittakaavassa.

Itse tein ensiaskeleen Stone Islandin maailmaan vain kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen matka on ollut syvenevää syöksykierrettä yhä syvemmälle edesmenneen Massimo Ostin luomaan maailmaan. Nimeni on Juuso ja olen kompassikoukussa.

Lisääntynyt sietokyky

Kompassin jatkuva käyttö voi johtaa jopa kymmenkertaisen sietokyvyn kehittymiseen. Tällöin voi käyttää annosta, joka voi olla tappava kyseistä tuotetta vähemmän käyttäneelle. Krooninen kompassin käyttäjä voi käyttää merkin tuotteita jopa päivittäin ja yhtäaikaisesti useita. Kokemattomalle tästä aiheutuisi vähintäänkin myrkytysoireita.

On vaatemerkkejä, joiden kohdalla samanlaista ilmiötä ei ole havaittavissa. Olen käyttänyt vuosien ajan yhtäaikaisesti useita Acne Studiosin tuotteita samassa asussa, enkä kokenut alun euforiaa lukuun ottamatta kummempia tuntemuksia. Sen sijaan Stone Islandin kohdalla tilanne on ollut täysin toista maata.

Ensimmäinen tuotteeni merkiltä oli shortsit, joissa ei ollut kompassi-badgea. Heikon toleranssini takia oli hyvä, että aloitin kevyesti. Tällä tavoin toleranssi kasvaa rauhassa. Lisääntyneen sietokyvyn ohella jatkuva kompassin käyttö aiheuttaa vieroitusoireita. Onneksi vieroitusoireet ovat lähinnä henkisiä. Ne ilmenevät muun muassa ahdistuksena, himona tuotteisiin sekä yleisenä tuskaisuutena.

Addiktion määritelmään kuuluu, että riippuvainen ei kykene halustaan huolimatta vähentämään tai lopettamaan käyttöä huolimatta sen aiheuttamista haitoista. Usein huomattava osa ajasta kuluu aineen hankkimiseen, käyttöön tai käytöstä toipumiseen. Minulla pakonomainen tarve saada tuotetta on johtanut pankkitilini saldon heikkenemiseen ja pahaan ostokrapulaan. Lisäksi minulla on suorastaan pakonomainen tarve saada päiväannos Stonaria käyttööni lähes keinolla millä hyvänsä. Usein sillä ei ole edes merkitystä, mikä tuote on kyseessä, kunhan siinä on kompassi. Heikoimpina hetkinäni olen päätynyt hankkimaan jopa tuotteita, joissa ei ole kompassi-badgea. Ei mene vahvasti ei.

On fakta, että monet psykiatriset häiriöt lisäävät ongelmakäyttöä ja riippuvuuden kehittymisriskiä. Itse kärsin taudista nimeltä #menswear, joka aiheuttaa jatkuvaa kärsimystä ja häpeää. Turvaudunkin Stone Islandin vaatteiden käyttöön näiden oireiden lievittämiseksi. Kyseessä on kuitenkin valitettavasti noidankehä, sillä ongelmakäyttöni kaikkine seurauksineen sekä aiheuttaa että vaikeuttaa häpeä- ja kärsimysoireita. Joka kerta, kun uusi lähetys saapuu toimistolle, häpeän määrää on vaikea kuvata sanoin.

Suhteellisen lyhytaikainen käyttöhistoriani on jo aiheuttanut aivojeni toiminnassa muutoksia, jotka tekevät Stone Islandin tuotteiden ostamisen omaehtoisen lopettamisen hyvin vaikeaksi tai lähestulkoon mahdottomaksi. Olen tämän vuoden puolella ostanut jo kaksi paitatakkia sekä päällystakin. Loppua tälle on vaikea nähdä, sillä kiikaroin jo kovempaa kamaa.

Itsehoito

Stone Islandin käytön välttäminen olisi parasta itsehoitoa. Ensinnäkin sen käyttöön liittyvien taloudellisten haittojen vuoksi ja toiseksi sen käyttöön liittyvien erilaisten sosiaalisten seuraamusten vuoksi. Hihamerkkiä kantaessa voi leimautua jalkapallohuligaaniksi ja herättää kaikenlaisten hiippareiden epätoivotun huomion. Esimerkiksi kaverilleni Iirolle on käynyt näin. Hän kertoi hämmentävästä kohtaamisesta yökerhossa. Jokin satunnainen outo hahmo oli tullut hiplamaamaan hihassa olevaa merkkiä. Tiedä mihin tämä kohtaaminen olisi voinut johtaa, jos Iiro ei olisi temmannut itseään äkkiä irti tilanteesta.

Jotta ongelmilta välttyisi, olisi erityisen tärkeää välttää ensimmäisen Stone Island tuotteen ostaminen, koska porttiteoria on merkin kohdalla täysin totta. Jos kuitenkin on jo tehnyt virheen astua merkin maailmaan, on syytä etsiä ammattiapua tai vähintäänkin vertaistukea. Osallistuminen vertaisryhmään (tyylit-foorumi) on minulle erittäin tärkeä tukimuoto. En tosin ole varma siitä, auttaako se. Tuntuu, että foorumi on täynnä niin sanottuja mahdollistajia.

Milloin hoitoon?

Kompassikoukun synnyttyä on aina hyvä kääntyä lähiviikkojen tai -kuukausien kuluessa lääkärin, A-klinikan tai muun päihdehoitoyksikön puoleen. Myös Nitty Gritty, Stockmann tai Beam ovat hyvä paikkoja. Jos ja kun kompassin on käyttö varoittavista esimerkeistä huolimatta mahdotonta lopettaa, suosittelen suosiolla heittäytymään syvään päätyyn. Inspiraationa tähän toimii juuri julkaistu Stone Islandin tuore video-lookbookia. Sen myötä on hyvä jäädä kesälomalle odottamaan syksyä. Näin tekee tyylit-toimitus.

Lähde: Terveyskirjasto


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi