Raakadenim – APC farkut

Raakadenim jaksaa kiinnostaa aina vain. Tästä ei pääse mihinkään, vaikka miten pyristelisi. Vuosi sitten luulin olleeni jo valmis luopumaan tuskaisista hetkistä ja feidien jännittämisestä ensipesun jälkeen. Miten väärässä olinkaan. Ei mennyt kuin puolisen vuotta, kun päältäni löytyi tuoretta denimiä.

Denim onkin kankaista kiehtovin. Sen ympärillä on jos jonkinlaista mystiikkaa, mutta toisinaan on hyvä pysyä perusasioissa. Ainakin itselleni on pääasia, että (raaka)farkuissa on hyvä leikkaus, riittävän laadukas kangas ja toki selvage-reuna. Tässä vaiheessa jätän japanidenimin suosiolla muille, sillä kaikkea edellä mainittua tarjoaa ranskalainen kulttimerkki APC.

APC, eli ’Atelier de Production et de Création’ valmistaa laadukkaita keskihintaisia käyttövaatteita. Leimallista merkin vaatteille on sen perustaja Jean Touitoun suosimat kapeat leikkaukset ja logottomuus. APC on  erityisen tunnettu raakadenimistään, jota on myyty jo 25 vuoden ajan. Kun raakadenim on nimenomaan merkin juttu, olikin yllättävää, että pesty strech-denim otettiin viime vuonna vakiovalikoimaan. Touitou taitaa tulla vanhaksi.

APCNS

New Standard

Oikeankokoiset farkut – size down?

Merkin muut vaatteet huomioon ottaen ei liene yllätys, että myös farkkujen leikkaukset ovat kapeita. Fitin ohella APC:n kokonaisvaltaisen minimalistinen estetiikka näkyy myös merkin denimissä. APC farkut ovat täysin vailla ulkoista brändäystä, kuten taskutikkauksia. Toki tietäjät tunnistavat merkin farkut jo denimin sävystä, joka on jossakin keskivaiheilla indigospektriä ja joka haalistuu käytössä kauniin sinisävyiseksi.

Kuten asiaan kuuluu, kaikissa parhaissa jutuissa – Common Projects, Buttero, Viberg jne. – on omat vaikeutensa oikean koon valinnassa. APC:n kohdalla onkin paljon erilaisia legendoja siitä, kuinka monta kokoa normaalia pienemmät farkut pitää valita kankaan venymisen ja merkin harrastaman ”vanity sizingin” takia. Sanoisin kuitenkin, että kannattaa suhtautua näihin tarinoihin varauksella. Venymistä on tapana liioitella, eikä APC:n farkut mitoituksensa puolesta nyt niin erityisen paljon muista merkeistä poikkea.

Ensinnäkin kangas venyy rasituksesta. Näin ollen selvästi liian pienenä ostetut farkut venyvät enemmän. Kangas myös hajoaa nopeammin, kun se on venynyt paljon. Siten alunperin turhan tiukat denimit kuluvat haaroista puhki ennenaikaisesti. Vaikka kaikenlaiset käytönjäljet ja paikat ovat siistejä, revenneet haarat puolen vuoden käytön jälkeen ei ole.

Mitoituksen osalta tarina ei ainakaan nykytilanteessa vastaa netin syövereistä löytyviä legendoja. Vahvistamattomien tietojen mukaan APC olisi ei kovinkaan kaukana menneisyydessä muuttanut kokotaulukkoaan, eikä housujen mitoitus enää juurikaan eroaisi tavallisesta farkkumitoituksesta. Ainakin itse käytän lähes kaikissa moderneissa – vintage- ja reprodenimin osalta tilanne eroaa – farkuissa samaa kokoa, eikä APC ole poikkeus. Tähän nähden ehkä yhden koon alasmeneminen on vielä turvallista. Pitää kuitenkin muistaa, että housujen pitää mahtua muualtakin kuin vyötärön kohdalta. Varsinkin APC:n slimmimmissä malleissa lantio ja koko yläosa on todella kapea suhteessa vyötäröön.

APCPS

Petit Standard

Oikean leikkauksen valinta on vähintään yhtä tärkeää kuin oikean koon. Jokainen keho on eri mallinen, eikä se, mikä toimii yhdelle, toimi kaikille. APC:lla on ollut useita eri malleja aikojen kuluessa, mutta nykyisin tärkeimmät kolme ovat New Standard, Petit Standard ja Petit New Standard. Suhteellisen samankaltaisista nimistä huolimatta niissä on selvät erot, vaikka jokaista niistä voi luonnehtia slimmiksi. New Standard on APC:n 501, eli suora perusmalli. Petit Standard on edellistä selvästi kapeampi ja vyötäröstä matalampi säilyttäen edelleen suhteellisen suoran leikkauksen. Petit New Standard on näistä kolmesta kapein lahkeensuusta, mutta yläosa on Petit Standardia tilavampi. Viimeisin näistä on oma suosikkini tarjoten riittävästi kapenevan lahkeen, mutta on kuitenkin riittävän tilava yläosasta.

APCPNS

Petit New Standard

Nykysin logotonta ja slimmiä selvagedenimiä saa varsin laajasti. APC oli kuitenkin tekijä, joka mullisti skenen lanseeratessaan japanilaisesta selvage-denimistä tehdyt ja ajanmukaisesti istuvat farkut aikana, jolloin selvage-denim oli länsimaissa kiven alla. Jo yksinään tämä nostaa merkin tuotokset tuoreempien tulokkaiden yläpuolle. APC:ta voikin sanoa modernin denimin aidoimmaksi jutuksi. Suosittelen.

APC:n farkkuja saa useimmista laadukkaista verkkokaupoista. Kannattaa tsekata ainakin End Clothing. Suomessa APC:n denimiä myy mm. Beam Store.


5 vastausta artikkeliin “Raakadenim – APC farkut”

 1. Hei! Tiedätkö löytyykö Beam storesta kaikkia kolmea mallia? Mitä muita valmistajia suosittelet, jos hakusessa on kapealahkeinen raakadenim?

  • Juuso P sanoo:

   Kiitos kommentista. Instagramista saatujen tietojen perusteella Beamiin tuli juuri viime viikolla lähetys jokaista kolmea mallia. Sama juttu Beamhillin kanssa. Muista valmistajista suosittelen katsastamaan NN07:n, jonka farkkuja olen lähinnä käyttänyt viimeiset vuodet APC:n ohella. Kyseistä merkkiä ei kuitenkaan tällä hetkellä saa Suomesta, joten ennen nettitilauksia kannattanee käydä sovittamassa APC:t. Myös Acne on varteenotettava vaihtoehto, vaikka merkin farkuista ei selvagea löydykään.

  • domppa sanoo:

   Rogue Territory taitaa myös olla kapealahkeisten ystävien suosiossa.

   • Juuso P sanoo:

    Tämä olikin jo päässyt unohtumaan. Kiitos muistutuksesta! Rogue Territory onkin varsin pätevä vaihtoehto, jos merkin ”Keep the trade alive” -tyyppinen meno ja yksityiskohdat, kuten erillinen kynätasku iskevät.

   • Kiitos vinkistä! ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi