Levi’s 501 CT – klassikon uusin päivitys

Leviksen 501 on ikonisen aseman saavuttanut klassikko. Viisnollaykkösten viimeisin päivitys on Levi’s 501 CT eli customized and tapered.

Kaivoksilta kaupunkiin

Nykyisin farkut ovat sosiaalisesti hyväksyttävä valinta oikeastaan missä tahansa ympäristössä. Näin ei ole todellakaan ollut aina. Farkut olivat pitkään puhtaasti kovaan fyysiseen työhön, kuten kaivokseen tarkoitettuja housuja. Denim on yleisesti ottaen – poikkeuksena liian pienet raakadenimit ja niiden räjähtävät haarat – varsin kovaa menoa kestävä materiaali, joten ei ihme, että siitä tehdyt housut olivat hitti kaivostyöläisten keskuudessa. Housuissa oli kuitenkin rajusta käytöstä johtuneita kestävyysongelmia. Tässä yhteydessä Levi’s tulee mukaan kuvioihin. Firman perua on farkuissa nykyisin yleisesti käytetyt vahvistavat niitit taskujen kiinnityskohdissa.

Merkki ei ollut liikkeellä vielä suuren Kalifornian kultaryntäyksen aikaan 1800-luvun puolivälissä, vaan se aloitti denimin myymisen vasta 1870-luvulla. Tämä ei kuitenkaan estänyt merkin perustaja Levi Straussia hyödyntämästä kaivoskuvastoa mainoksissa. Sama kaveri ei luonnollisesti myöskään keksinyt denimistä tehtyjä housuja, vaikka toisinkin voisi luulla. Ainakin omassa mielessäni Levi’s assosioituu todella vahvasti denimiin, minkä lisäksi merkin tekosia on kiistatta kaikkien aikojen ikonisin farkkumalli — 501.

Levi’s otti mallinumeron 501 käyttöön vuonna 1890, minkä jälkeen mallin leikkaus on samana pysyneestä mallinumerosta huolimatta kokenut huomattavaa vaihtelua vuosien varrella. Reilun vuosisadan takaiset mallit olivat käyttötarkoituksestaan johtuen lahkeistaan leveitä ja muutenkin niiden kanssa mentiin toiminnallisuus edellä. Muoti ja yleinen hyväksyttävyys tuli mukaan vasta myöhemmin.

Merkin lippulaivamalli 501 olikin oikeastaan aina vuonna 1947 esiteltyyn malliin asti niin sanottua veturimies-estetiikkaa noudattanut työhousu. Toisen maailmansodan jälkeen lanseerattu malli oli aikaisempiin versioihin verrattuna selvästi erilainen suhteellisen kapeine lahkeineen ja tiukasti istuvan yläblokin vuoksi. Vuoden 1947 501:tä voi hyvin pitää nykymuotoisten farkkujen ensimmäisenä versiona, joka toimii sellaisenaan ilman minkäänlaisia larppausviboja vielä tänäkin päivänä.

Levi’s valmisti pitkään farkkuja ja erityisesti 501:iä muita Red Tab -linjan alle kuuluneita farkkuja hitaasti valmistuvasta selvage-denimistä. Oletettavasti tehokkuuden maksimoimisen takia merkki siirtyi muiden länsimaisten valmistajien tapaan nopeammin valmistuvaan kankaaseen, mikä tarkoitti kangaspuiden vaihtamista suuremman volyymin mahdollistaviksi ja samalla myös selvagen katoamista housujen sisäsaumasta. Raha vei fiiliksen.

Selvage-denim oli Leviksen osalta pitkään unohduksissa, kunnes japanilaisten reprovalmistajien nousun ja uudenlaisen denim-kulttuurin kehittymisen myötä se toi omat vanhat mallinsa saataville Levi’s Vintage Clothing (LVC) labelin alle. Jos eri vuosien mallien erot kiinnostavat syvällisemmin, niistä löytää lisätietoa LVC:n sivuilta.

Customized and tapered

Nykyään Levi’s on ollut mainittua Levi’s Vintage Clothing -mallistoa ja kirpparilöytöjä lukuun ottamatta mielenkiintoa herättämätön merkki. Muut valmistajat, kuten esimerkiksi APC, Acne ja vaikka orSlow hoitavat homman denimin kanssa kaikin puolin kiinnostavammin ja niissä on ennen kaikkea vaatteissa olennaista fiilistä. Tähän nähden on yllättävää, että Leviksen tuore päivitys 501:en kiinnostaa. Kyse ei ole mistään ihmeellisestä ja mullistavasta, vaan housujen lahkeita on vain hieman kavennettu. Mihinkään muuhun ei vaikuttaisi kosketun, eikä malli kavennetuista lahkeista huolimatta edelleenkään ole mitenkään erityisen slimmin oloinen. Hyvä näin.

En ylipäänsä muista, että olisin ikinä aikuisiällä harkinnut Leviksien hankkimista vakavasti ennen tätä mallia. LVC-mallistoa ei tietenkään oteta huomioon sen ollessa täysin eri asia. Vaikka CT:tä saa useissa eri pesuissa, se on erityisesti kivipestynä todella asiallinen. Toimivin näistä on hyvällä tavalla ankea ja erityisesti kesään täydellinen yllä oleva keskisininen kivipesu. Nämä denimit, valkoiset tennarit ilman sukkia ja jokin rento yläosa — kesäsetti on kunnossa.

Jos kivipesu ei vielä oikein lähde, tarjolla on myös perinteisen turvallinen tummansininen vaihtoehto. Edes denim-fanaatikkoja ei ole unohdettu. Levi’s on tuonut mallista myyntiin myös selvage-denimistä valmistetut versiot niille, jotka eivät voi hankkia farkkuja ilman lahkeen sisäsauman yksityiskohtaa. Selvage-mallien kohdalla hinta on moninkertainen, mutta niissä piireissä se vain lisännee niiden houkuttelevuutta.

Levi’s 501 CT:tä saa muun muassa Mr Porterilta, jolla on ainakin vielä tällä hetkellä ilmainen toimitus.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi