Voiko mies pukeutua shortseihin?

Shortseista puhuttaessa voidaan yleisesti todeta, ettei niiden kanssa ”toimittaminen” ole välttämättä niin helppoa kuin luulisi. Moni mies kuitenkin valitsee shortsit osaksi kesätyylejään.

Panosta istuvuuteen

Vaikka shortseja valittaessa oikea istuvuus on aivan yhtä tärkeää kuin ”tavallisten housujen” tai minkä tahansa toisen vaatekappaleen kohdalla, tämä tuntuu usein unohtuvan. Kesän saapuessa liian usein kaapista kaivetaan shortsit jotka a) ovat liian isoja ja roikkuvat kantajansa päällä b) muistuttavat lahkeen pituuden puolesta capri-housuja tai c) ovat muutoin istuvuuden tai mallin puolesta kantajalleen väärä valinta. Ja tässä kohtaa on syytä korostaa myös sitä, etteivät shortsit saa olla liian tiukatkaan. Koon ja mallin valinta tälläkin kertaa oman vartalotyypin mukaan.

Syitä ylläolevaan on vaikea, muttei mahdotonta löytää. Toisaalta Suomen kesä on sen verran lyhyt, että panostaminen shortseihin voi tuntua ”tarpeettomalta”. Kun tähän lisää sen seikan, että yleensä niin kutsut ”paremmat shortsit” ovat hinnaltaan hyvin lähellä pitkälahkeisia housuja, voi valinta monella ohjautua monikäyttöisemmän mallin suuntaan.

Joka tapauksessa, jälleen kerran on muistutettava, että hyvät tyylit lähtee hyvästä istuvuudesta ja huonolla istuvuudella hyvänkin kokonaisuudenkin saa pilattua. Tämä pätee myös kesällä ja shortseja käytettäessä.

Shortsit kaupungissa?

Vaikka shortsit välillä ovatkin vilahteet mm. catwalkeilla osana pukua, voidaan todeta, että shortsit eivät kuulu formaaliin pukeutumiseen. Jotkut väittävät, että shortsit eivät kuulu myöskään kaupunkiin eivätkä missään nimessä edes irtotakin kanssa käytettäviksi. Kahdesta viimeisestä väitteestä voidaan kuitenkin olla perustellusti montaa mieltä. On varmasti totta, että kukaan ei halua nähdä kaupungilla tai terasseilla palaneita / karvaisia sääriä yhdistettynä löysiin, roikkuviin shortseihin ja sandaaleihin. Toisaalta siistit, hyvin leikatut ja istuvat puuvillashortsit yhdistettynä siistiin pikee- tai kauluspaitaan on varmasti sopiva asu kesäiseen fiilistelyyn niin Helsingissä, Tukholmassa kuin vaikkapa Lontoossa. Tässäkään asiassa ei ole yleispäteviä totuuksia tai ole kyse siitä, mitä tehdään, vaan miten tehdään.

Viime vuosina on myös näkynyt yhä enemmän ja enemmän yhdistelmiä, joissa shortsit on yhdistetty irtotakkiin. Tämä liittyy osaltaan rakenteettomien ja kevyiden irtotakkien suosion sekä saatavuuden kasvuun. Ei ole missään nimessä järkevää yrittää yhdistää sitä bisnespuvun tai faijan vanhaa rippipuvun takkia pellavashortseihin, mutta kun puhutaan takeista, jotka rakenteeltaan ja keveydeltään muistuttavat enemmän paitaa kuin takkia, on tilanne aivan toinen. Kuten alla olevista kuvistakin voi huomata, shortsien ja irtotakin yhdistämisellä voidaan saada aikaan toimivia, tyylikkäitä ja rentoja kokonaisuuksia. Jos irtotakki tuntuu liialliselta, kannattaa viileämpiä iltoja silmällä pitäen testata shortsien yhdistämistä esimerkiksi kevyehköön puuvillaiseen neuletakkiin.

Shortsit ja miesten kesätyylit

Sinisen, ruskea ja valkoinen – kesäpukeutumisen varmat valinnat.

Miesten kesätyylit ja shortsit

Camo-kuvioidut cargoshortsit ja 2-rivinen irtotakki eivät lähtökohtaisesti ole samasta maailmasta. Nekin on kuitenkin mahdollista saada toimimaan yhdessä.

Nick Wooster ja shortsit

Nick Woosterin kasuaalit #shortsityylit

Nick Wooster ja shortsit - 2

”Tietäjät tietää”

tumblr_mnnrnhwtwA1st9hsdo1_500

Kuka muu muka? Ralphilla #tyylit hallussa.

 

5 x shortsit

Ja lopuksi vielä 5 #tyylit-vaihtoehtoa:

1) Valkoista

Valkoiset, puuvillasta tai pellavasta valmistetut shortsit ovat kesäpukeutumisen klassikko siinä missä pitkät valkoiset puuvillahousutkin. Tälle kesällä loistavan vaihtoehdon tarjoaa italialaiseen Slowear-konserniin kuuluva Incotex. Valkoiset, puuvillasekoitteiset ja kapealla leikkauksella varustetut shortsit on helppo yhdistää esimerkiksi vaaleansiniseen kauluspaitaan sekä tummansiniseen rakenteettomaan, paikkataskuiseen irtotakkiin. Jalkaan mokkasiinit ja kombo on ehdottomasti soveltuva kesäiselle lounaalle tai lasilliselle töiden jälkeen.

shorts1

 

2) Cargo-shortsit

Cargo-shortsit ovat kesäisen miehisyyden ruumillistuma. Muutama vuosi sitten takaisin pinnalle nousseet cargohousut sekä -shortsit ovat uuden nousunsa jälkeen pitäneet paikkansa. Oliivinvihreä on cargoille luonnollisin väri, mutta esimerkiksi tummansininen tai vaaleanruskea toimivat myös moitteetta. Slowearin  cargot on valmistettu erityisesti puuvilla-pellavasekoitteesta ja viimeistelty pienellä kulutusta tuottavalla pesulla. Mikäli olet matkalla viettämään mökkiviikonloppua, yhdistä yksinkertaisesti hauiksia syleilevään, valkoiseen t-paitaan sekä tennareihin. Mikäli jäät kaupunkiin, vaihda päälle pikee-paita, jalkaan mokkaiset PTBt  ja suuntaa terassille.

shorts2

 

3) (Kukka)printit

Printit ja erityisesti kukkaprintit on ”in” vielä myös tänä kesänä. Varsin rohkeasti kuvioidut Beams Plussan sekä Hentsch Manin versiot on tehty niille, jotka haluavat tulla huomatuksi. Nämä eivät välttämättä sovellu kaupunkiin, mutta lomareissulle, rannalle tai uima-altaalle tuskin löytyy parempaa vaihtoehtoa. Jos intoa löytyy, voi kokeilla matchata shortseja samalla kuosilla varustettuun paitaan tai takkiin. Tätä ei kuitenkaan suositella.

422146_mrp_in_l

424429_mrp_in_l

 

4) Pellavaa

Puhuttaessa kesäkankaista ja materiaaleista ei pellavaa voi sivuuttaa. Ei myöskään shortseista puhuttaessa. USA:ssa tehdyt Ovadia&Sonsin pellavashortsit  ovat samaan aikaan rennot ja tyylikkäät. Sivukiristimet ja erottuva glen plaid-kuviointi tekevät niistä sopivat irtotakin ja kauluspaidan kanssa pidettäväksi, mutta toisaalta yhdistettynä valkoiseen t-paitaan on käsillä kombo, joka toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan. Nämä shortsit eivät aiheuta vaivaa myöskään kenkävalinnan suhteen, koska niihin on helppo yhdistää niin klassikkotennarit kuin vaikkapa tuplamunkit.

indigoglenplaid__73869_std

5) Perusvalikoima kuntoon

Mikäli printit, cargoshortsit, valkoisen värin toimivuus tai suuret kuviot tuntuu vieraalta, on aina hyväksyttävää (ja jopa suositeltavaa) palata perusasioiden ääreen ja pelata varman päälle. Kantajalleen istuva ja jalkoja (treenattuja, luonnollisesti) korostava leikkaus ja pienet hillityt käänteet on toimiva resepti shortseja hankkiessa. Yksinkertaiset, maanläheiset ja neutraalit värit huokuvat kesää ja tekevät pukeutumisesta helppoa.  Allaolevat, puuvilla-pellavasekoitteiset Gant Ruggerin sekä Incotexin versiot ovat molemmat kuin tehty kesäisiin päiviin kaupungissa. Yhdistä esimerkiksi kontrastia tuovaan polo-paitaan, kanvastennareihin sekä tote bagiin ja anna mennä.

416100_mrp_in_l

401119_mrp_in_l

 

Kuvat: The Sartorialist, Les Frères JO’, Tommy Ton sekä Mr. Porter


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi