Joulun toivelahjoja

Näin joulukuussa tyyliblogit ja -sivustot ovat perinteisesti olleet täynnä vinkkejä ja listauksia joululahjojen hankintaan. Useimmiten tulokulma näissä listauksissa on ollut muille hankittavat lahjat – mitä ostaa joululahjaksi kenellekin. Viime vuoden tapaan me kuitenkin lähestymme asiaa ”minä” edellä.

Toimiva joululahja on jotakin sellaista, mitä itse haluaisi, mutta johon ei kuitenkaan raaski laittaa tavallisesti rahaa. Harvempi on kuitenkaan valmis ostamaan kalliita tuoksukynttilöitä, asusteita tai muita pieniä arjen luksustuotteita. Listaukseni onkin koottu tämä ajatus mielessä.

Jap magz

Viime vuonna se oli Monocle. Tänä vuonna vuorossa on japanilaiset muotilehdet. Kyllä, luitte oikein. Japanilaiset muotilehdet. Japanin kieli asettaa omat haasteensa, mutta asia on niin, että muotilehtien suhteen kielimuurilla ei ole oikeastaan mitään merkitystä. Nehän ovat käytännössä samanlaisen ”lukemisen” kohteena kuin pornolehdet – molemmista katsotaan kuitenkin vain kuvat. Ja kuvituksen japanilaiset osaavat.

Tinkimättömällä toteutuksella ja maagisella tyylitajulla koostetut laatujulkaisut tarjoavat inspiroivaa sisältöä pitkäksi aikaa. Lehtien laatu on usein niin korkealla tasolla, että vanhoihin numeroihin on helppo palata. Sisältöön nähden yllättävää, mutta totta.

Japanilaisia lehtiä on mahdollista tilata suoraan lähteeltä, mutta helpommalla pääsee, kun asioi eurooppalaisten diilerien kanssa. Lehtiä saa muun muassa Superdenimiltä ja mikäli valikoima ei ole toivotunlainen, Google tai foorumi auttanee. Suositeltavin jap mag on varmaankin Popeye, jonka numerot monen muun lehden tapaan pyörivät kulloinkin jonkin yksittäisen ja vuodenaikaa täsmällisemmän teeman ympärillä.

Tuoksukynttilä

Kuten jo johdannossa mainitsin, tuoksukynttilät ovat täydellisiä joululahjoja. Asia toki edellyttää, että kynttilä on kunnollinen. Bodyshopin ja muiden halpavalmistajien överivoimakkaat kynttilät kannattaakin jättää suosiolla väliin. Ne eivät kuitenkaan täytä kolmea keskeistä kriteeriä tuoksukynttilälle.

Ensinnäkin merkin on oltava oikea. Tämän tärkeyttä ei voi korostaa riittävästi. Oikeastaan koko tuoksukynttylän tärkein tehtävä on oikean merkin myötä välittyvä fiilis. Toki toimiva tuoksu on olennainen osa ja sen on ilman muuta täytyttävä. Mutta jos tuoksu ei toimi, se ei ole niin vakava – eihän kynttilää ole pakko polttaa. Tästä päästäänkin viimeiseen, eli esteettisesti miellyttävään ulkonäköön. Oikean merkin kautta tapahtuvan omakuvan rakentamisen lisäksi tuoksukynttilän pitää näyttää hyvältä. Onhan se kuitenkin ensisijaisesti sisustusesine.

 

Kunnollinen neule

Toisin kuin lapsena, pehmeät paketit ovat usein ne parhaat. Mikään muu vaate ei lämmitä mieltä ja kehoa vuoden pimeimpänä aikana kuin laadukas ja nätti neule. Siitä riittää iloa koko pitkäksi talveksi, ja laadun ollessa riittävällä tasolla ilo kantaa useamman talven.

Henkilökohtainen neulesuosikkini on Comme des Garconsin PLAY -mallistoston neuletakit. Niissä on rento, mutta isuva leikkaus, kova laatu ja ikoninen logo. Play-neuleet ovat kalliita, mutta joululahjaa ei (toivottavasti) joudu maksamaan itse. Sitäpaitsi näiden kohdalla rahalle saa vastineeksi laatua, joten hinta laatu-suhdekin on melkein kohdallaan.

Kansikuva: Arja Lento/Yle


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi