Italigente – laatukenkiä Italiasta

Tyylit-kevätpäivä koittaa jo ensi viikon lauantaina. On siis hyvä aika katsastaa pikaisesti, mitä ja keitä tuolloin on luvassa. Koska kengät ovat jokaisen miehen pukeutumisen perusta, aloitetaan Göteborgista Helsinkiin saapuvasta Italigentesta.

Italigente — ennen ja nyt

Alunperin Italigenten perusti herra nimeltä Magnus Ericson vuonna 2007. Merkki kasvoi varsin nopeasti, mutta hillitysti ja Italigenteä myytiin heidän oman Göteborgin liikkeen lisäksi myös Euroopassa ja Japanissa. Suomessa Italigenten kenkiä oli tarjolla Stockmannilla. Myöhemmin Ericson kuitenkin päätti keskittyä enemmän erityisesti lasten kenkiin erikoistuneen ruotsalaisen Kavat-merkin toiminnan kehittämiseen. Samoihin aikoihin myös Italigenten toimintaa kehittämässä ollut Olof Enckell – jonka monet saattavat muistaa ruotsalaisen Manolo.se-sivuston aiempana päätoimittajana – siirtyi vaatevalmistaja Etonin palvelukseen. Nämä syyt yhdistettynä vaatemerkki Oscar Jacobsonilta tulleeseen yhteistyötarjoukseen johtivat siihen, että vuonna 2012 Italigente siirtyi pääosin valmistamaan kenkiä Oscar Jacobsonille, ja heidän oma linjastonsa jäi tuossa vaiheessa taka-alalle.

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen Italigente tekee kuitenkin uutta tulemista. Tämän vuoden alussa yhtiö siirtyi edellä mainitun Kavatin omistukseen, ja mukaan kuvioon astui myös Ruotsin suosituimman miesten kenkiin erikoistuneen Shoegazing-blogin kirjoittaja Jesper Ingevaldsson. Jesperin tehtävänä on ollut keskittyä erityisesti Italigenten viestintään sekä toisaalta tuotekehitykseen. Lopputuloksena onkin ollut muun muassa Italigenten käyttämien lestien muokkaus ja uudistaminen.

Italigente miesten kengät

Klassinen shoe-circle.

Kenkiä Italiasta

Italigenten kengät tehdään Italiassa, pienessä tehtaassa Montegranaron kaupungissa. Montegranaro sijaitsee Marchen alueella, joka on Italian suurin kenkävalmistajien keskittymä, ja jota joku voisi kuvailla Italian Northamptoniksi. Kenkien valmistuksesta vastaa Marinin perhe, isä Claudio tyttärensä Deborahin ja poikansa Giancarlon avustuksella.

Italigenten kengät valmistetaan käyttäen niin kutsuttua blake/rapid-rakennetta, jossa yhdistyvät brittiläinen goodyear welt -pohjaus sekä italialaisvalmistajien keskuudessa suosittu blake-rakenne. Goodyear welt -rakenteisissa jalkineissa kengän ulkopohja kiinnitetään erilliseen reunokseen, kun taas blake-menetelmä tarkoittaa, että yleensä varsin ohut ulkopohja ommellaan kengän läpi, suoraan kiinni niin kutsuttuun pinkopohjaan. Blake/rapid -rakenteessa nämä kaksi tapaa yhdistyvät. Kenkä on rakennettu blake-rakenteen päälle, eli käyttäjä voi tuntea blake-ompeleen jalkojensa alla kenkiä käyttäessään. Tämän lisäksi kengässä on kuitenkin myös reunos, johon ulkopohja on ommeltu kiinni.

Tämän menetelmän hyötyjä on ensinnäkin se, että kenkä kestää kulutusta ja mahdollista kosteutta paremmin, ja toisaalta, näin toteutetun kengän ulkopohjan voi vaihtaa – samalla tavoin kuin minkä tahansa goodyear welt -rakenteisen kengän ulkopohjan – ilman, että tarvitsee koskea välipohjan blake-ompeleisiin.  Tuloksena on siis kenkä, jossa yhdistyy goodyear welt -rakenteen kestävyys sekä blake-rakenteisten kenkien sirous.

Italigente miesten kengät 2

Kengät pohjausta vailla.

Yhtiö hankkii kengissään käyttämät nahat samoilta parkitsemoilta, kuin monet tunnetummat ja suositut kenkämerkit. Pintanahkaisiin kenkiin materiaalit tulevat ranskalaiselta D’Annonaylta sekä italialaiselta Ilcealta. Mokkanahkan toimittajana yhtiö käyttää englantilaista Charles F. Stead-parkitsemoa sekä italialaista Operaa.

Tällä hetkellä Italigente tarjoaa kenkiä kahdella eri lestillä, jotka on nimetty numeroittain 02 ja 29. Näistä ensimmäinen on pyöreämmällä kärjellä varustettu, kun taas jälkimmäisen muotoilussa näkyy selkeämmin hieman agressiivisempi muotoiltu ja niin kutsuttu ”chiseled toe”. Myöhemmin tänä vuonna yhtiöltä on tulossa markkinoille vielä kolmas lesti, joka perustuu nyt tarjolla olevan lestin 29 muotoiltuun, muokattuna hieman pyöreämmäksi ja vähemmän sliikiksi.

Alla vielä muutamia esimerkkejä molemmista lesteistä.

Italigente - 29 lesti

Wholecut-malli kärkimedaljongilla – toimiva valinta niin bisnekseen kuin vapaamuotoisempaan menoon.

Italigente miesten kenkiä Italiasta

Musta cap-toe oxford toimii aina.

Italigente - lesti 02

Pyöreämpi 02-lesti ja rennompi derby-rakenne.

Italigente espadrillos

Kesäksi Italigentella on tarjolla myös kevyemmät Espadrillesit.

Lisätietoja Italigenten kenkien rakenteesta sekä tulevaisuuden ideoista kannattaa käydä lukemassa joko Italigenten omasta blogista ”The making of Italigente” tai Jesperin Shoegazing-blogista – Italigente Uncovered nr. 1Italigente Uncovered nr. 2.

Lisäksi, suosittelen vilkaisemaan edellä mainittua tumblr-blogia myös muutoin, etenkin jos jutut ihmisistä kenkien valmistuksen takana kiinnostaa.

Ja mikäli mielessä on mitään kenkiin liittyviä kysymyksiä, kannattaa ensi lauantaina tulla paikan päälle. Uskallan väittää, ettei tässä maassa kovin usein vieraile kavereita, jotka tietäisivät miesten laatukengistä yhtä paljon kuin Jesper, joka tuolloin on siis mestoilla.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi