Kuinka Hedi Slimane pilasi kaiken

Dior Hommen pääsuunnittelijana vuosina 2000 – 2007 toiminut Hedi Slimane tunnetaan yleisesti trendien luojana. Esimerkiksi viime vuosikymmenen alkupuolella tullut ’skinny fit’ lienee Slimanen suurimpia saavutuksia. Sittemmin Slimane jatkoi uraansa muun muassa valokuvaajana. Hedi teki kuitenkin paluun muodin pariin ja tällä hetkellä hän toimii Saint Laurentin miestenpuolen pääsuunnittelijana. Se, mitä Slimane oikeasti sai aikaan, on ollut jo kaikkien silmien alla, mutta yhteydet tähän SPECTREmäiseen muodinpilaamiseen ovat jääneet toistaiseksi pimentoon. Minä kuitenkin aion paljastaa kaiken.

Vituttaako Jack & Jones ja muut halpamerkit? Menet ostamaan villakangastakkia, mutta jokaisessa on jotain helvetin rimpsuja ja muita turhia, hyödyttömiä yksityiskohtia tungettuna vääriin paikkoihin. Varsinkin Suomen markkinoilla oli pitkään tilanne, jossa mitään järjellistä vaihtoehtoa ei edes ollut olemassa. Oli joko hyväksyttävä villakangastakin vasemmanpuoleinen western yoke ja muut turhat rimpsut tai sitten oli oltava ilman takkia. Tylsää skandiminimalismia voi kiittää sentään siitä, että se pyyhki kartalta Slimanen saastuttaman halpamuodin.

Kuka ihmeen Hedi Slimane?

Jos on seurannut miesten muotiviikkojen näytöksiä, niin Hedi lienee tuttu. Slimane aloitti YSL:n tois pual jokkee-rive gauche hommen suunnittelijana joskus ysärillä. Slimanen viimeisin ”black tie”-mallisto A/W 2000-2001 oli tie Diorin pääsuunnittelijan pestiin. Kyseinen catwalkki on katsottavan paskalaatuisena ankeiden musiikkien kera youtubesta. Jos tykkää napaan asti ulottuvista kaula-aukoista ja pitkistä nahkatakeista, niin kannattaa katsoa. Muussa tapauksessa ei menetä yhtään mitään.

Black tie vei homman skinnyksi ja Slimane jatkoi samaa linjaa koko uransa Diorilla ja jatkaa vieläkin Saint Laurentin miestenpuolen johtajana. Hedin suurin saavutus on Karl Lagerfeldin laihikselle saattamisen jälkeen varmasti miesten muodin suunnan muokkaaminen. Monella suunnittelijalla on olleet omat huonot hetkensä, kuten mm. Helmut Lang, joka totesi tehneensä uransa ensimmäiset 10 vuotta pelkkää paskaa. Sen takia esimerkiksi Diorin miesten maksimekoista ei puhu yhtään kukaan, ellei niille sitten naureskella.

No mitä se Slimane sitten teki? Tässä pari esimerkkiä.

Seuraava on tyyppiesimerkki ”vääränlaisesta more is more” -ajattelusta, jossa ympätään yksityiskohtia, joilla ei ole mitään arvoa. Se, että takissa on järjettömästi saumoja, jotka eivät tuo mitään (esimerkiksi muotoa tai liikkuvuutta), ei ole mielestäni perusteltua. Tämänkaltaisen ajattelun tai filosofian ovat halpaketjut tietysti sivuuttaneet, ja vain kopioivat tai tekevät asiat hieman eri tavalla ja huonommin. Surullisinta kuitenkin on, että niillekin hirvityksille löytyi aina ostajat.

Lukijoidemme säästämiseksi yhtään kuvaa Jack & Jonesin ja muiden pahisorganisaatioden luomuksista ei näytetty tässä artikkelissa. Parhaimmillaan Slimane kuitenkin oli muokkaamassa yleistä käsitystä vaatteiden istuvuudesta viemällä sen ultrakireään ääripäähän. Siitä sitten ollaan pikku hiljaa päästy nykypäivään ja slimmiin silhuettiin. Vähän niin kuin Blofeld uudessa SPECTRE:ssä sanoo: ikävät teot voivat myös johtaa johonkin hyvään.

Kuvat takeista / Superfuture / Meezy / Datlook
Kansikuva by J-PSeuraavaksi