Kellot ja Tyylit

Vaatteiden, kenkien ja muun tyyleihin liittyvän ohella itseni, #tyylit.fi-toimituksen ja useiden foorumin jäsenten kiinnostuksen kohteena on kellot, tarkemmin mekaaniset kellot. Kiinnostus kelloja kohtaan on lisääntynyt koko ajan ja viime aikoina sen voidaankin sanoa eskaloituneen suoranaiseksi kellokuumeeksi.

Kellokuumetta ilmassa

Siitäkin huolimatta, että kiinnostus suuntautuu nimenomaan mekaanisiin kelloihin, niiden koneistojen ominaisuudet ja käyntitarkkuus eivät ole näissä piireissä ykkösjuttu. Toki eri valmistajien koneistojen erot, tekniset innovaatiot ja tarkka käynti ovat kiinnostavia asioita, mutta tässäkin asiassa mennään tyylit edellä. Asuun ja kantajalleen muutenkin sopiva kello kruunaa koko setin.

Moni tietää, että laatukellot ovat kalliita. Tunnettujen sveitsiläisvalmistajien, kuten esimerkiksi Omegan, hinnat alkavat muutamasta tuhannesta eurosta ja valmistajasta riippuen vain taivas on rajana. Kovasta hinnasta huolimatta ostamalla laadukkaan kellon maksaa muustakin kuin brändistä ja mielikuvista, vaikka toki näilläkin on osansa hinnanmuodostuksessa.

Esimerkiksi siitä, mikä kellossa merkin ohella maksaa, voidaan ottaa Rolex. Valmistajan hinnat ovat nousseet tasaisesti koko 2000-luvun ja nykyisin merkin ehkä tunnetuin malli, Submariner maksaa päivyrittömänä versiona yli 6000 euroa. Siltikin kelloa joutuu jonottamaan mahdollisesti jopa useita kuukausia. Vaikka hinnassa on ilmaa, Rolexin valmistamissa kelloissa käytetyn teräksen (904L) laatu on kuitenkin väitetysti parempi kuin kelloissa tavallisesti käytetyn 316L -teräksen. Rolexit sisältävät usein myös jalometalleja ainakin osien muodossa. Kellojen koneistot ovat in-house tuotantoa, eli valmistajan itsensä täysin valmistamia. Viimeksi mainittu ei ole mikään itsestäänselvyys edes kalliimpien kellojen kohdalla, vaan monet niin sanotut huippumerkit käyttävät kelloissaan valmiita (tai puolivalmiita) ulkopuolisilta toimittajilta ostettuja koneistoja. Hinnat siis muodostuvat muustakin kuin merkistä.

Korkeista hinnoista huolimatta arvokelloa on myös mahdollista ajatella sijoituksena. Toisin kuin monien muiden esineiden kohdalla laatukellon arvo saattaa jopa kasvaa vuosien saatossa. Tällä tavoin voi ainakin perustella tuhansien eurojen hankintaa itselleen ja muille niin sanotuilla järkisyillä, vaikka kellojen järkevyydestä sijoituskohteena on monia mielipiteitä. Kuitenkin fakta on, että arvokelloista pääsee aina eroon. Tämä saattaa johtaa jatkuvaan myynnin ja uuden ostamisen kierteeseen. Suomen aktiivisimmat kellojen flippaajat löytää MuroBBS:n kellokeskustelusta. Kyseinen keskustelu onkin hyvä paikka käytettyjä kelloja etsiville. Ylipäänsä kellojen hankinta käytettyinä on järkevää, jos ei välttämättä halua omaa nimeään takuupapereihin ja jaksaa nähdä hieman vaivaa kellon etsintään.

Käytettyjen kellojen markkinat ovat todella laajat, joten tarjolla on kaikenlaista kopioista lähtien. Turvallisinta onkin niin sanotusti ostaa myyjä, ei tuotetta. Suomessa toimivista käytettyjen kellojen kauppiaista on suositeltavaa tarkastaa ainakin Sepän Viisarin ja Kellokonttorin valikoimat. Kauppiaiden valikoima päivittyy usein ja tarjolla on monen eri hintaluokan kelloja.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollista ostaa kallista kelloa edes käytettynä. Edullisempia, mutta tyylikkäitä vaihtoehtoja etsivien kannattaa suunnata katseensa japanilaisen Seikon ja yhdysvaltalaisen Timexin kelloihin. Erityisesti alempana esiteltävä Seikon skx007 on henkilökohtainen suosikkini edullisemman pään kelloista.

Irtautuminen todellisuudesta

Ajattelin vielä noin vuosi sitten, että en vain pysty pistämään useampaa tuhatta kelloon, vaan se edellyttäisi täydellistä irtautumista todellisuudesta. Näin pääsi tapahtumaan suhteellisen pian ajatusten jälkeen. Timexien ja muiden halpakellojen jälken onnistuin vihdoin hankkimaan ensimmäisen arvokelloksi luokiteltavan kellon vuoden 2013 kesällä. Päädyin pitkän pohdinnan jälkeen Omega Speedmaster Professionaliin. Hankinnan osalta täytyy todeta, että en ole katunut sitä hetkeäkään. Ajan katsomisesta kellosta saa aina todella hyvät fiilikset ja olen huomannut tekeväni tätä usein.

Kellohankinnan myötä kellokuumeeni nousi uusiin lukemiin, joten kyse ei välttämättä ollut kaikkein järkevimmästä hankinnasta. Speedmasterista ja sen käyttökokemuksista on tulossa materiaalia myöhemmin keväällä. Kellot ovat olennainen osa tyyliharrastusta ja ne tulevat olemaan myös osa tyylit-blogin sisältöä.

Rahat ja järkihän näihin menee, mutta minkäs teet.

Tyylit.fi suosikkeja

Tyylit.fi-toimituksella on varsin yhtenäinen maku kellojen suhteen. Seuraavaksi lyhyt esittely omista ja toimituksen eri hintaluokan suosikeista, jotka ovat samalla #tyylit.fi-foorumilla niin sanotun klassikkostatuksen saavuttaneita kelloja.

Seiko

Seiko SKX007 on eräs japanilaisen Seikon suosituimmista malleista. Tähän vaikuttanevat varsinkin tyylikäs ulkonäkö ja tähän nähden todella edullinen hinta.

speedmaster2

Omega Speedmaster Profession on todellinen klassikko ja yksi monikäyttöisimmistä kelloista. Speedmasteria kutsutaan myös kuukelloksi (Moonwatch). Nimitys tulee siitä, että malli oli nimenomaan se kello, joka oli mukana ensimmäisellä, 21. heinäkuuta vuonna 1969 toteutetulla kuulennolla.

gmt

Rolex GMT-Master (tai GMT-Master II) sinipunaisella, eli ”Pepsi” kehällä on monelle SE Rolex.

Jotan erilaista, mutta silti klassista kellotyyliä, etsivän kannataa suunnata katse aluperin italialaisen Panerain suuntaan. Valmistajan muotoilu on helposti tunnistettavaa ja kellot ovat usein kooltaan tavanomaista suurempia.

Jotan erilaista, mutta silti klassista kellotyyliä etsivän kannataa suunnata katse aluperin italialaisen ja nykyisin Sveitsiin siirtyneen Panerain suuntaan.

Inspiraatiota

pannu2

Panerain italohenkistä elegenssia.

rolex2

Päivyriton Rolex Submariner on klassikko ja ehkä definitiivisin sukelluskello.

tumblr_inline_mxaev8MMMj1ql3e37

Erilaisilla rannekkeilla saa helposti ja edullisesti uutta ilmettä kelloon.

genta

Patek Philippe Nautilus ja Audemars Piguet’n Royal Oak ovat legendaarisen Charles Gérald Gentan suunnittelemia sporttikellojen ikoneita.

image

Mesh-ranneke toimii sukelluskelloissa.

Keskustelu liittyen kelloihin ja tyyleihin jatkuu koko ajan foorumilla. #kellotjatyylit

Kuvat: Kerätty #tyylit.fi -foorumilta ja tyylit-tumblerista


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi