Kellokokemuksia – Omega Speedmaster Professional ”Moonwatch”
Omega Speedmaster Professional on Omegan kenties ikonisin kello ja Rolex Daytonan ja Tag Heuer Monacon ohella yksi kronografiklassikoista.
Kilparadalta kuuhun
Speedy saavutti klassikkostatuksensa, kun NASA valitsi sen astronauttien käyttöön ensimmäiselle kuulennolle. Speedmasteria päädyttiin käyttämään myös myöhemmillä avaruuslennoilla. Speedmasteria kutsutaankin kuukelloksi (Moonwatch) sen oltua ensimmäinen kello kuussa.
Speedmaster valittiin NASA:n pitkällisten testien jälkeen kuulennolle. Lopullisiin testeihin oli kellovalmistajista valikoitunut Omegan ohella Rolex ja Longines. Testeissä arvioitiin kellojen toimintakykyä ääriolosuhteissa, kuten korkeassa lämpötilassa, suurille G-voimille altistumisen aikana ja tärinänalaisena. Speedmaster selviytyi testeistä parhaiten sen edistettyä lopulta vain kuusi minuuttia paine- ja kiihdytystestien jälkeen.
Avuruuslentoihin liittyvästä historiastaan huolimitta kelloa ei aluksi ollut suunniteltu avaruuslentoja varten vaan kilpa-ajoon. Speedy Pro on kronografi, joka tarkoittaa, että kellossa normaalin ajannäytön lisäksi ajanotto-ominaisuus. Kellossa on siten omat viisarit ajanottoa ja -näyttöä varten. Kronografia ei kuitenkaan tule sekoittaa kronometriin, joka tarkoittaa, että merkinnän saanut kello on tarkkuudeltaan sveitsiläisen Contrôle Officiel Suisse des Chronomètresin (COSC) standardit täyttävä.
Alkuperäisen käyttötarkoituksen johdosta kellon kehällä on takometri, joka yhdistettynä kellossa olevaan ajanotto-ominaisuuteen mahdollistaa keskinopeuden mittaamisen. Oikeassa elämässä keskinopeutta ei tietenkään tule pahemmin mittailtua, mutta kehällä oleva takometri näyttää hyvältä ja oikealla tavalla sporttiselta.
Urheilukelloille on tapahtunut sama ilmiö kuin lenkkareille. Aluksi tiettyyn ja hyvinkin rajattuun käyttöön tarkoitettu tuote on levinnyt laajaan yleiseen käyttöön alkuperäiseen käyttöön paremmin soveltuvien ja kehittyneempien mallien korvatessa ne. Esimerkiksi perinteiset sukelluskellot, kuten Rolex Submariner taitaa olla yleisempi näky toimistoilla desk diverina kuin sukeltajilla, joilla sukellustietokoneet ovat korvanneet mekaaniset sukelluskellot ensisijaisena ajanseuraamisvälineenä.
Kokemuksia
Olen omistanut Speedmasterin (ref 3570.50) jonkin verran alle vuoden, ja olen ollut hankintaan todella tyytyväinen. Speedmaster on osoittanut toimivuutensa päivittäisessä käytössä tyyleistä riippumatta. Kello on riittävän urheilullinen kasuaaleihin tyyleihini, mutta myös riittävän hillitty pukusetteihin menoon. Niin sanottuja sporttikelloja, kuten Speedmasteria, ei periaatteessa tulisi käyttää puvun kanssa. Olen kuitenkin ollut välittämättä tästä säännöstä, enkä ole huomannut kenenkään katsoneen paheksuen.
Kellotaulu on suunniteltu selkeästi toiminnallisuus edellä. Tämän huomaa siitä, että kellotaulu on ensivilkaisulla kronojen tapaan suhteellisen ruuhkaisesta olemuksestaan huolimatta selkeä ja helppolukuinen. Ajan näkee nopeasti ja myös ajanottoviisarien seuraaminen on helppoa. Kehän ja kellotaulun mustavalkoinen värimaailma on yksinkertaisuudessaan toimiva, eikä taulussa ole mitään ylimääräistä.
Perinteisessä mallissa, joka minullakin siis on, lasi on hesaliittia. Tämä on hieno nimitys pleksille, eli kyse ei ole sen kummemmasta kuin tavallisesta muoviseoksesta. Vaikka materiaali on pehmeää ja tämän vuoksi myös helposti naarmuuntuvaa, sitä on vaikea saada rikottua, eikä se sirpaloidu. Nämä olivat tärkeita ominaisuuksia avaruuslennoilla, koska astronauttien käytössä olleiden kellojen lasi ei saanut mennä rikki mahdollisten osumien myötä, eikä varsinkaan sirpaloitua. Painottomaan tilaan ei saanut päätyä lasinsiruja.
Lasikkeen ominaisuuksista johtuen siihen vääjäämättä tulevat naarmut, toisin sanoen patina on helppo kiillottaa pois näin halutessaan. Tarkoitukseen on saatavilla Polywatch -nimistä kiillotusainetta. Syvempiä naarmuja on myös ilmeisesti mahdollista ensin hioa hiekkapaperilla, mutta itse suhtaudun hiekkapaperin käyttöön varauksellisesti. Tavallisia käytön myötä lasiin tulevia naarmuja ei kuitenkaan kannata pelätä hysteerisesti.
Rannekello on käyttöesine siinä missä kengätkin, joten käytön jäljet saavat näkyä.
Lasin materiaali vaikuttaa myös kellon ulkonäköön. Kuperasti muotoiltu hesaliitti heijastaa valoa kauniisti ja on ylipäänsä lämpimämmän näköinen kuin safiirilasi. Speedmaster Prosta saa myös safiirilasilla varustetun version, mutta tällöin kyse ei ole aidosta asiasta. Aitoudesta on tietysti monia mielipiteitä, mutta safiiri ei tässä nimenomaisessa mallissa tuo niin suurta lisäarvoa käyttöön, että se olisi syy valita jokin muu kuin perinteinen malli.
Selkeän ja minimalistisen värimaailman omaavaan kelloon on helppo yhdistellä monenlaisia rannekkeita. Kello myydään harjatulla metallirannekkeella, joka on toimiva ja moniin tyyleihin sopiva vaihtoehto melkein tilanteessa kuin tilanteessa. Metallirannekkeen ohella Speedmasteriin sopivat erityisen hyvin monenlaiset nahkarannekkeet aina krokosta kulutettuun mokkaan. Myöskään kankaisia natorannekkeita ei kannata unohtaa. Kuten kellojen kanssa yleensäkin, ranneketta vaihtamalla kellon ilmettä on helppo ja suhteellisen edullista muuttaa.
Kelloja ja niiden terminologiaa vähemmän tunteville Speedmasterin osalta on mainittava, että kello on mekaaninen, mutta ei automaatti. Tämä tarkoittaa, ettei kello saa vetoaan liikkeestä, vaan se on vedettävä säännöllisesti pysyäkseen käynnissä. En kuitenkaan näe tätä huonona asiana. Kellon aamuisessa vetämisessä on oma tunnelmansa ja samalla tulee fiilisteltyä kelloa. Mekaanisuus ja vetämisen tarve eivät haittaa päivittäistä käyttöä millään tavoin. Joihinkin kelloihin vetäminen sopii ja tämä on yksi niistä.
Kaiken kaikkiaan Omega Speedmaster Professional on yksi kellomaailman klassikoista ja varma valinta sekä ensimmäistä arvokelloaan hakevalle että pidemmälle ehtineelle harrastajalle. Speedmasterin hintaluokassa ei ole olemassa oikein muita varteenotettavia vaihtoehtoja oikeasti historiaa omaavien kronografien joukossa.
Keskustelua kelloista ja tyyleistä foorumilla.