Common Projects Achilles ja Dieter Ramsin kymmenen käskyä

Tällä sivustolla Common Projectsin Achillesia on hehkutettu useaan otteeseen, eikä syyttä. Tennaria voidaan pitää modernin kenkädesignin yhtenä parhaimmista esityksistä. Toki kyseessä on vain päivitetty versio Stan Smithista, mutta päivitys on poikkeuksellisen onnistunut. Achillesissa ei ole yhtään ylimääräistä yksityiskohtaa ja lestin muotoilu toimii myös kokoasteikon molemmissa ääripäissä. Nykyisin, kun tennarit ovat sosiaalisesti hyväksytty valinta lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen, ei Common Projectseja parempaa valintaa voi tehdä.

Hehkutuksen jälkeen on mielenkiintoista arvioida kengän designia joidenkin objektiivisempien mittarien pohjalta. Kulutushyödykkeestä puhuttaessa voidaan aloittaa nostamalla esiin Dieter Ramsin kymmenen käskyä. Rams, joka tuli tunnetuksi erityisesti Braunille suunnittelemistaan tuotteista, kehitti kymmenen periaatetta joilla voitiin arvioida muotoilun toimivuutta. Common Projectsien riisuttu muotokieli on helppoa nähdä saman ramsilaisen funktionalistisen perinteen jatkumona, joten on ihan mielekästä – ainakin kieli poskella – tulkita Achilleseja myös tästä näkökulmasta.

Dieter

Dieter Rams on tunnetaan ehkä parhaiten Braunille suunnittelemistaan minimalistisista tuotteista. Rams toimi yhtiön pääsuunnittelijana vuoteen 1997 asti. Sisustuksesta kiinnostuneiden kannattaa tarkistaa Ramsin Vitsoe-yhtiölle suunnittelemat huonekalut.

1. Hyvä design on innovatiivista

Achillesin innovatiivuus perustuu enemmän uudelleentulkintaan ja pelkistämiseen. Kuten jo todettua, kengän muotoilu lainaa varsin paljon Adidaksen Stan Smitheiltä. Common Projects ei tainnut myöskään olla ensimmäinen niin sanottuja premium-tennarivalmistaja. Se oli kuitenkin yksi ensimmäisistä ja omalla tavallaan korkeatasoisten materiaalien käyttö tennareissa asianmukaisella hintalapulla varustettuna oli varsin kekseliäs ajatus. Common Projectsin myötä 300 euron hintalappu tennareille ei tunnu enää kohtuuttomalta (mikä on varsin huolestuttavaa).

2. Hyvä design tekee tuotteesta hyödyllisen

Kun kyseessä on tennari, designin  vaikutusta sen käyttökelpoisuuteen ei kannata kauheasti pohtia. Tästä huolimatta on todettava, että Achilles täyttää premium-tennarilta vaadittavat kriteerit. Se on mukava käyttää ja se näyttää todella hyvältä. Tärkeimpänä nousee kuitenkin esiin Achillesien huomattavan korkea välinearvo kulttuurista pääomaa kartutettaessa. Instagram-geimien veteraanit tietävät #commonprojects-hashtagin voiman.

3. Hyvä design on esteettistä

Sitähän tämä on, estetiikkaa parhaimmillaan.

4. Hyvä design tekee tuotteesta ymmärrettävän

Kenkä on kenkä, joten tuotteen ymmärrettävyyttä vasten arvioiminen on suhteellisen hankalaa. Tässä mielessä tuotteen designia voidaan pitää itsestään selvänä ja siten myös Ramsin tarkoittamalla tavalla onnistuneena. Achillesit näyttävät tennareilta.

5. Hyvä design on huomaamatonta

Hyvä design on huomaamatonta, kun se ei ole itsetarkoituksellista. Achillesin kohdalla voidaan ajatella näin. Sen design on neutraalia siten, että kyseinen kenkä toimii käyttäjän tyylisuunnasta riippumatta olipa se sitten skandi-minimalismia tai italo-menswearia. Useimmille pari Common Projectseja jalassa ei sano mitään, eikä niihin kiinnitetä erityistä huomiota. Kuitenkin tietäjät tietää, mikä on tärkeintä.

6. Hyvä design on rehellistä

Achilles on minimalistinen ja omalla tavalla äärimmilleen viety tulkinta tennarista. Se on rehellisesti ja häpeilemättä luksustennari.

7. Hyvä design kestää aikaa

Voidaan perustellusti sanoa, että 1900-luvun loppupuoliskolta tähän päivään on ollut tennareiden voittokulkua. Achillesin design on minimalistinen ja johdettu klassikkoaseman saavuttaneesta Stan Smithista. Näin yksinkertaiseksi pelkistetty kenkä on omalla tavallaan ajaton kiistattomasta muodikkuudestaan huolimatta. Saattaa tietysti olla, että satojen eurojen premium-tennarit tullaan myöhemmin muistamaan irvokkaana esimerkkinä 2000-luvun ensimmäisten vuosikymmenten kerskakulutuksesta. Uskon kuitenkin toisin, sillä pelkistetty muotoilu ja laadukkaat materiaalit tuskin menevät muodista ihan vähään aikaan. Hyvä niin.

8. Hyvä design on perusteellista viimeistä yksityiskohtaa myöten

Common Projectsin nousua osaltaan auttoi perusteellinen suhtautuminen yksityiskohtiin ja niiden merkityksen ymmärtäminen. Kullanvärinen printattu numerosarja kantapään sivussa on osoitus tästä. Numerosarjan lisäksi kaikki muutkin yksityiskohdat on mietitty loppuun saakka. Kengät on pakattu valkoiseen hieman kiiltävään laatikkoon, joka vie mielikuvat minimalistiseen luksukseen. Jokainen sauma on harkitun oloinen ja vuorinahkan väri on valittu päälliseen sopivaksi. Tästä tulee selvä piste, sillä mikään mallissa ei ole harkitsematonta tai sattumanvaraista.

9. Hyvä design on ympäristöystävällistä

Pitkäkestoinen tuote on kertakäyttökamaa kestävämpää, joten laadukkaiden materiaalien käyttäminen on perusteltua. Achilles saisi lisäpisteitä, jos pohjien vaihtaminen olisi mahdollista. Tämä näkökanta olisi ollut mahdollista ottaa huomioon kenkää suunniteltaessa. Nyt kengät ovat teoriassa roskiskamaa pohjien kuluttua. Toisaalta harva saa tennareista pohjat kulutettua ja kengän yläosa kestää Commoneissa hyvin käyttöä. Elinkaari onkin varsin näillä kengillä varsin pitkä. Tyylit-tiimissäkin eräällä on kenkärotaatiossa vieläkin miltei neljän vuoden ajan kovaa käyttöä nähneet Achillesit. Ovathan ne jo vähän kulahtaneet, mutta laatu ikääntyy kauniisti.

10. Hyvä design on niin vähän designia kuin mahdollista

Achilles on hyvä esimerkki riisutusta designista jossa ei ole mitään ylimääräistä. Ajatus tennarista on viety seuraavalle tasolle tiivistämällä se olennaiseen. Vähemmän on enemmän, eikä Achillesta ole suunniteltu yhtään enempää kuin on pakko. Common Projectsin myöhemmät mallit eivät ole tavoittaneet tätä ajatusta.

Lopputulos

achilles1

Common Projects Achilles – Dieter Rams -pisteet 10/10

Seuraavassa osassa arvioimme Juban Visvim FBT:t žižekläisestä perspektiivistä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi