5 x Rumankauniit Designer Runnerit

Juoksulenkkareita on näkynyt jo pitkään. Olisiko viimein desgner-versioiden vuoro vai jatkuuko retro-runnerien voittokulku.

Embrace the ugliness

Lähivuosina Niken ja New Balancen juoksulenkkareita toisin sanoen runnereita on näkynyt kaupungilla sukupuolesta ja tyylistä riippumatta. Lenkkarit ovat tulleet takaisin. Sama ilmiö on ollut nähtävissä myös #menswear-piireissä, kun pitkään lähinnä obskuurimpaa japanilaista muotia esitteleviltä sivustoilta tutut harmaat New Balancen lenkkarit alkoivat tulla vastaan blogeissa ja tyylifoorumeilla. Ei mennyt enää pitkään, kunnes italomiestenkin jaloissa näkyi tuplamunkkien sijaan Niket tai New Balancet. Sillä, oliko kyse retromalleista vai uusinta valmistustekniikkaa hyödyntävistä kudotuista, flyknit -tyyppisistä lenkkareista, ei ollut merkitystä. Tärkeintä oli lenkkarit.

newbalance2

New Balance 999 Pitti Uomossa – huomaa usplaakit lenkkarien kanssa.

Niin sanotut Designer runnerit olivat pitkään paitsiossa tavanomaisten juoksulenkkarien viedessä huomion. Tähän huomion puutteeseen on ollut omat syynsä. Ensinnäkin Eurotrash –henkisistä juoksulenkkareista tulee helposti mielleyhtymiä Balkanin uusrikkaisiin juhlimassa jahdillaan, pilottitakkeihin ja väkivaltaverkkareihin. Lisäksi ei perinteisten lenkkarivalmistajien tuotokset runnerien osalta eivät onnistuneet kovinkaan usein siitäkään huolimatta, että esimerkiksi Common Projects onnistui Achilles -mallillaan luomaan modernin tennariklassikon.

Lieneekö syy heikkoon osumatarkkuuteen siinä, että oikeiden valmistajien mallit on kuitenkin tarkoitettu alunperin urheilukäyttöön, joten ne on suunniteltu funktionaalisuus edellä. Vai onko syy siinä, että monien oikeiden klassikon asemassa olevien juoksulenkkarien muotokieli on monella niin syvällä tajunnassa, että poikkeavat ratkaisut mieltää helposti rumiksi ja jotenkin epäaidoiksi.

Aitoa tai ei, mutta nyt, kun pilottitakkikin on jälleen pinnalla ja yleisesti hyväksytty, on muidenkin kuin tavanomaisten juoksulenkkarien luonnollista nousta framille.

Designer versioissa on ulkonäön ohella usein selvä laadullinen ero verrattuna tavallisiin lenkkareihin. Eri asia on, oikeuttaako tämä mahdollisesti moninkertaisen hinnan. Kuitenkin näissä on tavallisesti nahkavuori ja -pohjallinen, jotka ovat käyttömukavuudeltaan eri tasolla kuin lenkkareissa tavallisesti käytettävä kangas. Myös muut materiaalivalinnat ja viimeistely on usein korkealuokkaisempaa pienemmistä valmistuseristä johtuen. Lisäksi monet premium-valmistajien tuotteista tehdään Euroopassa Kiinan tai muiden halpatuotantomaiden sijaan, mikä antaa useiden mielestä lisäarvoa.

pj1

Patrick Johnson (vas.) näyttää mallia lenkkarien yhdistämisestä pukuun.

Kun kengät ovat rennot, myös muu setti kannattaa valita tämä mielessä. Urheilukengissä lämpimät ja maanläheiset värit ovat helpoimmat yhdistää muuhun  pukeutumiseen olettaen, että muu asu perustuu näihin. Kovien ja kylmien sävyjen kanssa yhdistely tapahtuu tietysti päinvastoin. Lisäksi kenkien ollessa muotokieleltään hieman poikkeavat kannattaa kaikista räikeimpiä vaihtoehtoja välttää. Vaikka yllä olevassa kuvassa räätäli Patrick Johnson rikkoo kaikkia näistä säännöistä onnistuneesti, tämä ei tarkoita, että kaikkien kannattaa yrittää tätä.  Yleensä asia on vain siten, että tylsähköt ja varmaan päälle valitut väriyhdistelmät toimivat parhaiten.

On toki selvää, että kalliit designer juoksulenkkarit eivät ole kaikkien juttu, eivätkä sellaiset toimikaan kaikkiin tyyleihin. Toisaalta useimmat tässä yhteydessä esitellyistä lenkkareista ovat muotokieleltään ja värimaailmaltaan sen verran yksinkertaisia, ettei niiden yhdistäminen tuottaisi useimmille suuria vaikeuksia. Vaikka pukeutumisharrastus perustuisikin tyyliin eikä muotiin, jälkimmäisen piiristä voi löytää paljon ammennettava omaan pukeutumiseen. Muoti vaikuttaa pukeutumiseemme ainakin alitajuisella tasolla enemmän kuin moni haluaa itselleen myöntää. Juoksulenkkarien rantautuminen osaksi #menswear skeneä on hyvä esimerkki tästä.

5 tyylit-vaihtoehtoa

Lopuksi vielä poimintana viisi mahdollista vaihtoehtoa inspiraatioksi rumankauniita runnereita etsivälle.

1. Common Projects Track Shoe

cp-sneaker-runner-brown001

Common Projectsin track shoen aiemmat versiot eivät osuneet maalin. Kevään 2014 mallissa on saavutettu sopiva tasapaino ruman ja kauniin välillä.

 2. Our Legacy Runner Three

ol-sneaker-white0001

Ruotsalainen Our Legacy on edennyt vuosien aikan varsin perinteisestä preppy-tyylistä kohti pohjoismaista minimalismia. Our Legacy julkaisi ensimmäisen version juoksulenkkaristaan viime keväälle, mutta vasta kevään 2014 malli osui ja upposi.

 3. ETQ Amsterdam Runner

etq-amsterdam-runner-black-ribbed-side

Tuoreempi toimija ETQ Amsterdam onnistuu välittömästi. Minimalistinen design toimii. Yhdistetään #mustaSWAG setteihin.

 4. Converse x Missoni Auckland Racer

conmis

Converse ja Missonin kollaboraation tulos on onnistunut versiointi Conversen juoksuklassikosta. Missonin kudottu päällinen tuo kenkään oikeasti lisäarvoa ja sopivasti luksus-fiilistä.

 5. AMI Sneakers

amisneaks

Varsin uusi merkki AMI tarjoaa varteenotettavan mallin hieman värikkäämpää lenkkaria etsivälle.

Kuvat: Menandstyle.nl, Common Projects, Tres Bien Shop, ETQ Amsterdam, Converse, Mr Porter


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi