Kellokokemuksia – Rolex Submariner ref 114060 ”no-date”

Rolex Submariner on yksi merkin ikonisimmista klassikoista. Ei liene liioteltua sanoa, että se on myös niistä halutuimpia.

Merestä toimistolle

Rolex lanseerasi Submarinerin yhtenä ensimmäisistä sukelluskelloista vuonna 1953, mutta oikeastaan sen juuret ovat merkin jo vuonna 1926 esitelemässä Oyster-kotelossa. Kyseinen keksintö mahdollisti kellon käyttämisen vedessä ja sitä myöten myös sukelluksilla. Tosin tänä päivänä kello lienee yleisempi näky toimistoilla desk diverina – eikä siinä mitään, pohjaa voi koskettaa myös pöytänsä ääressä. Joka tapauksessa Submarinerilla on takanaan pitkä historia, jota en ala käymään läpi tässä yhteydessä, vaan siitä voi lukea lisää esimerkiksi täältä.

Tämän kirjoituksen aiheena on Submariner ref 114060, joka on Rolexin viimeisin Subiin tekemä varsinainen päivitys. Se toi mukanaan päivyrittömään no-date -malliin päivyrimallien jo aiemmin saaneita uudistuksia, kuten uuden ja hieman massiivisemman kopan. Kellon halkaisija ei ole kuitenkaan kasvanut, vaan se on edelleen maltillisen kokoinen, eli 40 mm (jos nyt aivan tarkkoja ollaan, niin edellinen no-date eli 14060m ja tätä aiemmat olivat halkaisijaltaan 39,5 mm tai jotain sinne päin). Muina keskeisinä päivityksinä voi mainita naarmuuntumattoman keraamisen kehän ja uudistuneen rannekkeen ja sen lukon. Näistä kaikista lisää myöhemmin. Kärjistäen 114060 on tavallaan moderni versio referenssinumero 5512:sta, jonka on voinut bongata esimerkiksi Steve McQueenin ranteesta. Hieno kello siis.

Faktaa, fiiliksiä ja käyttökokemuksia Submarinerista

Vaikka Rolex kantaa tietynlaista stigmaa ja siihen yhdistyy monien mielessä varsin negatiivisia mielikuvia, minulle oli kelloihin sekoamisen jälkeen suhteellisen nopeasti selvää, että Submariner olisi pakkohankinta jossain vaiheessa. Rolexin merkkinä herättämät mielikuvat – sekä hyvässä että pahassa – vain lisäsivät kiinnostustani.  Kelloon kyllästyessä tai akuutin likviditeettikriisin yllättäessä merkin hyvin säilyvä arvo ja helppo vaihdettavuus olivat myös sen puolesta puhuvia pointteja.

Hallussani on ollut no-date Subi noin vuoden verran. Päädyin malliin pitkän pohdinnan ja eri malleihin perehtymisen jälkeen. Minulle oli alusta alkaen selvä, että Submariner on se juttu – vaikeaa oli vain päättää mallista tarkemmin. Pitkään en ollut varma erityisesti päivyristä, mutta kallistuin lopulta päivyrittömään malliin erityisesti sen vähäeleisyyden takia.

Hankintaprosessi oli tosiaan suhteellisen pitkä, mutta kun mahdollisuus siihen vihdoin tuli, se oli pienen epäröinnin jälkeen tehtävä. Kello on ollut tästä lähtien lähes päivittäisessä käytössä. Hankinnan voi siis sanoa olleen tässä mielessä onnistunut.

Aivan kuin Omega Speedmasterin kanssa, myös Subi on osoittanut toimivuutensa päivittäisessä käytössä tyyleistä riippumatta. Klassinen sukellusmalli toimii paremmin kuin hyvin rennoissa ja vähäeleisissä seteissä, mutta se on myös riittävän hillitty ja pieni puvun kanssa käytettäväksi. Niin sanotusti oikea pukukello tämä ei missään tapauksessa ole, mutta ei myöskään mikään monsteri-diveri.

Kun kelloista puhutaan, niin niiden pääasiallinen funktio hyvältä näyttämisen lisäksi on ajan näyttäminen. Submarinerin kellotaulu on päivityksen myötä lihotuskuurin läpikäyneine indekseineen ja viisareineen selkeä ja siitä hahmottaa ajan nopeasti. Kun kyseessä on vielä päivyritön no date -malli, taulua ei ole ruuhkauttamassa päivyrin kanssa Rolexin käyttämä suurennuslasi / kyklooppi. Taulussa ei siten ole mitään ylimääräistä, jos mainintoja mallista, syvyyskestosta ja kronometristatuksesta ei oteta huomioon. Tämän yksinkertaisemmaksi ei sukelluskello voi enää mennä – mallissa on kaikki olennainen.

Kuten aiemmin mainitsin, Baselissa vuonna 2012 lanseerattu ref 114060 toi myös no-date -malliin mukanaan päivitetyn rannekkeen ja erityisesti lukon. Glidelock-lukko mahdollistaa rannekkeen pikasäädön ilman työkaluja kahden sentin matkalta kahden millimetrin hypyin. Ominaisuus on todella kätevä, sillä ranteella on tapana olla eri paksuinen vuodenaikojen mukaan. En tarkoita mitään suuria vaihteluita, vaan muutama milli suuntaan tai toiseen. Glidelockin kanssa ei ole tarvetta työkaluille, vaan ranneketta on vaivatonta säätää lennossa. Muutenkin kyseinen ominaisuus on todella kätevä oikean istuvuuden saavuttamiseksi.

Glidelockin lisäksi ranneke on kokenut yleisen päivityksen. Ranneke on lukkoa myöten Rolexin käyttämää 904L-terästä eikä siinä ole enää onttoja osia. Tämän pitäisi ehkäistä venymistä. Ainakin tuntuma on jämäkämpi, mikä ei ole välttämättä pelkästään hyvä asia. Vanhempien Rolexien omanlainen keveys on kadonnut, vaikka ei tämä vieläkään ole mitenkään erityisen painava tai rannetuntumaltaan epämiellyttävä, päinvastoin.

Kapearanteisille, kuten minä, uusi ranneke toi mukanaan myös paremmat säätömahdollisuudet, kun paloja saa kello kuuden puolelta pois enemmän. Tällä tavoin claspin saa asettumaan oikeaan kohtaan, eikä kello valu ranteen ulkoreunalle. Jos on hankala käsittää, mistä on kyse, Minus4Plus6.com -sivustolta saa lisää infoa.

Sukelluskelloille ominaiseen tapaan Submarinerissa on pyöritettävä kehä ajanottoa varten. Tässä mallissa se on keraaminen, eli naarmuuntumisen ja haalistumisen pitäisi olla pitkälti mahdotonta. Keraamisen kehän ominaisuuksiin kuuluu omanlaisensa kiilto ja sävyn eläminen harmaasta mustaan valaistuksesta riippuen. Miinuksena keraaminen kehä on aikaisemmin käytettyihin alumiinisiin verrattuna erittäin kallis vaihtaa, jos sen kuitenkin onnistuu rikkomaan.

Submarinerin koneistona on Rolex kaliiberi 3130, joka on merkin muiden koneistojen tapaan in house -tuotantoa, ja sillä on kronometri-luokitus. Rolexit ovat tunnettuja tarkkuudestaan ja konstailemattomuudestaan. Koneisto ei olekaan erityisen koristeellinen, mutta eipä sitä takakannen läpi näkisikään. Koristeellisuus on toissijaista tarkkuuteen nähden, eli siihen edistääkö vai jätättääkö kello ja minkälainen vaihteluväli näillä mahdollisesti on. Jos käynti edistää tai jätättää tasaisesti, se on helppo käydä säädättämässä kohdilleen ja sen voi myös odottaa pysyvän niin. Oma yksilöni on käynyt tasaisesti jätättäen ehkä noin kaksi sekuntia vuorokaudessa. En ole vielä jaksanut käydä säädättämässä käyntiä, sillä harvemmin elämä on sekunneista kiinni.

Submarinerin koneistona on Rolexin valmistama cal 3130.

Submarinerin koneistona on Rolexin valmistama cal 3130.

Submariner voi monen mielestä olla vähän tylsä hankinta, mutta niin klassikot tuppaavat olemaan. Itseäni mallin mahdollinen tylsyys ei ole haitannut yhtään. Kyllä se vain kohdallani tuntuu olevan siten, että kruunusta irtoaa suurimmat fiilikset – mikä olisi tärkeämpää. Kaiken kaikkiaan olen edelleen varsin fiiliksissä kellosta, vaikka suhteemme tietynlainen arkipäiväistyminen on tullut mukaan jo hyvän aikaa sitten.

Subin myötä kellokuume ei ole suinkaan laskenut. Akuutti tila on vain kroonistunut ja sen kanssa on oppinut elämään. Kellot siis kiinnostavat edelleen, mutta tässä vaiheessa suunta on vielä pääosin sumun peitossa. Luulisin, että kun kuun ja tähtien asento on oikea, vintage tai semi-vintage voisi olla seuraava askel. Selvää tietenkin on, että Rolex ja sen pikkuveli Tudor ovat merkkeinä listan kärjessä.

Keskustelua kelloista foorumilla.

Kuvat: Juuso / Tyylit.fi, Rolex, Hodinkee.com


3 vastausta artikkeliin “Kellokokemuksia – Rolex Submariner ref 114060 ”no-date””

 1. Henrik Reimavuo sanoo:

  Vintage Rolexin omistajana voin ehdottomasti suositella vintageen siirtymistä. Subin jälkeen voisin ehdottaa Day-date mallia, hieman pienempi malli mutta erittäin tyylikäs

  • Juuso sanoo:

   Kiitos kommentista!

   Vintage kiinnostaa itseänikin ehdottomasti ja juurikin pienemmät mallit, kuten Day-date ja ehkä erityisesti Datejust. Myös 36mm Explorer 1 kiinnostelee myös kovasti. Olen miettinyt, että omalta syntymävuodelta oleva Rolex olisi aika asiallista omistaa ja sellainen lienee jossakin vaiheessa pakko metsästää.

   PS. Instassa bongatun perusteella nätti Vintage Rolex!

  • Kiitos kommentista!
   Vintage kiinnostaa itseänikin ehdottomasti ja juurikin pienemmät mallit, kuten Day-date ja ehkä erityisesti Datejust. Myös 36mm Explorer 1 kiinnostelee myös kovasti. Olen miettinyt, että omalta syntymävuodelta oleva Rolex olisi aika asiallista omistaa ja sellainen lienee jossakin vaiheessa pakko metsästää.

   PS. Instassa bongatun perusteella nätti Vintage Rolex!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi