Acne Studios Blå Konst – Mitä muuttui?

Acne Studios on toteuttanut erilaisia brändiuudistuksia useaan otteeseen. Välillä ne ovat koskeneet koko lafkan nimeä, kun taas tavallisempaa on ollut jonkin tietyn tuoteryhmän uudelleen lanseeraus. Ainoa vääjäämätön on muutos.

Sininen taide

Muutosta koskeva latteus on hyvä aasinsilta tämän kirjoituksen aiheeseen. Acne Studios uudisti koko farkkumallistonsa kertaheitolla. Aihe on sikäli osaltani poikkeuksellinen, ettei kirjoitus sisällä nostalgiaa, valkoisia tennareita tai paitatakkeja. Tällä kertaa kirjoitan lyhyesti ja ytimekkäästi siitä, mitä Acnen Blå Konst -nimellä kulkeva uusi denim-kokoelma tarkoittaa asiakkaille.

Acne luova johtaja Jonny Johansson kuvaili denimin nykyistä tilaa GQ:lle seuraavasti: ”I think denim has become quite a lazy field in design, with many people relying on the same design details in an attempt to appear authentic, like using selvage denim.” Olen samaa mieltä selvage-denimin ylitarjonnasta. Siinä, missä vielä kymmenisen vuotta sitten selvage-reunos farkuissa oli pieni signaali kanssatietäjille, se ei tarkoita enää mitään eikä varsinkaan aitoutta. Koko aitous pitäisi räjäyttää – internetin ohella. Aitous näissä piireissä on keskiluokkainen Kallion suunnalla asuva hipsteri jauhamassa kahvia japanilaisissa farkuissaan. Todella aitoa, niinpä.

Kapea, lyhyt & baggy

Acnen eri farkkumallien valikoima oli pitkään suorastaan tarpeettoman laaja. Eri nimistä pienistä eroista huolimatta mallit olivat pitkään varsin samaan slim fit -farkkupuun eri oksia. Blå Konst -puhdistuksen myötä vaihtoehdot on rajattu kolmeen: slim, tapered ja baggy.

Koko farkkumalliston uudistaminen on mielenkiintoinen liike siltä kannalta, että mitä ihmettä vanhoille farkuille tehdään? Tuskin niitä UFF:n boksiin heitetään. Jos ne myydään jossakin polkuhintaan, niin miksi sijoittaa näihin uusiin pelkästään sen vuoksi, että ne ovat uusia. Vielä muutama viikko sitten vanhoissa malleissa ei ollut mitään vikaa. Nyt en todellakaan maksaisi retail-hintaa vanhoista, enkä myöskään Blå Konst -labelin  alla kulkevista, mikäli saisin vanhoja malleja tuntuvalla alennusprosentilla. En tiedä tarkemmin, miten vaatekauppojen toiminta pyörii. Voisin kuitenkin kuvitella, että tällä hetkellä myynnissä olevien vanhojen mallien varastoarvoon pitäisi tehdä huomattava alaskirjaus.

Farkkujen ohella Blå Konst -kapselimallisto pitää sisällään muitakin vaatteita sekä asusteita ja kenkiä. Erityisen mielenkiintoinen tuote on tämän kevään kuumimman asusteen paikkaa kantava kullivyö. Kutsumanimestä huolimatta kyseessä on vain ylipitkä vyö, jonka on tarkoitus roikkua heiluen reittä pitkin kuin John Holmesin penis konsanaan. Oli sanomattakin selvää niistä jo vuoden verran jauhaneena, että sellainen piti ostaa. Acnen tuotteeksi poikkeuksellisen halpa hinta teki ostopäätöksen todella helpoksi. Muuten malliston farkkujen ulkopuoliset tuotteet eivät herätä intohimoja.

Mikä siinä on, että Acnen brändäämänä muutaman euron nailonvyö tuntuu elämänlaatua olennaisesti nostavalta tuotteelta?

Kuten jo todettua, Acnen farkkuja saa enää kolmella eri leikkauksella. Näistä North muistuttaa entistä Acea, kun taas suosikkimallini Town jatkaa uutta eloa nimellä River, onneksi.

Täysin uusi tulokas kantaa nimeä Land, joka on sairaalla tavalla mielenkiintoinen leikkaus. Kun suuri yleisö on siirtynyt kapeisiin farkkuihin, edelläkävijät vaihtavat baggy fittiin. Pitkän slim fit -kauden jälkeen tällaiset farkut tuntuvat todella eksoottiselta vaihtoehdolta. Itse asiassa väljempi mitoitus on jo tehnyt vahvasti tuloa. Acnen kaltainen lafka ei riskeeraisi tuomalla denim-linjaansa leikkausta, joka ei olisi jo valmiiksi in. Acne ei luo trendejä, vaan se poimii niistä potentiaalisimmat ja toteuttaa ne omaan tyyliinsä.

Land = baggy (uusi leikkaus)

Acne Studios Blå Konst -malliston löytää merkin omasta verkkokaupasta. Hanki ainakin kullivyö, jos et muuta keksi. Niin minä tein. Niitä kannattaa kysellä paikallisilta jälleenmyyjiltä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi