Mittapaita naiselle – Schoffa osa I

”Valmispaita vai mittapaita” on kysymys, joka herättää keskustelua foorumeilla ja blogeissa. Jotkut puhuvat ”valmispaidan istuvuudesta” riittämättömänä, toisaalta monille nimenomaan tiettyjen merkkien brändiarvo tai yksityiskohdat voivat olla tekijöitä, jotka ovat ostopäätöstä tehtäessä ratkaisevia. Vaikka jotkut löytävät kaupan hyllyltä paitoja jotka istuvat moitteetta ilman minkäänlaisia muutostöitä, tällaiset tilanteet ovat kuitenkin valitettavan harvassa. Vartalon erilaiset mittasuhteet saattavat tehdä etsinnästä vaikeaa tai jopa mahdotonta, jolloin kääntyminen mittapaitavalmistajien puoleen jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Jotkut suosivat mittapaitoja myös sen vuoksi, että silloin valittavan kankaan ja yksityiskohdat pääsee valitsemaan itse.

Mittapaita naiselle?

Jos miesten on välillä hankala löytää sopivia valmispaitoja, ei tehtävä ole sen helpompi naistenkaan kohdalla. Istuvan paidan etsintää ei helpota se, että mittatilauspaitoja naisille tarjoavia liikkeitä ei näyttäisi löytyvän edes siinä määrin kuin vastaavaa tarjontaa miehille tuottavia putiikkeja. Harva miehille mittatilaustuotteita tarjoava putiikki on laajentanut valikoimaansa naisten puolelle. Online-tilaaminen on toki vaihtoehto, mutta naisten tapauksessa – ottaen huomioon usein miehiä haasteellisemman ruuminrakenteen – jättäisin nämä optiot käyttämättä. Vartalonmitoilla en lähtisi leikkimään, mutta toki jos uskaltaa kokeilla, voi esimerkiksi Luxiren kaltaista tunnettua toimijaa kokeilla ja pyytää heitä ”kopioimaan” hyvin istuvaksi todetun paidan. Tällöinkin kuitenkin joutuu luopumaan itse ”tilausprosessin” tuomasta tunteesta ja muun muassa kankaiden live-testailusta. Nämä ovat monille mittatilausvaatteisiin hurahtaneille yhtä lailla tärkeitä kuin lopputuloskin.

Mittatilauspaidan tilaaminen – Schoffa

Galleria Esplanadin toisessa kerroksessa sijaitseva Schoffa tarjoaa kauluspaitoja mittatilauksena myös naisille.  Schoffakaan ei tarjoa naisille mittatilauspaitoja sellaisessa muodossa kuin nimestä voisi päätellä. Mittapaidat valmistetaan muokkaamalla siten, että ensin haetaan sovittamalla parhaiten istuva valmispaita liikkeen kokovalikoimasta ja tämän jälkeen tuon koon mittoja muokataan asiakkaan tarpeita vastaavalla tavalla. Muokkausmahdollisuudet ovat lähtökohtaisesti runsaat, joten lopputuloksen tulisi käytännössä vastata normaalia mittapaitaa. On kuitenkin huomioitava, ettei kaikkia vartalon erikoisuuksia välttämättä pystytä tällä tavoin korjaamaan. Tyylit.fi päätti käydä tsekkaamassa Schoffan mittapaita-tarjontaa.

Kankaan valinta

Paitaprosessi lähti liikkeelle mahdollisesti siitä kaikkein mielenkiintoisimmasta, vaikka toisaalta vaikeimmasta, eli kankaan valinnasta. Naisille tarjolla olevaa valikoimaa ei ole erotettu miesten vastaavasta ja valinnanvaraa oli noin parinsadan eri vaihtoehdon verran ohuesta popliinista paksumpiin oxfordeihin, denimiin ja kesäiseen pellavaan. Vaikka kangasvalikoima on sinänsä laaja, ei valinnanvaraa koskaan voi olla liikaa. Koska tällä kertaa oltiin hakemassa ensimmäistä mittapaitaa, jonka käyttötarkoitus tulisi vaihtelemaan niin siistimmästä toimistopukeutumisesta kasuaalimpaan vapaa-ajan viettoon, valintaa tehtiin lähinnä yksiväristen ja raidallisten puuvillakankaiden välillä. Lopulta valinta kohdistui pohdinnan ja vertailujen jälkeen hyvin klassiseen, sinivalkoiseen ”university stripe”-kankaaseen.

IMG_8472

IMG_8499

IMG_8493

Sovitus, yksityiskohdat ja lopputuloksen odotus

Seuraavaksi päälle sovituspaita, jonka avulla lähdettiin hakemaan istuvaa lopputulosta. Jotkut liikkeet eivät käytä mittapaitojen tilauksessa lainkaan sovituspaitoja, mutta tässä tapauksessa ei luonnollisesti vaihtoehtoja ollut, koska paidan muokkaus lopulliseen muotoonsa tehdään nimenomaan valmispaitamallien pohjalta. Sovituksesta vastannut Anton merkkaili muutoksia papereihin; ylimääräiset sentit pussittavista kohdista pois ja lisää sinne, missä sovituspaita tuntui ahtaalta. Valinnanvaraa tarjottiin muun muassa paidan pituuden suhteen – riippuen haluaako paitaa pitää myös housujen päällä – sekä kellokäden kalvosimen leveyden osalta. Seikkoja, joita ei välttämättä tulee normaalisti paitaa tilatessa edes ajatelleeksi. Hihojen mitoitus, hartiat ja vyötärö kohdalleen,  lopuksi muutama katsaus päästä varpaisiin – muka paidan istuvuutta tarkkaillen. Sovitus itsessään ei vienyt aikaa kuin kymmenisen minuuttia ja tarvittavat numerot olivat paperilla.

IMG_8478

IMG_8474

IMG_8477

IMG_8483

IMG_8473

Viimeisenä vaiheena siirryttiin paidan yksityiskohtien hiomiseen. Kaulus, kalvomiset, napit, langat ja tottakai myös nimikirjaimet, joista paidan tunnistaa omakseen. Joidenkin mielestä hifistelyä, mutta tässä tapauksessa paidan tilaajan mielestä ehdoton ja välttämätön yksityiskohta. Antonin suosituksesta paidan kaulus ja kalvosimet valikoituvat pyöreiksi, naisellista pehmeyttä ja muotoja korostamaan.

IMG_8468

IMG_8469

Yksityiskohtien osalta on jälleen kerran todettava, että yksinkertainen on kaunista. Vaikka kontrastinapit tai napinlävet voivat naisilla tietyissä tapauksissa toimia (miehillä näin on tuskin koskaan), on suositeltavaa pysyä perusvalinnoissa. Näin tehtiin myös tällä kertaa – valkoiset helmiäisnapit, ei kontrastilankoja tai napinläpiä ja nimikirjaimet hillitysti paidan kalvomiseen.

Useimmilla toimittajilla ja merkeillä mittapaitojen toimitusaika on noin neljä viikkoa, eikä Schoffa tee tässä poikkeusta. Tilaus laitetiin eteenpäin ja meidän tehtäväksi jäi odotella yhteydenottoa paidan noutamista varten.

Raportti lopputuloksesta kuvineen tulossa.

IMG_8496

IMG_8497

IMG_8498  IMG_8500

Kuvat: Atte R

Malli: Malin S

 


2 vastausta artikkeliin “Mittapaita naiselle – Schoffa osa I”

  1. Maukka sanoo:

    Millon tulee raportti?

    • Atte R sanoo:

      Kiitokset muistutuksesta Maukka. Raportti on luvassa piakkoin, nyt kun käyttökokemustakin on paidasta päässyt kertymään jo varsin reilusti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi