Kaulahuivi syksyyn?

Kaulahuivi – asuste kylmää säätä vastaan?

Viimeistään tällä viikolla talvi on ”yllättänyt” ihmiset, mikä on saanut monet kaivamaan huivit esille. Vaikka huivi – riippuen toki materiaalista – sopii kokonaisuuksien mausteeksi kaikkiin vuodenaikoihin, moni mieltää sen nimenomaan syksyn ja talven asusteeksi.
Tämä ehkä siksi, että siinä missä kesällä huivin pitäminen voidaan nähdä vain ja ainoastaan esteettisenä valintana, kylmempien kelien koittaessa huivin käyttöä voi perustella ”tarpeella”.

Huivin (kuten muidenkin asusteiden kohdalla) kyse on aina yksilöllisistä valinnoista. Huivia ostaessa harvemmin tarvitsee miettiä istuvuutta tai koko-ongelmia ja siksi niiden hankinta esimerkiksi nettikaupoista on varsin helppoa. Värien ja kuvioiden osalta valinta on täysin jokaisen omissa käsissä. Bisnes-pukeutumiseen sopii yleisesti paremmin yksiväriset ja hillityt huivit. Toisaalta värikäs tai räväkkä paisley-kuvio voi olla juuri se pieni lisämauste, jolla muutoin harmaaseen syksyyn hukkuva toimistosurffaaja voi omaa asuaan piristää. Huivi on myös helppo paikka kokeilla itselle hieman vieraampien kuvioiden tai värien käyttöä. Jos Fair Isle-neule tuntuu liialliselta, voi lähestymisen aloittaa asustepuolella.

Syksyyn ja talveen huivia etsiessä huomio on syytä kiinnittää erityisesti materiaaleihin. Oma suosikkini on ehdottomasti kashmir, jonka parhaat ominaisuudet tulevat kaikista vaatekappaleista parhaiten esille nimenomaan huiveissa. Lämpö ja pehmeä tuntuma ihoa vasten ovat juuri sitä ”arjen luksusta”, mitä kylmiin syyspäiviin kaipaa. Toinen materiaalivaihtoehto lähinnä puku- ja irtotakkisetteihin, on villa-silkkiyhdistelmät, joissa yhdistyy ensin mainitun lämpö ja jälkimmäisen materiaalin hienous. Kolmantena vaihtoehtona kylmyyttä vastaan sopii robustimpi lampaanvilla, joka soveltuu erityisesti kasuaaleihin kokonaisuuksiin, vaikkapa denimin ja kipparitakkien kanssa käytettäväksi. Kannattaa tosin varoa, sillä erityisesti karkeampi lampaanvilla saattaa aiheuttaa herkälle iholle pientä ärsytystä.

Miten kaulahuivi pitää sitoa?

Se miten huivinsa sitoo, on – kuten värit ja kuviot – täysin yksilöllistä. Tapoja on vähintään yhtä monia kuin solmion solmimisen osalta. Itselleen parhaat huivista ja käyttötilanteesta riippuvat tavat löytää vain kokeilemalla. Alla muutama poiminta malliksi ja inspiraatioksi.

huivi1

”Once-around knot”, eli yksinkertainen solmu on varmasti kaikkein yksinkertaisin huivin solmimistapa. Huivi kaulan ympäri ja solmu haluttuun kohtaan. Toimii erityisesti hieman lyhyempien ja paksumpien huivien kanssa.

huivi2

Josh Peskowitzin esimerkki ”Parisian knot”-solmusta. Huivi kaksinkerroin, kierto niskan takaa ja sen jälkeen roikkuvat päät vetämällä toiselle puolelle muodostuvasta lenkistä läpi. Helppo ja nopea vaihtoehto.

huivi3

Eidos Napolin Antonio Ciongolin versiointi pariisilaissolmusta.

huivi8

Säällä, jolloin ei ole aivan varma tarvitseeko kaula huivin tuomaa lämpöä vai ei, helppo vaihtoehto on heittää huivi vain niskan takaa ja jättää päät roikkumaan. Näin huivilla saa hieman eloa & tekstuureja kokonaisuuteen ja niskakin pysyy lämpimänä.

huivi4

”ei-näin”-esimerkki Esquiren Nick Sullivanilta. Kerran tiukasti kaulan ympärille kierretty ja sen jälkeen alemmas sidottu tai roikkumaan jätetty huivi ei toimi. Rinnan ympärille jäävä tyhjä aukko ei näytä hyvältä. Mikäli päätyy kiertämään kierroksen kaulan ympäri, kannattaa roikkuvat päät solmia mahdollisimman ylös niin, ettei paljasta tilaa jää. Ja sitten päät takin alle roikkumaan.

huivi7

#menswear-ikoni Yukio Akamine näyttää mallia, miten huivi yhdistetään monotoniseen kokonaisuuteen.

5 x

Tuttuun tapaan loppuun muutama poiminta tämän syksynä tarjolla olevasta huivivalikoimasta.

tumblr_inline_nded9dt0CO1ql3e37

1) Berg&Berg

Norjalainen Berg&Berg tarjoaa solmioiden lisäksi myös huiveja erinomaisella hinta-laatusuhteella. Silkki-villasekoitteisessa, paisley-kudonnalla varustetussa huivissa yhdistyy erittäin nätisti syksyiset ja maanläheiset värit & tekstuurit.

tumblr_inline_ndedg6TZyF1ql3e37

2) Drake’s London

Lontoolaisen Drake’sin arkistoista kaivama ”Moghul”-kuvio on yksisarvis-printin ohella brändin siisteimpiä. Ei halvimmasta päästä, mutta jos etsii huivia, joka naulakossakin roikkuessa erottuu joukosta, niin tässä Drake’s tarjoaa sellaisen. Saatavilla toki useassa värissä, oranssilla kuitenkin voittoon.

tumblr_inline_ndedumpI9k1ql3e37

3) Loro Piana

Loro Piana on – ellei paras – niin vähintään yksi maailman parhaista ja tunnetuimmista luksus-materiaalien, kuten kashmirin valmistajista. Ja hinnat ovat sen mukaiset. Vaaleanruskea, kashmir-huivi on kuin tehty Brionin puvun ja Isaian päällystakin väliin tai vaihtoehtoisesti kasuaalimpiin setteihin Hernon untuvatakin kannsa käytettäväksi. Budjettiluokassa hyvän vaihtoehdon tarjoaa tavalliseen tapaan Uniqlo, jonka 100% kashmir-huivi on hintaansa nähden ja miksei myös muutenkin varteenotettava vaihtoehto syksyn huiviksi.

tumblr_inline_ndeds7SFYi1ql3e37

4) Acne Studios

Acnen suuret Canada-huivit ovat tietyissä piireissä ja blogi-maailmassa saavuttaneet kulttiaseman, jota voisi verrata jopa Canada Goose -takkien tai Louis Vuittonin monogrammi-laukkujen suosioon. Ainakin Mr. Porterilta näitä näyttäisi vielä tälle syksylle olevan saatavilla, joten kannattaa poimia omansa. Mustat denimit, TOJ:n bomberi ja tämä, toimii. Hieman ”hienostuneempi” vaihtoehto ”oversized” huivia on John Smedley, jonka merinovillasta valmistettu ”shaali”-vaihtoehto pitää myös kaulan aivan varmasti lämpimänä. Saatavilla Smedleyn nettikaupan lisäksi ainakin Helsingissä Saumasta.

68ca807b1ba0f1a7456dc4ab91bada75

5) Engineered Garments

Kun normaali ei riitä, voi katseet kääntää EG:n suuntaan.

Kuvat: tyylit-tumblr, joka parin kuukauden tauon jälkeen on taas päivitetty. Jatkossa inspiraatio-materiaalia luvassa jälleen tiheämmällä tahdilla.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi