Premium-tennarit – Coloquy
Nykyisin uusia premium-tennareita valmistavia merkkejä tulee jatkuvasti. Ilmiö on havaittavissa erityisesti Ruotsin suunnalla, missä on lähiaikoina perustettu Eytys, Sandays ja viimeisimpänä Coloquy. Tässä ei toki ole mitään väärää, sillä ainakin itselleni laatutennarit ovat kova juttu. Uusien toimijoiden myötä high-end tennarit voivat kuitenkin kokea ylitarjonnasta johtuvan inflaation.
Edellä mainitun pohjalta mielenkiintoinen kysymys pohdittavaksi on, mitä annettavaa tennariskenelle näillä uusilla toimijoilla on. Pitkän linjan merkeistä Common Projects on profiloitunut minimalistisena laatuvalmistajana, kun taas selvästi ronskimman muotokielen omaava Buttero on oikea valinta raffimpiin tyyleihin. Näiden ohella on tietysti myös perinteisten muotitalojen tennarit. Lisäksi uudemmista muotimerkeistä Our Legacy on myös aloittanut viime vuonna vahvasti tennaririntamalla sopivan 90-lukulaisilla versioillaan.
Tämän kirjoituksen aiheena ei kuitenkaan ole tennariskenen tila, vaan ruotsalainen Coloquy. Kyseessä on todella tuore tennarimerkki, joka on aloittanut toimintansa vasta tänä keväänä. Perustaja Adam Lewenhauptilla ei edes ole taustaa vaatebisneksestä vaan rahoitusalalta, mikä on hieman yllättävää. Kenkien valmistaminen ei ole yhtä helppoa kuin vaikkapa printtien painattaminen t-paitoihin, joten pelkkä kiinnostus tennareihin ei välttämättä riitä onnistuneen tuotteen luomiseen.
Poikkeavaa Coloquyn kohdalla on myös se, että merkin tennareilla ei ole ollenkaan jälleenmyyjiä. Kenkien myynti tapahtuu lafkan nettisivun kautta. Tämä mahdollistaa merkin omien sanojen mukaan joustavamman toiminnan ja mahdollisuuden tarjota hinnaltaan ja laadultaan mahdollisimman hyvä tuote, koska kaikki ylimääräiset välikädet on saatu karsittua pois. Perinteisempiä kenkiä valmistava ja varsin suosituksi noussut Meermin on myös valinnut lähes samanlaisen lähestymistavan bisnekseen. Ehkä tässä onkin tulevaisuuden bisnesmalli pienille vaatealan toimijoille. Jättämällä jälleenmyyntiverkoston pois koko myyntikate jää valmistajalle itselleen ja myös pienimuotoisempi toiminta pysyy kannattavana.
Bisnespuolen ratkaisuilla ei kuitenkaan ole merkitystä sen kannalta, onko merkin tuote toimiva. Coloquylla ei ole tällä hetkellä esittää kauheasti näyttöjä, sillä merkillä on vasta yksi malli nimeltä Tarmac. Monien muiden high end tennarien tapaan se muistuttaa osalta hieman Adidaksen legendaarista Stan Smithiä. Erona mainittuun ja moniin muihin tennareihin on hieman normaalia korkeampi varsi. Tämä onkin oikeastaan merkin ainoa niin sanotusti oma juttu. Kengissä on esimerkiksi sama pohja kuin lähes kaikissa premium-tennareissa.
Muotokielen ollessa suhteellisen hillittyä ja jopa mitäänsanomatonta, huomio kohdistuu laatuun ja käyttömukavuuteen. Brändin ajatuksena on tarjota mahdollisimman hyvää laatua. Kengät on tehty lähes kokonaan käsin ja niissä on nimenomaisesti kiinnitetty huomiota mainittuun käyttömukavuuteen. Tennareiden ei tarvitse olla ortopediset kengät, mutta itse ongelmajalkaisena arvostan hyvää tukea ja irroitettavan sisäpohjallisen mukanaan tuomaa mahdollisuutta käyttää omia pohjallisia tarpeen vaatiessa.
Kaiken kaikkiaan Coloquysta jää hieman kaksijakoiset fiilikset. Periaatteessa kyseessä on kaikinpuolin varsin asiallinen kenkä ja niin sanottu quarter top korkeus on oikeastaan aika freesi tulokulma, mutta riittääkö tämä, kun muitakin merkkejä on. Pelkästään kuvien perusteella on vaikea sanoa, sillä Butteroidenkin osalta ymmärsin kenkien hienouden vasta nähtyäni ne luonnossa. Lopullisen tuomion voi antaa vasta, kun kengät on oikeasti nähnyt ja testannut.
Coloquyn Tarmac saatavilla merkin omasta verkkokaupasta.