Epätoivoa ilmassa – Gosha Rubchinskiy -tuoksu

Aina välillä on hyvä nostaa esille vähemmälle huomiolle jääneitä, mutta ehdottoman tärkeitä aiheita. Tällaisia ovat Neuvostoliitto, hajusteet ja epätoivo.

Suuri ja mahtava 

Suomen viettäessä juhlavuotta 100-vuotiaan itsenäisyytemme kunniaksi on aika suunnata katse auringonnousuun. Ei. Tällä kertaa katse ei kohdistu Japaniin, vaan uljaaseen naapuriimme. Venäjä ja siitä erinäisten vaiheiden kautta muodostunut Neuvostoliitto on ollut olennainen osa Suomen itsenäistymistä ja onhan siellä päätetty lukuisista muistakin Suomen kohtalonhetkistä.

Erityisesti Neuvostoliitto – ei niinkään nyky-Venäjä – oli maana todella mielenkiintoinen. Kuten monen muunkin suurvallan kohdalla, sen taustalla oli yleinen tyytymättömyys vallanpitäjiä kohtaan. Siinä, missä puritaanit matkustivat meren yli uudelle mantereelle, Venäjällä tyytymättömyys kohdistui kapinana tsaaria kohtaan. Kapinointi johti lopulta bolsevikkien valtaannousuun ja Neuvostoliiton syntyyn. Hauska sivuhuomio on, että Suomen valtionhoitajana sisällissodan jälkeen toiminut Mannerheim olisi kovasti halunnut hyökätä Pietariin kukistamaan sosialistien vallankumousta. Hän kuitenkin hävisi presidentin vaalit selvin luvuin K.J. Ståhlbergille. Tietysti sosialistien tuella. Sattumaako? Kuitenkin lopulta Neuvostoliitolle kävi samalla tavalla kuin kaikille suurille ja päättymättömiksi luulluille instituutioille.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen miesten elinajanodote lyheni viinan kulutuksen reippaan kasvun takia. Ilmeisesti voimakas henkinen tyhjiö aiheutti monissa pakottavaan tarpeen täyttää se jollain – edes vodkalla. Myös mafian väkivaltaisilla välienselvittelyllä saattaa olla osansa tilastoissa. Ihmiset vain joutuivat asfaltin alle. Tätä graafista kuvausta jo edesmennyt isäni käytti kertoessaan eräistä bisnestutuistaan. Hajoamisen jälkeinen aika oli yritettyine sotilasvallankaappauksineen vähintäänkin värikästä.

PACCBET

Tämän kaiken edellä keskelle syntyi vuonna 1984 Gosha Rubchinskiy. Hän ehti juuri kokea Neuvostoliiton loppuajat. Merkittävimmän osan nuoruudestaan hän kuitenkin vietti post-Neukku-Venäjällä turbulenttien olojen keskellä. Tällöin ei enää vallinnut kommunismin aiheuttama niukkuus, mutta silti länsimaisten tuotteiden saatavuus oli todella heikkoa. Toisin kuin monet muut, hän ei valinnut viinaa. Sen sijaan skeittaus mahdollisti pakotien karusta arjesta.

Saatatte miettiä, että mitä se Juuso taas kirjoittaa sekavia. Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ole sekavasta tajunnanvirrasta, vaan kaikki edellä kuvattu johtaa kirjoituksen pointtiin eli siihen, miltä epätoivo tuoksuu?

Gosha Rubchinskiy on toiminut Comme Des Garçonsin kanssa yhteistyössä pitkään. Itse asiassa CDG oli taho, joka mahdollisti lahjakkaan suunnittelijan nousun pinnalle tarjomalla apua ja ilmeisesti hoitaa labelin tuotantopuolen. Esimerkiksi jakelu tapahtuu siten, että Dover Street Market on ensimmäinen kanava uusille julkaisuille, kuten Goshan skeittimerkki PACCBET. Tästä yhteydestä johtuen onkin luonnollista, että Goshan ensimmäinen tuoksu on toteutettu yhdessä Commen kanssa.

CDG:n tuoksut ovat jotain poikkeavaa. Niitä ei voi verrata mihinkään muuhun eivätkä ne missään tapauksessa ole kaikkia varten. Kuitenkin oudoista hajuvesistä pitävän paras valinta on Comme. Goshan tuoksu noudattaa linjaa.

Epätoivon lemu

Tuoksua toteutettaessa Rubchinskiy työskenteli yhdessä Christian Astuguevieillen kanssa. Hän on Comme des Garçonsins hajustedivisioon luova johtaja. Työn tuloksena syntynyttä tuoksua suunnittelija kuvailee seuraavasti: “young people hanging together, skating together — concrete and skateboards.” Hajuste tuo mieleen Goshan nuoruuden sellaisena kuin minä sen kuvittelen. Näen silmissäni pillurallia kiertävän Ladan, jonka kyydissä on testosteronin katkuisia skeittareita. Auton ikkunasta leijuva tuoksu on epätoivoa. Mielestäni meillä on tässä voittaja. Kukapa ei haluaisi haista epätoivolta.

On hyvä, että tuoksu kertoo, millainen sitä kantava ihminen on. Minun kohdallani Gosha on siten täydellinen, koska olen aika epätoivoinen tapaus. Näin ainakin vaimoni tuntuu ajattelevan, sillä sain tuoksun häneltä syntymäpäivälahjaksi.

Unohtakaa raikkaat kesätuoksut, MIEHELTÄ tuoksuvat italialaiset hajusteet ja tylsät klassikot. Sen sijaan antautukaa epätoivon valtaan. Nykyisessä maailmassa epätoivo on kuin onkin usein päällimmäinen tunne uutisia lukiessa. Donald Trump ajaa outoa agendaansa, aivan Euroopan naapurissa tapahtuu kauheita asioita, Suomessa toteutetaan loppumatonta risusavottaa nimeltä SOTE-uudistus. Tuntuu, että maailma on tullut hulluksi – tai sitten se olen vain minä.

Gosha Rubchinskiy -hajuvesi on saatavilla ainakin Beamista. Tyypilliseen tapaan sitä saa myös useista kansainvälisistä verkkokaupoista. Halatkaa sisäistä epätoivoanne ja täydentäkää vaateharrastajalle tyypillistä peura ajovaloissa -ilmettä oikealla hajusteella. PACCBETin dekit ovat saatavalilla Dover Street Marketista.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi