Bisnespuku rennommaksi – mutta miten?

Miten saa bisnespuvun rennommaksi? Voiko bisnespuvusta tehdä kasuaalimman? Kysymyksiä, joita moni pukutyötä tekevä vähintään silloin tällöin miettii. Vaikka se ei ole aina mahdollista, on kuitenkin muutamia tapoja, joilla siihen voi pyrkiä. Nyt kun syksy on taas täällä, nostetaan esiin postaus ja päivitys viime vuoden syksyltä.

Ensimmäisenä on todettava, että ei luonnollisesti ole olemassa yhtä ainoata totuutta, kun puhutaan ”puvuista”. Esimerkiksi vaaleanruskea puuvillapuku on jo itsessään ”rento”, eikä sitä tarvitse sen enempää yrittää tehdä formaaliusasteikolla kasuaalimmaksi. Tämä kirjoitus onkin siis suunnattu pääasiassa niille, jotka työssään (tai tulevassa työssään) käyttävät säännöllisesti pukua ja pohtivat, onko duuniunivormun muokkaamisessa kevyempää tai kasuaalimpaan kontekstiin sopivaksi muita vaihtoehtoja kuin klassinen ”jätä solmio pois”. Ja toisaalta, milloin sen solmion voi jättää pois. Alla on siis viisi lyhyttä vinkkiä, mitkä itse olen todennut toimiviksi silloin, kun normaaliin duunipukeutumiseen haluaa saada vaihtelua. Ja kaikkien näiden osalta tärkein sääntö on se, että kokonaisuuden pitää aina olla kontekstiin sopiva.

Bisnespuku rennommaksi - liituraita sopii vain formalimpaan bisneskäyttöön.

Liituraraitapuku, valkoinen paita ja sininen grenadiinisolmio – ei koskaan kovin kasuaalia.

Osta kuvioitu puku

Jos et normaalisti käytä pukua ja sinulla on vain yksi puku, jota käytät juhlissa, niin koko tällä tekstillä ei ole juurikaan merkitystä. Muistat vain huolehtia, kuten tässä tekstissä on todettu, että:

  • Puku on sopivan kokoinen
  • Puku on värisävyltään tumma (mieluiten sininen tai harmaa)
  • Puvun kuviointi ja yksityiskohdat ovat ajattomat ja klassiset (eli siis ei kuvioita)

Jos kuitenkin käytät pukua säännöllisesti, niin hyvä vaihtoehto muokata kokonaisuutta kasuaalimpaan suuntaan on valita pukuun kuvioitu kangas. Kuvioiden osalta suosittelen erityisesti erilaisia ruutukuoseja, kuten windowpane- tai esimerkiksi Prince of Wales. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä isompi ja helposti huomattavampi kuvio, sitä vähemmän formaalin se puvusta tekee. Esimerkiksi pieni herringbone- tai houndstooth-kuviointi ei sinänsä liikuta pukua formaaliusasteella vielä juuri suuntaan tai toiseen. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että liitu- ja neularaitakuvioinnit on parempi jättää täysin bisneskäyttöön tarkoitettuihin pukuihin.

Kuvioinnin lisäksi formaaliuteen / kasuaalisuuteen vaikuttaa luonnollisesti myös puvun materiaali ja väri. Tässä suhteessa kangasvalinta kokonaisuutena ratkaisee paljon puvun käyttötarkoitusta. Esimerkinomaisesti vahvalla ruutukuvioinnilla varustettu ruskea tweed-kangas on huomattavan paljon rennompi vaihtoehto kuin hillityllä kalanruotokuviolla koristeltu kevyt 220 grammainen tummanharmaa villakangas. Rentoa, mutta kuitenkin myös toimistolla käytettäväksi sopivaa kesäpukua etsivälle vaikkapa laivastonsininen pellava- tai villa-pellava-silkki sekoitteesta tehty windowpane-puku voisi olla näppärä vaihtoehto. Mutta kannattaa muistaa, että mikäli kaapista ei jo valmiiksi löydy useampaa kuin korkeintaan kolme pukua, ei välttämättä kannata panostaa kovin rohkeisiin ja helposti mieleenpainuviin kuviointeihin.

Bisnespuku rennommaksi - windowpane-kuviointi toimii toimistolla ja vapaa-aikana.

Windowpane-kuviointi toimii toimistolla ja vapaa-aikana.

Valitse solmio jossa on tekstuuria

Monin paikoin – enkä nyt puhu tyylit-foorumista – solmiota pidetään jollain tapaa jäykän, vanhanaikaisen ja formaalin pukeutumisen ilmentymänä. Tätä kuvastaa muun muassa oman työpaikkani viestinnästä vastaavien satunnaiset ohjeistukset, joiden mukaan mm. tv- tai muihin esiintymisiin olisi hyvä mennä ilman solmiota, koska se antaa asiantuntijasta rennomman vaikutelman. Esimerkiksi muutama viikko sitten Ylen aamu-tv:ssä Sami Sykkö kertoi, miten hän on iloinen siitä, että solmiottomuus on myös bisnespukeutumisessa nousemassa esiin. Höpö höpö.

Luonnollisesti jokainen vaatekappale tai asuste yleisesti luo tiettyjä mielikuvia, mutta kaikkien solmioiden, pukujen tai kärjistäen vaikkapa kenkien niputtaminen yhteen ja samaan lokeroon on omasta mielestäni auttamattomasti typerää. Varsinkin, kun useimmiten näissä tapauksissa unohdetaan se kaikkein tärkein pukeutumiseen liittyvä elementti, eli konteksti. Jos samalla unohtuu tyyliin (ja tyylikkyyteen) keskeisesti liittyvä yhdisteltävien vaatekappaleiden keskinäinen harmonia, niin sitten mennäänkin jo entistä herkemmin metsään. Tätä todistaa ajatus siitä, että solmion jättäminen pois tekee automaattisesti asusta rennomman (lue: tarkoituksellisesti paremman).

Kun – kuten valitettavan usein käy – perus bisnesmies jättää asustaan pois solmion, niin jäljelle jää kokonaisuus, jossa hieman huonosti istuvaan pukuun yhdistyy kova- ja teräväkauluksinen kauluspaita ja nahkaiset pukukengät.

Onko kokonaisuus sitten rento vai puutteellinen? Vastaus jää jokaisen omin silmin arvosteltavaksi.

Mutta sitten tuohon väliotsikon mukaiseen toiseen vinkkiin. Helppo tapa vaikuttaa kokonaisuuden formaaliuteen on solmion materiaali. Useimmat bisneskäytössä nähtävät solmiot ovat  ”sileitä” silkkisolmiota. Jos asusta haluaa tehdä hieman kasuaalimman, mutta edelleen lähes mihin tahansa tapaamiseen tai tilaisuuteen sopivan, kannattaa harkita muita vaihtoehtoja ja valita solmio, jossa on voimakkaampi ja syvempi tekstuuri. Esimerkiksi raaka- tai shantung-silkki, pellava tai kashmir ovat tässä tarkoituksessa äärimmäisen hyviä vaihtoehtoja. Mahdollisimman kasuaalia vaihtoehtoa haettassa neulesolmio on harkinnan arvoinen. Ja toki jälleen kerran valita kokonaisuuteen sopiva vaihtoehto.

Bisnespuku rennommaksi - shantung-silkki on hyvä vaihtoehto solmion materiaaliksi kasuaalimpiin kokonaisuuksiin.

Shantung-silkki on aina hyvä vaihtoehto solmion materiaaliksi kasuaalimpiin kokonaisuuksiin.

Pehmeäkauluksinen kauluspaita

Edellisestä kohdasta kävi ilmi, etten itse ole kovin suuri puku ja kauluspaita ilman solmiota -kokonaisuuden fani. Vaikka myönnän, että käytän sitä joskus itsekin. Nykyään ehkä jopa silloin tällöin useammin kuin aiemmin. Mikäli kyseisestä lookista kuitenkin pitää, kannattaa muistaa pari asiaa. Ensinnäkin käytettävän puvun tulee olla riittävän kasuaali. Muun muassa takin kevyt rakenne, pehmeä hartialinja ja paikkataskut auttavat tässä. Olen todennut hyväksi ohjenuoraksi sen suhteen, voiko pukua käyttää ilman solmiota, pohdinnan, voisiko kyseistä pukua käyttää tennareiden kanssa. Jos puku on riittävän rento valkoisten tennareiden kaveriksi, on toimii se todennäköisesti myös ilman solmiota. Erityisesti kesällä nämä kaksi sitten yhdistyvät kohdallani.

Vähintään yhtä tärkeää kuin oikean puvun valinta, on oikeanlaisen paidan valinta – erityisesti kauluksen. Jos haluaa tehdä pukukokonaisuudesta tällä tavoin hieman kasuaalimman, vinkkini on sijoittaa pehmeäkauluksiseen kauluspaitaan. Ensimmäinen pointti paidan valinnassa on riittävän suuri kaulus. Nyt puhun siis nimenomaan puvun tai irtotakin kanssa käytettäväksi tarkoitetusta paidasta. Skandiminimalista ammentavien paitojen pienet kaulukset voi tässä tapauksessa unohtaa. Koolla on siten tässä(kin) tapauksessa väliä. Riittävän suuri ja isommasta palasta kangasta tehty kaulus asettuu nätimmin takin kauluksen alle, eikä sojota minne sattuu. Toinen pointti on kauluksen kevyt vuoraus. Voimakkaasti liimatuettu kaulus tekee siitä jäykän. Pehmeä kaulus rullaa nätimmin ja näyttää luonnollisemmalta myös ilman solmiota. Hyvin rullaava nappikaulus on luonnollisesti varma valinta tällaiseen käyttöön.

Bisnespuku rennommaksi - puku ilman solmiota

Denim-paita toimii myös ilman solmiota.

Bisnespuku ja poolokaulusneule / popover

Suosikkini puvun rennommaksi tekemiseen erityisesti syksyllä ja talvella on pooloneule. Hyvin istuva, kevyt merinovillainen pooloneule esimerkiksi vaaleanharmaana, tummansinisenä tai vaikkapa viininpunaisena on oikeastaan täydellinen valinta puvun alle. Kovin paksut villa- tai kashmirneuleet on syytä kiertää kaukaa. Sellainen on vaikea saada mahtumaan puvun alle niin, että se näyttäisi hyvältä, minkä lisäksi niissä tulee kuuma.

Kesällä pooloneuleet eivät ole luonnollisesti ole vaihtoehto. Periaatteessa saman asian voi kuitenkin hoitaa popoverilla tai pitkähihaisella pique-kankaasta varustetulla polo- tai kauluspaidalla. Omasta mielestäni tosin tämä tekee kokonaisuudesta lähtökohtaisesti vielä huomattavan paljon kasuaalimman kuin pooloneule pukuun yhdistettynä.

Bisnespuku rennommaksi - poolokaulusneule ja kaksirivinen puku.

Poolokaulusneuleella voittoon.

Puvun takki irtotakkina / puvun housut irtohousuina

Viimeisenä vinkkinä on hyvä muistaa, että puku koostuu aina kahdesta erillisestä vaatekappaalesta. Puku itsessään on aina lähtökohtaisesti formaalimpi kuin eri kuoseista tehty takki- ja housut-yhdistelmä. Jos pukua ostaessa valitsee ”oikein”, on puvun lisäksi käytössä kaksi vaatetta. Takkia ja housuja voi tarvittaessa käyttää myös erikseen ja saada ne silti toimimaan. Esimerkiksi tummansinisen puku, valkoinen paita ja solmio -setti muuttuu reilusti kasuaalimmaksi, kun vaihtaa puvun housut vaaleisiin puuvillachinoihin. Hieman kasuaalimmaksi, mutta edelleen myös bisneskäyttöön sopivaksi  sen saa vaihtamalla housut kevyestä villasta tehtyihin vaaleanharmaisiin flanelleihin.

Bisnespuku rennommaksi - Puuvillapuku kesän toimistopäiviin.

Puuvilla on hyvä vaihtoehto kesän rennompiin toimistopäiviin.

Yhteenveto

Tämän tekstin tarkoitus ei ole antaa kaiken kattavia vinkkejä siihen, miten toimistounivormun tai bisnespuvun voi saada näyttämään ”rennommalta”. Ja kuten todennäköisesti moni ajattelee, ei mitään edes näistä mainitusta viidestä vinkistä voi toteuttaa yksittäisenä ratkaisusta miettimättä kokonaisuutta. Harmaasta raskasrakenteisesta ja liituraitaisesta bisneshaalarista ei voi tehdä viikonloppulounaalle sopivaa yhdistämällä sitä pehmeäkauluksiseen denim-paitaan. Mutta esimerkiksi tummansinistä kevytrakenteista pukua voi muokata haluamaansa suuntaan oikeastaan soveltamalla oikeastaan mitä tahansa näistä kohdista. Tämän vuoksi se onkin pukutyyppi, jota aina suosittelen ensimmäiseksi puvuksi kysyttäessä. Jälleen kerran lopputulos on se, että yksinkertaiset ja monikäyttöiset osat ovat helpompia muokata ja taivuttaa eri tarkoituksiin.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi