Pitti Uomo 93 – #tyylit goes Pitti

Se on taas tammikuun toinen viikko ja Pitti Uomon aika. Tiistaina 8.1 käynnistyy järjestyksessään 93. Pitti Uomo-messut. Tällä kertaa kyseessä ei kuitenkaan ole ihan mitkä tahansa Pitti Uomo-kinkerit.

Kyseessä on nimittäin messut, joissa Suomi on – jos ei nyt pääosassa, niin ainakin merkittävässä sivuroolissa. Suomi valittiin tällä kertaa messujen niin kutsutuksi teemamaaksi, eli ”Guest Nation”-kansaksi. Suomalaisen vaatebisneksen osalta tämä on hieno paikka, vaikkei nyt ehkä vielä ihan vuoden -95 MM-kultaan sentään vertaudu.

Pitti Uomo 93 – Guest Nation Finland

Viikon aikana Fortezza da Basson messualueella on siis esillä on yhteensä kahdeksan suomalaista brändiä, jotka pääsevät nyt vähintään kohtuulliseen näyteikkunaan kohti suuren maailman markkinoita. Mukana ovat:

  • Formal Friday
  • Saint Vacant / Janne Lax
  • Turo Tailor x Ikla Wright
  • Rolf Ekroth
  • Mannisto
  • Nomen Nescio
  • Vyner Articles
  • R-Collection x Maria Korkeila

Aiheeseen liittyen viime torstaina julkaistiin ”Guest Nation Finland”-teos, jossa Suomea edustavat merkit on esitelty. Jos kiinnostaa, opusta löytyy ainakin Nide-kirjakaupasta Fredrikinkadulta, josta voi käydä poimimassa palan historiaa omaan hyllyyn. Lisää siitä, mitä tuo Guest Nation tarkoittaa, voit lukea esimerkiksi täältä.

Suomen valinta teemamaaksi toimi tällä kertaa myös erittäin hyvänä (teko)syynä sille, että ensimmäistä kertaa tyylit-jengi matkustaa Firenzeen isommalla porukalla. Ainostaan Juuso joutui valitettavasti jäämään matkasta pitämään Suomen oikeuslaitosta pystyssä, mutta koko muu porukka on mukana. Lisävahvistuksena Juusoa paikkaa ohituskaistalla-blogin Mika, joka paremmin tunnetaan myös Suomen johtavana grillikauppiaana. Toivottavasti tämä tarkoittaa (ja tarkoituksena on), että saamme myös niin blogin kuin foorumin puolelle raportoitavaa hieman laajemmin. Tai ainakin yritämme ottaa haltuun GQ:n ja muiden medioiden katutyylien kuvakoosteet.

#tyylit goes Pitti – yritetään mutta ei luvata

Vuodet näillä reissulla ovat jo opettaneet, että viikon aikana tapahtumista raportointi voi olla yllättävän haastavaa. Tai lähinnä ajan löytäminen tuolle raportoinnille, kuvien päivittämiselle saati kirjoittamiselle. Päivien kaava nimittäin on hyvin pitkälle itseään toistava. Aamulla messuille, kiertämistä, katselua ja ihmisten tapaamista vähintään iltapäivään saakka, jossain vaiheessa mahdollisesti lounasta. Tämän jälkeen iltapäivän lopuksi tai alkuillasta nopeasti majapaikkaan vaihtamaan vaatteita sekä hieman lepäämään ja sen jälkeen kohti iltakinkereitä. Jokaiselle illalle on yleensä tarjolla useampia kissanristiäisiä, osittain tosin mahdolliset kutsut tai niiden saamatta jäämiset saattavat rajoittaa osallistumista.

Näiden jälkeen vuorossa on yleensä päivällinen isommalla tai pienemmällä porukalla ja sieltä sitten pikkuhiljaa valuminen kohti The Gillin terassia. Muitakin (ja erityisesti halvempia) paikkoja Firenzestä varmasti löytyy, mutta Gillin terassi on kuitenkin edelleen se paikka, joka on täynnä Pitti-vieraita, puhetta ja meininkiä. Kun lopulta selviää takaisin majapaikkaan jossain vaiheessa iltaa / yötä, on yleensä parempi yrittää saada muutama tunti unta ennen seuraavaa päivää, jotta voi taas suorittaa saman rumban uudelleen.

Mutta silti, jonkinlaista päiväkirjamaista fiilistelyä koitamme saada aikaan. Yritetään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää. Näin ennen messujen alkamista ja lentokoneessa tätä kirjoittaessa näitä lupauksia on vielä hyvä antaa. Milanoon saapumisen jälkeen suunta käy kohti junaa ja AirBnB-kämpän etsintää. Sieltä sitten Firenzen katuja katselemaan ja nauttimaan ensimmäisen illan Bistecca Fiorentinat ja luonnollisesti hieman viintä.

Pitti Uomo 93 - ennakkotunnelmia

Pitti Uomo streetstyle – edelleen se odotetuin osio?

Kuten monesti aiemmin on tullut todettua, Pitti Uomo on omalla tavallaan – sitä ainakin pelkästään netin kautta seuraavalle – varsin absurdi tapahtuma. Yhtenä ajatuksenamme onkin tällä kertaa valottaa myös hieman verhoa ja tuoda esiin, mitä messuilla ihan oikeasti tapahtuu.

Vaikka kyseessä on ammattilaisten myyntitapahtuma, Pitti on tunnettu erityisesti messuvieraista otetuista katutyylikuvista. Itseasiassa eri medioiden kuvaajien messualueen muurin edessä ottamat kuvat tuntuvat hyvin monelle olevan koko tapahtuman ydinjuttu. Tämä siitäkin huolimatta, että pientä inflaatiota nämä kuvat ovat vuosien saatossa kärsineet. Tunnetuista kuvaajista mm. Tommy Ton on jo useampana vuonna jättänyt kinkerit kokonaan väliin ja siinä missä aiemmin jokaisen päivän kuvat olivat löydettävissä tumblerista jo saman päivän iltana tai viimeistään seuraavana aamuna, nyt niitä voi saada odottaa jopa seuraaviin viikkoihin. Ehkä kuvaajatkin ovat editoinnin sijaan siirtyneet iltaisin nauttimaan enemmän Firenzen tunnelmasta. Ja toki instagram on myös tältä osin syönyt blogien suosiota. Jos katutyylit ja se mitä jengillä on tällä kertaa päällä kiinnostaa, kannattaakin seurailla esimerkiksi #pittiuomo93 ja #pittiuomo hashtageja instan puolella.

Ylempänä sanotusta huolimatta useat bloggaajat ja muut alalla toimivat tai sinne haluavat hengaavat päivät edelleen pääasiassa ulkona röökin kanssa toivoen tulevansa kuvatuiksi. Touhun absurdiudesta huolimatta kuvatuksi tuleminen on itsensä markkinointia. Hyvä katutyylikuva voi olla todella arvokas edustamalleen brändille, oli kyseessä sitten blogi, vaatemerkki tai -liike. Joka tapauksessa lieneen tänäkin vuonna niin, että alkavalla viikolla (lähes) kaikki #menswear-skenen silmäätekevät löytää jälleen Firenzestä.

Ja toki myös meidän on tarkoitus viikon aikana lyödä päivityksiä Pittistä myös instagramin puolella – kannattaa siis laittaa seurantaan seuraavat tilit:

  • @tyylitfi
  • @dresslikea
  • @urosofficial
  • @rusettipasta
  • @juha3000

Loppuun vielä ennen huomista hieman fiilistelyjä tyyleistä edellisten vuosien talvimessuilta. Kannattaa seurata keskustelua myös foorumin puolella ja jos mielessä on joku brändi, henkilö tai muu asia, josta toivoisit materiaalia tai mikä kiinnostaa, niin kommentoikaa tämän postauksen alle tai foorumille. Yritetään pitää myös nämä viikon aikana mielessä.

Kuvat: Tommy Ton / Christian Vieri / Robert Spangle (GQ) / Mika Niemi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi