Eliel’s – laatukenkiä ja asiakaspalvelua

Kun puhutaan laatukengistä, on viime syksynä Tarkk’ampujan kadulle Helsinkiin avattu Eliel’s lunastanut nopeasti paikkansa kaupungin ykkösputiikkina. Eliel’sin pyörittäjä Johanilta tuntuu löytyvän halua ja missio saada suomalaiset ymmärtämään, miksi laadukkaita kenkiä kannattaa ostaa ja miksi niiden hoitamiseen kannattaa panostaa.

Helsingistä löytyy nykyään vaatekauppoja, jotka kestävät vertailun lähes mistä tahansa maailman kaupungista löytyviin putiikkeihin. Sauma, My O My The Men, Fere, Beam ja Beamhill, Schoffa sekä Sartoria Rossi ja omalta osaltaan myös Stockmann mahdollistaisivat käytännössä vaatekaapin rakentamisen pelkästään kivijalkaliikkeiden valikoimasta. Yksi asia Helsingistä on kuitenkin puuttunut, nimittäin puhtaasti laatukenkiin keskittyvä erikoisliike. Esimerkiksi Saumasta, Ferestä ja Schoffasta on toki löytynyt jo pitkään vaihtoehtoja tavallisesti myynnissä oleville Eccoille ja muille vastaaville merkeille. Myös Stockmann on parantanut miestenkenkien tarjontaa Loaken ja Church’sin muodossa. Kuitenkin verrattuna esimerkiksi Tukholmaan on Helsingin tarjonta silti ollut auttamattoman vajavaista. Eliel’s korjaa tämän puutteen.

Eliel's - laatukenkiä miehille ja naisille

Eliel’sin valikoimasta löytyy mm. Crockett & Jones, Carmina, Paraboot ja Saint Crispin’s. Sekä laukkupuolelta Frank Clegg.

Laatukenkiä miehille ja naisille

Eliel’sin poikkeaa monesta muusta erikoisliikkeestä siltä osin, että valikoimaa on tarjolla sekä miehille että naisille. Naisten puolella hyllystä löytyy kenkiä espanjalaiselta Carminalta sekä brittiläisiltä Crockett&Jonesilta ja Sandersilta. Valmistajien osalta valinta on erityisesti kahden ensin mainitun osalta onnistunut. Sekä C&J että Carmina nimittäin valmistavat naisille kenkiä, jotka ainakin omaan silmääni myös näyttävät naisten kengiltä, eikä ainoastaan pienikokoisilta versioilta miesten vastaavista. Näiden lisäksi hyllyssä on vielä ainakin toistaiseksi New Balancen tennareita.

Korkkareita juhliin etsivän naisen tarpeita Eliel’s ei välttämättä tyydytä, mutta jokaisen itseään arvostavan bisnesnaisen tai muuten laadun päälle ymmärtävän mimmin toivoisi löytävän tiensä paikan päälle. Ja onhan se hienoa, että enää #menswear-miesten ei tarvitse välttämättä tilata puolisoilleen lahjoja netistä, vaan tarvittavan parin voi löytää lähempää. Toki muualla kuin pk-seudulla asuvalla tämä tarkoittaa reissua Helsinkiin.

Miehille on tällä hetkellä tarjolla pareja Crockett&Jonesilta, Saint Crispin’silta sekä hieman kasuaalimpaa puolta edustavalta Parabootilta. Vielä toistaiseksi hyllystä löytyy myös muutamia Red Wing-pareja, mutta näistä Johanin on tarkoitus luopua, kun jäljellä olevat kengät on myyty loppuun. Lisäksi tarjolla on leveämmän räpylän omaaville brittiläistä Sandersia. New Balancen tennareita löytyy myös äijille.

Tulevaisuudessa on mahdollista, että valikoimaa täydentää unkarilainen Laszlo Vass. Ja jos näin käy, alkaa valikoima olla omassa koossaan sellainen, että Suomen olosuhteissa paljoa enempää ei edes voisi toivoa. Noh, ehkä Sandersin voisi vaihtaa johonkin Carlos Santosin tyyppiseen halvemman hintaluokan laatukenkään, mutta muuten valikoima kattaisi ainakin klassisemman puolen pukeutujien tarpeet tavoitellusta laadusta ja hintaluokasta riippumatta.

Saint Crispin’s – laatua Romanista

Miesten valikoima on brändien osalta mielenkiintoinen. Saint Crispin’s on kiistämättä yksi parhaita valmistajia, joita markkinoilta löytyy. Jos tarkastellaan vain pääasiassa Euroopassa tarjolla olevia, eri liikkeiden valikoimasta löytyviä brändejä, sen voi huoletta nostaa top-3 pelaajiin. Kaikki parit valmistetaan käsin Saint Crispin’sin omalla tehtaalla, joka sijaitsee Karpaattien vuoriston suunnalla Romaniassa. Merkin nokkamiehen Philip Carrin mukaan jokaisen parin valmistamiseen kuuluu noin 45 tuntia työtä. Omien tietojeni mukaan kyseessä on myös ainoa toimija, joka valmistaa myös kenkiin lestitettävät lepolestit samalla, omalla pajallaan.

Saint Crispin’sin osalta ainoa mikä tavallisen tallaajan, opiskelijan tai foorumin parhaita nettidiilejä kyttäävän kuluttajan mielestä voi tietysti olla ikävää, on kenkien hinta. Kun parit lähtevät noin 1200 eurosta, on selvää, ettei kyseessä välttämättä ole se ensimmäiseen työhaastatteluun hankittava musta oxford. Mutta loppuelämän sijoituksiahan nämä ovat. Tai sitten vaan helvetin hienoja ja sijoitettavan rahan sekä siitä saatavan mielihyvän arvoisia. Väitän, että kun kengän ottaa käteen ja fiilistelee hetken, niin ymmärtää kyllä, mikä tuotteessa maksaa.

Eliel's Helsinki - Saint Crispin's cap-toe derby

Käsittelyssä Saint Crispin’sin cap-toe derbyt. Ehkä tässä olisi seuraava kokeilu omaan rotaatioon.

Crockett&Jones – ikoneja ja klassikoita

Todennäköisesti Eliel’sin myydyin kenkä nyt ja vielä myös tulevaisuudessa on kuitenkin Crockett&Jones. Uusimpien James Bondien ja nyt jo laskeneen #menswear- sekä tumblr-trendin myötä suosioon noussut Northamptonin klassikkovalmistaja on ainakin omissa kirjoissani Johanilta erittäin onnistunut valinta. Itse asiassa lafkalta löytyy lähes jokaisen ”klassisen” mallin osalta erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto uutta kenkähankintaa pohtivalle. Jo pelkästään foorumia lukemalla voi huomata, että lafkan benchgrade-sarjan mallit kuten mm. Lowndes (tuplamunkki), Cavendish (tupsuloafer), Coniston (derby-saapas), Grasmere (PTB), Hallam (cap-toe oxford), Pembroke (shortwing brogue) ja Tetbury (chukka-saapas) nauttivat vankkumatonta luottoa #tietäjien keskuudessa. Ja jos etsii ikonista cap-toe oxfordia, niin Crockettin handgrade-sarjan 337-lestiä kauniimpaa ei samassa hintaluokassa (jos edes muissa) voi löytää.

Omia fiiliksiäni C&J:n suuntaan ei laske myöskään se, että monien foorumin kirjoittajienkin tuntema ja aiemmin Suomessa Alfred Sargentin trunk show-tapahtumia isännöinyt Chay Cooper löytyy nykyään Crockettin tiimistä. Ehkä vielä jossain vaiheessa päästään lämmittämään uudelleen Punavuoren Ahvenen kabinettiakin.

Mielenkiintoinen on myös valikoiman uusin tulokas Paraboot, jonka malleista ainakin Michael sekä Avoriaz ovat omassa sarjassaan malleja, joilla saa kehuja myös foorumin ”rahaa palaa”- sekä ”mtop”-ketjuissa. Ja kuten todettua, jos myöhemmin hyllystä löytyy Vass sekä mahdollisesti mainittu Carlos Santos, on tarjolla jokaiselle jotakin. Ja kaikkien näiden osalta se paljon puhuttu hinta-laatu-suhde on enemmän kuin kohdallaan.

Eliel's Helsinki - Saphirin kengänhoitoaineet

Kenkien lisäksi Eliel’sistä löytyy myös mm. Saphirin kengänhoitotuotteet.

Käsintehtyjä laukkuja, käsineitä ja sateenvarjoja

Kenkien lisäksi Eliel’sistä löytyy myös muita nahkatuotteita, kuten suomalaisen Sauson käsineitä, Johanin itse käsin valmistamia vöitä ja viimeisimpänä Tustingin sekä Frank Cleggin laukkuja. Näistä erityisesti Frank Cleggin laukkujen tuominen Helsinkiin on omasta mielestäni huikea teko. Brändin signature-duffeli on yksi näteimpiä viikonloppulaukkuja, joita olen nähnyt. Kun otetaan huomioon nahan laatu sekä työn jälki, voi reilun tuhannen euron hintaa pitää erittäin kohtuullisena. Erityisesti jos sitä vertaa moniin luksusbrändien verrokkeihin tai jopa foorumi-suosikki Mismon nylon-duffeliin, jonka hinta tänä päivänä on jo 700 euroa. Kaiken lisäksi Frank Clegg on hieno perheyritys. Firman toiminta on pikkuhiljaa siirtymässä isältä täysipäiväisesti siinä mukana oleville pojille, jotka olen saanut tavata muutamaan otteeseen Pitti Uomon aikaan Firenzessä. Laukut valmistetaan käsityönä yhtiön kotiseudulla Massachusetsissa, joten siltäkin osin brändi on täysin #approved. Laukut kannattaa käydä tarkastamassa paikan päällä, koska uskallan väittää, että tuntuma kyllä lunastaa edellä esitetyt kehut.

Kenkien ja niihin liittyvien hoitotuotteiden sekä laukkujen lisäksi valikoimaa täydentää Johanin itse käsin tekemät vyöt, Sauson hanskat sekä Fox Umbrellasin sateenvarjot. Omassa kategoriassaan ja hintaluokassaan myös nämä kestävät vertailun mahdollisiin kilpailijoihin ja nettikaupoissa tarjolla olevaan valikoimaan. Ja mikä tärkeintä, ne myös pärjäävät siinä.

Eliel’s – Rakkaudesta lajiin & asiakaspalvelu 5/5

Huolimatta toimivasta valikoimasta ja kilpailukykyisistä hnnoista Eliel’sin suurin vahvuus on sen pyörittäjässä. Mies tuntuu olevan liikkeellä rakkaudesta lajiin. Tämän näkemyksen jakavat myös ne, jotka ehtivät nauttia Johanin palveluista Oulussa. Eliel’s toimi kaupungissa aiemmin kenkäliike Marssin nimellä.

Pidän varsin hyvänä asiakaspalveluna esimerkiksi sitä, että jokaiselle ostetulle parille mies lupaa ilmaisen huollon / kiillotuksen, kun sen aika on. Tai vaikka kaksi. Itse olen myös huollattanut jo useamman kaapista löytyvän parin, koska meikäläiselle kenkien hinkkaaminen itsessään ei ole mikään nautintoa tuottava toimenpide. Muutto Eirasta Esposeen tosin pidensi ikävästi vierailujen välimatkaa, muutoin olisin todennäköisesti ulkoistanut oman rotaationi huoltamisen ja kiillossa pitämisen kokonaan Johanille. Lisäksi on aina mukava keskustella pukeutumiseen tai kenkiin liittyvistä asioista kauppiaan kanssa, joka tuntuu oikeasti ymmärtävän myymiensä tuotteiden, niiden hoidon ja käytön päälle. Jos sen saa tehdä kahvikupin, kuplivan tai vaikkapa viskilasillisen ääressä, niin aina tietysti parempi.

Vielä muutama vuosi sitten olisin ollut valmis väittämään, ettei miesten kenkien erikoisliikkeen avaamisessa Suomeen ole mitään järkeä ja että lopputulos olisi kuin nettiostajia varten perustettava sovituskoppi. Siksi jo itsessään arvostan Johanin toimintaa ja yrittäjäriskin kantamista. Toisaalta uskon nykyään, että kivijalkaliike voi pärjätä, jos se pystyy tarjoamaan asiakkaalle oikein valittujen tuotteiden lisäksi jotain, mitä suurin osa verkkokaupoista ei, eli asiakaskokemuksen. Niiden muutaman kerran ja muutaman tunnin, jotka olen Eliel’sissä viettänyt, uskon, että siitä homma ei tässä tapauksessa jää kiinni.

Loppuun todettakoon, jos et ole vielä käynyt paikan päällä, suosittelen vierailua Tarkk’ampujankadulle.

Eliel’s, Tarkk’ampujankatu 4, avoinna ma-pe klo 12-18 ja la klo 12-16. Keskustele foorumilla.

Disclaimer: Tämä postaus ei sisällä minkäänlaista kaupallista yhteistyötä, vaan ainoastaan arvostusta ja tyytyväisen asiakkaan näkökulman sekä suosituspuheen.

Kuvat: Juha Kortesalo


3 vastausta artikkeliin “Eliel’s – laatukenkiä ja asiakaspalvelua”

 1. Petri sanoo:

  Mistä moinen Sanders-vastaisuus

  • dresslikea sanoo:

   Moi,

   En sanoisi Sanders-vastaisuudeksi, mutta omasta mielestäni erityisesti ”pukukenkä”-puolella on useita parempia ja etenkin esteettisesti miellyttävimpiä valmistajia, jopa samassa hintaluokassa. Sandersin lestit ovat omaan silmiini pääosin varsin muodottomia / pulleita. Lisäksi ne ovat usein leveitä sekä jalkapöydän kohdalta myös korkeita, joka tekee kenkien istuvuuden haasteelliseksi monelle. Toki kasuaalimmalla puolella Sandersiltakin löytyy hyviä malleja kuten hi-top ja omaan tarkoitukseensa myös Archie sekä Bertie.

   Enkä halua väittää, etteikö Sanders voisi olla hyvä valinta ja hyvä kenkä, jos muotokieli miellyttää ja istuvuus on itselle sopiva. Artikkelissa esitetty on siis hyvin subjektiivinen näkemys. Mutta vaikka kyseessä on muihin Eliel’sin hyllystä löytyviin vaihtoehtoihin verrattuna eri hintaluokan tuote, niin mielestäni se ei ole mainittujen C&J:n, Saint Crispin’sin ja esimerkiksi Vassin kanssa niin sanotusti samaa sarjaa.

   -Atte-

  • Atte R sanoo:

   Moi,

   En sanoisi Sanders-vastaisuudeksi, mutta omasta mielestäni erityisesti ”pukukenkä”-puolella on useita parempia ja etenkin esteettisesti miellyttävimpiä valmistajia, jopa samassa hintaluokassa. Sandersin lestit ovat omaan silmiini pääosin varsin muodottomia / pulleita. Lisäksi ne ovat usein leveitä sekä jalkapöydän kohdalta myös korkeita, joka tekee kenkien istuvuuden haasteelliseksi monelle. Toki kasuaalimmalla puolella Sandersiltakin löytyy hyviä malleja kuten hi-top ja omaan tarkoitukseensa myös Archie sekä Bertie.

   Enkä halua väittää, etteikö Sanders voisi olla hyvä valinta ja hyvä kenkä, jos muotokieli miellyttää ja istuvuus on itselle sopiva. Artikkelissa esitetty on siis hyvin subjektiivinen näkemys. Mutta vaikka kyseessä on muihin Eliel’sin hyllystä löytyviin vaihtoehtoihin verrattuna eri hintaluokan tuote, niin mielestäni se ei ole mainittujen C&J:n, Saint Crispin’sin ja esimerkiksi Vassin kanssa niin sanotusti samaa sarjaa.

   -Atte-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi