Millainen mies saa pukeutua hyvin?

Kaikille tyylimiehille ei kasva parta, eivätkä kaikki halua edes naista. Uusi kirjoittajamme Don Lehtinen (IG @donlehtinen) pohtii bloggauksessaan, onko tyyliskenessä tilaa myös vähemmän maskuliinisille miehille.

Miestenmuoti ja hegemoninen maskuliinisuus

Minulla on ongelma. Olen lukenut yli sata miestenmuodista kertovaa artikkelia vuodelta 2015 lehdistä, joiden tekijöitä kunnioitan journalismin ammattilaisina ja muotimaailman tuntijoina suuresti. Vaikka olen harrastanut muotia, vaatteita ja pukeutumista jo vuosia, en tunnista artikkeleista itseäni.

Partamies saa pukeutua. (Kuva: Eastlogue)

Partamies saa pukeutua. (Kuva: Eastlogue)

Olen 25, pyöreäkasvoinen, jonkin verran ylipainoinen ja partani kasvaa hitaasti. Kun parta kasvaa, alaleukaani jää karvaton laikku, josta isäni heittää mukahauskan läpän joka kolmas kerta kun näemme. Olen istunut tietokoneen ääressä tuhatkertaisesti metsässä vaeltamiseen verrattuna, enkä tunnista auton konepellin alta kuin lasinpesunesteen täyttöaukon. En ole erityisen menestynyt tai kilpailuhenkinen ja tyttöystäväni tulee varmasti tienaamaan kymmenen vuoden päästä minua enemmän. Yritän yleensä olla viileän rationaalinen, mutta usein käytän rationaalisuuttani myös monen sadan euron vaatepoiston perustelemiseen.

Miestenmuotijuttujen parrakasta, vahvaleukaista, urheilullista, menestynyttä, järkevää, äijähuumoria viljelevää ja luonnon sekä naiset haltuunsa ottavaa miestä ja minua yhdistää lähinnä pukeutuminen tavallista selvästi kalliimpiin vaatteisiin.

Panomies saa pukeutua. (Kuva: Suitsupply)

Panomies saa pukeutua. (Kuva: Suitsupply)

Muotijournalismissa esiintyvä mieskuva

Kävin opinnäytetyössäni läpi Glorian, Helsingin Sanomien, Imagen, HS Kuukausiliitteen ja Kauppalehti Option kaikki miestenmuotijutut viime vuodelta. Tulosten perusteella edellä kuvattu hegemonisen maskuliininen miesihanne elää muotitoimituksissa vahvana. Hegemoninen maskuliinisuus ja stereotypiat elävät toistosta, joten joka kerta kun toimitus valitsee juttuunsa hävyttömän komean, menestyksekkään tai varakkaan heteromiehen tai kirjoittaa, että suurin osa miehistä ei ole kiinnostunut vaatteista, maskuliinisuuden kuuskasi-Chargerin veekasimoottoriin lirahtaa lisää löpöä.

Kaikkien miestenmuotijuttujen esittämät mieskuvat eivät toki ole tällaisia. Reilun sadan jutun joukosta erottuvat jokseenkin edistyksellisinä muun muassa Helsingin Sanomien nuorista muotisuunnittelijoista kertovat jutut, Option juttuihinsa ottamat ei-todellakaan-mallin-mitoissa-miehet sekä koko lehtiotannan muutama katutyylijuttu, joiden miehet ovat piristävästi mitä sattuu. Äijäilypisteitä saavat puolestaan Option ällöttävän maskuliininen Muodissa-palsta, edistyksellisenä itseään pitävän Imagen miestenmuotiosasto kokonaisuudessaan ja Sami Hyypiä, jonka Gloria nostaa eteerisillä editorial-kuvillaan #menswear-skenen lähettilääksi vain huomatakseen, että miehellä ei ole pukeutumisesta mitään sanottavaa.

Metsässä pojasta tulee mies.

Metsässä pojasta tulee mies.

No, miksi helvetissä pitäisi välittää siitä, mitä muotijournalismi ylipäätään esittää? Kuka lukee muotijuttuja, kun blogit ja muodin nettikaupat tekevät yhtä hyvää sisältöä ilmaiseksi? Eri alusta, samat ongelmat. Internetissä kiertävät miehet ovat samaa testomassaa, ja heistä komeimmat saavat vieläkin enemmän huomiota.

Psykologia on myös todistanut, että kauniisiin ihmisiin yhdistetään helpommin positiivisia (lue: yleensä hegemonisen maskuliinisuuden ihanteen mukaisia) ominaisuuksia, joten tekstin puutteellakaan ei juuri merkitystä ole. Hegemonisen maskuliinisuuden ihanteista poikkeava on puolestaan helppo leimata niche-mieheksi: jos onnistun näkemään instagram-feedissäni hyvin pukeutuvan lihavan homon, ajattelen ”hienoa että tällaisetkin uskaltavat” sen sijaan että ajattelisin ”hyvät tyylit”.

Miesten moninaisuuden näkökulmasta maailma tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan rohkeita vaikuttajia, jotka uskaltavat ottaa peniksensä tai muun sukupuolielimensä käteen ja kusta Chargerin tankkiin. Jonain päivänä maskuliinisuus ajaa Teslaa, eikä konepellin alla ole muuta kuin koodia.

Haaste foorumin käyttäjille: käytä miestenvaatteesta sanaa kaunis. Kerro kokemuksestasi foorumilla.Seuraavaksi