5 x Raakadenim

Kun tuntuu, etteivät perusfarkut enää riitä, on aika siirtyä raakadenimiin. Nykyisin tarjonta denim-kentällä on kuitenkin sen verran laajaa, että varsinkin ensimmäistä paria etsivä voi kokea runsauden ongelmaksi. Seuraavaksi joitakin seikkoja, jotka on syytä ottaa huomioon erityisesti ensimmäistä raakadenim pariaan hankkivan.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä, millainen leikkaus itseä miellyttää. Varsinkin vintage-henkiset mallit saattavat tuntua viime aikojen farkkumuotiin tottumattomasta varsin erikoisilta. Näissä vyötärö saattaa olla selvästi korkeampi ja lahje erityisesti sen alaosasta yllättävän väljä. Modernia denim-fittiä hakevan voi siten olla hyvä unohtaa erikoisimmat repromallit ja pysyä moderinin ajattomissa malleissa.

Nykyaikainen leikkaus farkuissa on suhteellisen kapea. Myös vyötärö on selvästi matalampi kuin vanhoihin malleihin perustuvissa uustuotannoissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tänä päivänä kukaan järkevä käyttäisi vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen aikana suosiossa olleita low waist farkkuja. Vyötärö saattaa siten olla matalahko, mutta kyse on pikemminkin niin sanotusta medium risestä.

Leikkauksen jälkeen valittavaksi tulee kangas. Raakadenimiä saa eri sävyisenä ja erilaisella kudonnalla. Näiden suhteen ei kannata erityisemmin välittää termeistä, vaan valita silmää miellyttävä kangas.

Kankaan valinnasta riippuu myös, onko farkuissa selvage-reuna. Kuten jo raakadenim aloittelijoille -jutussa kirjoitin, selvagen olemassaolo on lähinnä esteettinen seikka. Se ei tarkoita oikeastaan mitään kankaan laadun ja ikääntymisominaisuuksien suhteen. Itse pidän, että ainakin raakadenimeissä on sellainen, mutta muuten sillä ei ole niin väliä.

Seuraavaksi viisi #tyylit.fi suositusta yleisesti saatavilla olevilta merkeiltä. Japanidenim on tarkoituksella rajattu tämän listauksen ulkopuolelle, sillä aihe vaatii perusteellisempaa käsittelyä kuin tässä yhteydessä on mahdollista. Japanidenimistä on luvassa juttua myöhemmin kevään ja kesän aikana.

1. Uniqlo

69_124313_large

Uniqlo – Slim Fit Selvedge

Halvalla ei saa hyvää ei pidä paikkaansa Uniqlon kohdalla. Japanilaisella näkemyksellä toteutetut Uniqlon slim fit selvage-denimit ovat oikeasti laadukkaat ja on pakko korostaa, ettei reilulla 30 eurolla saa näin kovalaatuista denimiä mistään. Jos ei ole aivan varma siitä, onko raakadenim oma juttu, tällä parilla hankinta ei kaadu ainakaan budjettiin.

2. NN07 James

nn07james

NN07 James Raw

Oma suosikkini muutaman viime vuoden ajalta on ollut tanskalainen NN07, jonka japanilaisesta selvage-denimistä valmistettu James -malli on nykyisin ilmeisesti poistunut tuotannosta. Jos kuitenkin sattuu törmäämään kyseisiin farkkuihin jossakin, suosittelen mallia kapeita, mutta hieman tilaa reisissä omaavia farkkuja etsivälle. Housuissa käytetty denim ikääntyy hyvin, eikä niitä ole pilattu turhilla ulkoisilla yksityiskohdilla.

3. APC New Standard

1412_b0859e6433-full

APC – New Standard

Ranskalaisen APC:n New Standard on malli, joka toimii aina. Leikkaukseltaan eurooppalaisen kapea, mutta kuitenkin klassinen, New Standard on osoitus ranskalaisesta minimalismin tajusta. Farkut ovat täysin vailla ulkoisia logoja, mutta kangas ja leikkaus ovat seikkoja, joista malli on pidemmälle ehtineen harrastajan tunnistettavissa. Tällä kertaa valinta osui nimenomaan New Standardiin sen ikonisuuden takia, mutta ruuminrakenteesta ja mieltymyksistä riippuen myös kapeammat Petit Standard ja uusin malli Petit New Standard ovat tarkistamisen arvoisia. APC:n farkkujen mitoituksesta on kirjoitettu netin tyylisivustoilla kattavasti, mutta tiivistetysti voi sanoa, että yleensä on mahdollista mennä yksi koko niin sanotusta oikeasta koosta alas. Tämä johtuu kankaan venymisestä pitkän käytön myötä.  Kannattaa tosin huomata, että venymistä tapahtuu käytännössä vain vyötärön kohdalta, joten lahkeista liian tiukat eivät todennäköisesti tule venymään oikean kokoisiksi.

APC:ta myydään monissa verkkokaupoissa, mutta jos tähän on mahdollisuus, niin suositeltavia ostospaikkoja ovat Helsingissä sijaitsevat Beam ja Beamhill. Sovittamalla varmistuu oikea koko ja leikkaus.

4. Rogue Territory SK Cone Mills

RogueTerritory_SK15oz_front

Roge Territory SK

Rogue Territory on verrattain uusi toimija, joka on verrattain lyhyessä ajassa vakiinnuttanut paikkansa skenessä. Merkin tuotteet valmistetaan Yhdysvalloissa, mikä huomioon ottaen merkin suhteellisen maltillisen hintatason on yllättävää. Farkkujen yksityiskohdat, kuten takataskussa oleva kynätasku, tekevät merkin farkuista ehkä hieman workwear -henkiset. Työmiesestetiikkaan viittaavat yksityiskohdat on pidetty kuitenkin vähäisinä, joten merkin farkut toimivat muutenkin kuin kuin flanellipaidan ja work-bootsien kanssa. Leikkaukseltaan SK on slimmi, mutta ei tiukka. Kyseessä on toimiva malli rentoon menoon.

5. LVC 501 1947

06-03-2014_levisvintage_1947501jean_rigid475010117_d1

Levi’s Vintage Clothing 1947 501XX

Leviksen vuoden 1947 501 on eri vuosien malleista ikonisin ja se, mitä viisnollaykkösillä yleensä ymmärretään tarkoitettavan. Ei ole välttämättä yleisesti tiedetty fakta, että 501 mallia on muutettu useaan otteeseen eri aikoina. Vuoden 1947 malli on leikkaukseltaan perinteinen suoralla lahkeella. Levi’s Vintage Clothingin denim on uskollinen versiointi denimiä myöten. Kangas ei ole sanforoitu, mikä ilmenee lapusssa olevassa ”XX” -merkinnässä.  Housut on tarkoitus kutistaa oikeaan kokoon ennen käyttöönottoa. Jos etsii niin sanotusti aitoa asia, kauheasti tätä aidommaksi ei voi enää mennä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi