Puuvillapuku – monipuolinen vaihtoehto

Puuvillapuku ja denimpaita

Vaikka kesän voi todeta olevan jo ohi, otetaan tarkasteluun puuvillapuku. Puuvillapuvut eivät juuri juhli kesän tai kevään ”olennaiset”-listauksissa, mutta itselläni ollut ennen mennyttä kesää jo pidemmän aikaa ajatuksissa hankkia kaappiin kunnollinen puuvillainen puku.

Näin alkuun voi todeta, että vaihtoehto on harkinnanarvoinen myös niille, jotka eivät välttämättä pukua päivittäin käytä tai jotka muutoin pitävät pukua liian kuumana ja epäsopivana vaihtoehtona kesällä käytettäväksi. Materiaalivalinnalla, kevyellä rakenteella ja oikeilla yhdistelmillä pääsee nimittäin hyvin pitkälle.

Pitkien pohdintojen ja etsinnän jälkeen päädyin itse teettämään puvun mittatilauksena, koska sopivaa vaihtoehtoa ei valmispukuvalmistajien valikoimista löytynyt. Nyt on vuorossa pieni katsaus siihen, millainen puku tuli tilattua ja toisaalta siihen, miten puvusta saa mahdollisimman monikäyttöisen ja miten yhdistellä puvun eri osia yhdessä ja erikseen.

Atte puuvillapuvussa Pitti Uomon ensimmäisenä päivänä

Pitti Uomon ensimmäinen päällä – puuvillapuku ja denim-paita.

Puuvillapuku itsessään on yksi kasuaaleimmista ja rennoimmista puvun olomuodoista. Samalla se on monipuolinen vaihtoehto ja sopii lähtökohtaisesti hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin kesähäistä rentoihin toimistopäiviin. Yksi puuvillapuvun parhaita puolia on, että se on lähtökohtaisesti helppo jakaa käytettäväksi myös osissa. Puuvillapuvun takki menee helposti esimerkiksi jopa farkkujen kanssa ilman, että kukaan välttämättä edes aavistaa kyseessä olevan puvun takki. Toisaalta puuvillapuvun housuja voi useimmiten käyttää kuin tavallisia chinoja. Kun puuvilla on materiaalina villä useimmiten villaa viileämpi, vaihtoehto kuumempinakin kesäpäivinä erittäin käyttökelpoinen.

Puuvillapuku – solmion kanssa ja ilman

Halusin omasta puvustani mahdollisimman monikäyttöisen; sopivan käytettäväksi sekä solmion kanssa että ilman, kuin myös tarvittaessa irtotakiksi ja – housuiksi osiin purettavaksi. Tästä johtuen päädyin valitsemaan kankaaksi E. Thomasin puuvillakankaan ”kamelin” tai hiekan värisenä, jotta sen yhdistäminen omasta kaapistani löytyviin kenkiin, paitoihin ja asusteisiin olisi mahdollisimman helppoa. Alkuun pohdin myös oliivinvihreää sekä jopa Patrick Johnsonin innoittamana vaaleansinistä. Monikäyttöisyys sai lopulta valitsemaan kamelin. Takin halusin niin kevyellä rakenteella ja vuorauksella kuin mahdollista sekä luonnollisesti pehmeällä italialaistyyppisellä hartialla. Yksityiskohdiksi valikoitui 3-roll-2 napitus, kolme paikkataskua ja käsitikit kaulukseen sekä muidenkin saumojen yhteyteen. Housuihin laitettiin tuplalaskokset ja 5,5 sentin upslaakit.

Puuvillapuku on monipuolinen vaihtoehto ja sopii lähtökohtaisesti hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin kesähäistä rentoihin toimistopäiviin.

Kun kyse on puvusta – tai irtotakista ja housuista –  hiekan tai kamelin monikäyttöisyys värinä tulee ilmi helposta yhdisteltävyydestä. Väri sopii luonnollisesti sinisen ja ruskean eri sävyjen kaveriksi, mutta myös esimerkiksi tumman- tai oliivinvihreän kanssa yhdistettäväksi. Ja hyvänä muistisääntönä voi pitää, että mitä tummempien asusteiden (solmio ja kengät) kanssa puvun yhdistää, sitä formaalimpi kokonaisuudesta tulee.

Useimmiten en itse käytä pukua ilman solmiota, enkä suosittele sitä juuri muillekaan. En, vaikka useimmat pukuni ovatkin kevytrakenteisia ja jopa paikkataskullisia. Jos pukuaan haluaa saada muokatuksi vähemmän formaaliksi, kannattaa pääsääntöisesti solmiottomuuden sijasta harkita esimerkiksi neulesolmion käyttöä. Rennohko puuvillapuku, varustettuna esimerkiksi edellä mainituilla yksityiskohdilla – jotka omaan pukuuni valitsin – kuitenkin muodostaa tähänkin ”sääntöön” poikkeuksen. Joten kun olet hankkimassa uutta pukua, kannattaa ennen lopullista tilausta miettiä, mihin tarkoitukseen olet pukua hakemassa. Lopullisen tuloksen toimivuudesta kertoo peili.

Puvun housut ja irtotakki

Oli kyse sitten puvun takin yhdistämisestä irtohousuihin tai puvun housujen yhdistämisestä irtotakkiin, kannattaa pitää mielessä muutama  materiaali- ja kuviovalintoihin liittyvä ”sääntö”. Ensinnäkin esimerkiksi liituraita tai ohuempi neularaita kannattaa jättää kokonaan käytettäväksi ainoastaan pukuna, vaikka yksittäisiä poikkeuksia näidenkin osalta voi löytyä.

Usein puvun housujen yhdistäminen irtotakkiin voi olla vaikeampaa kuin puvun takin ja irtohousujen kombinaatiot. Etenkin, mikäli puvussa on yhtään voimakkaampi kuvio. Toisaalta harmaa flanellipuku tai ruskea puuvillapuku sinänsä purkautuvat osiin varsin helposti kummin päin tahansa. Itse pukeudun huomattavasti mieluummin kuvioituun takkiin ja yksivärisiin housuihin kuin toisin päin. Tämä saattaa osittain johtua siitä, että useimmat haluavat huomion kiinnittyvän jalkojen sijasta ylävartaloon, jolloin myös asukokonaisuudessa huomiota herättävät palaset sijoittaa helpommin takin, paidan ja solmion alueelle.

Pukuuni valitsin housut, joissa on hieman normaalia korkeampi vyötärö ja vyölenkkien sijasta napit henkseleille sekä sivukiristimet. Lahkeisiin tuli, kuten jo mainittua 5,5 sentin käänteet. Näiden yksityiskohtien ansiosta housut poikkeavat suurimmasta osasta kaapista aiemmin löytyneistä irtohousuista ja ovat itsessään hyvin puvunhousumaiset. Kuitenkin kiitos materiaalin ja värin, ne ovat silti helposti yhdistettävissä normaalien chinojen tapaan, kuten irtotakkien ja vaikkapa t-paidan tai pooloneuleen kanssa.

Puvun takki ja irtohousut

Jotta puku – erityisesti puvun takki – on halutessa mahdollisimman monikäyttöinen, kannattaa kuvioinnin lisäksi kiinnittää huomiota materiaalivalintaan. Tämän lisäksi monikäyttöisyyteen vaikuttaa taki rakenne ja yksityiskohdat. Esimerkiksi erittäin vahvasti topattu hartia tekee takista vähemmän irtotakkimaisen, samoin kuin vaikkapa lipputasku tai klassinen kolmen napin napitus. Mainittujen yksityiskohtien lisäksi esimerkiksi hyvin ohuet villakankaat jättäisin materiaalien osalta käytettäväksi vain puvuissa. Ja nämä maininnat eivät tietenkään tarkoita, etteikö esimerkiksi lipputaskulla varustettua puvun takkia voisi koskaan käyttää irtotakkina. Ratkaisu löytyy aina tapauskohtaista harkintaa käyttämällä.

Puuvillapuvun osalta plussana voi nostaa esiin, että usein puuvillaisen takin voi heittää irtotakkina päälle. Useimmat eivät osaa edes aavistaa, että kyseessä on puvun takki. Tämä toki sillä edellytyksellä, että takissa ei ole edellä kuvattuja ominaisuuksia.

Takkiini valitsin pehmeimmän mahdollisen hartiarakenteen, minimaalisen vuorauksen sekä oikeastaan täyden rakenteettomuuden. Lisäksi päädyin 3-roll-2 napitukseen ja hieman poikkeuksellisesti kolmeen paikkataskuun – lopputuloksena tiivistetysti hyvin rento puvun takki, joka menee irtotakkina yhtä hyvin puuvillahousujen kuin vaikkapa farkkujen kanssa.

Puuvillapuku ja t-paita

Tiukan klassisessa puketumisessa puku ja t-paita eivät sovi yhdessä käytettäviksi. Koska puuvillapuku on kuitenkin lähtökohtaisesti niin rento kuin puku vain yleisesti voi olla, tekee se poikkeuksen myös tässä asiassa. Kuuman kesäpäivään puuvillapuku t-paitaan yhdistettynä on erinomainen vaihtoehto. Positiivisena puolena yhdistelmässä on myös se, että puvun takin voi koska tahansa heittää pois ja homma on täysin ok – lopputuloksena on klassisen kasuaali kesäkombo chinot & t-paita. Kauluspaidan ja solmion kanssa puvun takin riisuminen kesken päivän taas ei juurikaan ole suositeltavaa.

 

Yhteenveto – mahdollisimman monipuolinen puku

Jos etsit mahdollisimman monikäyttöistä (kesä)pukua, puuvillapuku on ehdottomasti mahdollisuus – ei lainkaan uhka. Suositukseni olisi monipuolista pukua etsivälle yksivärinen puuvilla- (tai vaihtoehtoisesti pellava-)kangas, yksirivinen takki paikkataskuilla (tai normaaleilla viistotaskuilla ilman läppiä), hyvin kevyt vuoraus ja rakenne. Näin saa puvun, jonka takkia pystyy käyttämään ongelmitta myös irtotakkina ja housuja erikseen.

Puuvillapuku ei muutu täysin käyttökelvottomaksi säiden kylmetessäkään

Toisin kuin esimerkiksi pellava- ei puuvillapuku muutu täysin käyttökelvottomaksi säiden kylmetessäkään. Tämä toki riippuu siitä, kuinka paksusta puuvillakankaasta on kysymys. Mikäli päädyt tarpeeksi tummaan sävyyn, puku toimii mainiosti myös pimenevissä ja viilentyvissä syysilloissa, kunhan sen vain yhdistää sopivalla tavalla. Puvun alle esimerkiksi poolokaulusneule ja jalkaan mokkachukkat, niin homma on kunnossa.

Vaikka kesämallistot onkin jo kauppojen hyllyiltä pääosin myyty ja poistettu, loppuun vielä muutama vaihtoehto niille, jotka sattuvat etsimään itselleen puuvillapukua tulevia sesonkeja – tai jopa talvea – silmällä pitäen. Ja koska puuvillapuvun hankinta valmisvaatevalikoimista saattaa osoittautua hankalaksi – kuten itselleni kävi – kannattaa lisäksi vilkaista myös perusfaktat mittapuvun hankinnasta – mitä, miten ja miksi.

  1. Suitsupply Copenhagen – tummansininen puuvillapuku paikkataskuilla
  2. MHL. By Margaret Howell – kasuaali puuvillableiseri ja irtohousut
  3. Lardini – kaksirivinen ruskea puuvillapuku

3 vastausta artikkeliin “Puuvillapuku – monipuolinen vaihtoehto”

  1. Jay sanoo:

    Kesällä puuvillapuku yhdistettynä valkoisiin tennareihin valikoitui
    usein terassien asuvalinnaksi. Nyt syksyn tullen onkin noussut vähän
    kysymykseksi, miten toistaa saman tyylinen setti myös talvella? Voisiko
    esim. harmaa kevytrakenteinen flanellipuku toimia myös ilman solmiota?
    Disclamerina todettakoon, että pukua ei tule muuten käytettyä, mutta puuvillapuvun rento ja kasuaali fiilis onnistui voittamaan puolelleen.

    • Mielestäni harmaa kevytrakenteinen flanellipuku ilman solmiota tennareilla olisi toimiva vaihtoehto talveksi. Tosin tennarit valitsisin premium-osastolta, kuten esimerkiksi kokonaan mustat tai valkoiset Common Projectsit. Mutta miksei myös Stan Smithit tai jotkut muut pelkistetyt voisi toimia myös.

    • Atte R sanoo:

      Moro,

      Sinänsä joku voisi sanoa, että esim harmaa rakenteeton ja kevyestä villasta tehty flanellipuku ajaisi talvella saman asian kuin puuvillapuku kesällä, ihan niin kuin Juuso totesi.

      Ongelmaksi voi muodostua myös se, jos kokee tennarit liian kesäiksi talvella. Ja sitten jos kengiksi vaihtaa mitkään yhtään raskaammat, esim mokkachukkat saati sitten jotkut nahkaiset nauhakengät, alkaa setti kauluspaidan kanssa vaatia vähintään sitä neulesolmiota.

      Ja jos puku on vähänkään paksummasta kankaasta tehty, niin itse pyrkisin välttämään puku + kauluspaita ilman solmiota-komboa ja korvaisin sen kauluspaidan esim pooloneuleella. Koska rentous-formaalius-asteella tuo puku + pooloneule omasta mielestäni vastaa talvella juurikin tuollaista kesäistä puku + kauluspaita ilman solmiota-settiä. Ja se toimii myös muiden kuin tennareiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi