Plain toe blucher – amerikkalainen klassikkokenkä

Plain toe derby - kasuaalikenkä miehelle

Plain toe blucher – harrastajien piirissä lyhenteeltään PTB – on klassinen vapaa-ajan kenkä, joka on tullut suosituksi erityisesti perinteisten amerikkalaisten valmistajien, kuten Aldenin ja Florsheimin ansiosta.

Inspiraatiota plain toe bluchereista

PTB eli raskas derby-rakenteinen kenkä sopii parhaiten  kasuaalimpaan pukeutumiseen, mutta se on myös erittäin monikäyttöinen. Tietyissä tilanteissa sitä voi käyttää jopa puvun kanssa. Klassisesta ja formaalimmasta ”oxford”-kenkämallista, jossa varsi on ikään kuin piilossa, derbyt eroavat ennen kaikkea siten, että varsikappaleet on ommeltu etupäällisen päälle. Tämä myös mahdollistaa suuremman säätövaran sen suhteen, kuinka tiukasti (tai löysästi) kenkä kantajansa jalkaan istuu.

Plain toe derby - kasuaalit ja tyylikkäät kengät

Lyhyehköt ja kapeat lahkeet toimivat myös rujompiin kenkiin yhdistettynä. Kuva viime kesän Pitti Uomosta, mutta camokuosi jatkaa edelleen suosiotaan, etenkin Italiassa ja Aasian suunnalla.

Mokkaiset plain toe blucherit

Vaalea mokka ja denim – ei tarvetta edes sukille.

Värien ja materiaalien osalta PTB toimii parhaiten ruskean eri sävyissä ja viininpunaisena. Mokkanahkaisena kenkämalli on kaikkein suosituin. Mikäli kengät on tarkoitus saattaa nimenomaan vapaa-ajan käyttöön esimerkiksi farkkujen pariksi, dainite-kumi tai crepe-pohja on nahkapohjaa parempi vaihtoehto.

Vaikka monien mielestä PTBt on tehty nimenomaisesti talvipukeutumisen peruskiveksi, uskallan väittää, että ne toimivat yhtälailla myös lämpimämmillä keleillä. Tällöin on vain syytä valita jalkaan esimerkiksi vuoraamattomat mokkaiset derbyt. Helpot ja yksinkertaiset kesätyylit saa aikaiseksi yhdistämällä ne slimmillä leikkauksella varustettuihin shortseihin sekä istuvaan kauluspaitaan.

Plain toe derby - Crockett&Jones

Crockett&Jonesin Grasmere on yksi markkinoiden ehdottomasti näteimpiä PTB-malleja.

PTB - Alden

PTB (jota myös plain toe derbyksi kutsutaan) on myös yksi niitä kenkämalleja, joihin cordovan-nahka sopii materiaaliksi loistavasti. Kuvan vaihtoehto Leather Soul Hawaiin valikoimasta.

 5x Plain toe derby

Lopuksi vielä poimintana viisi mahdollista vaihtoehtoa inspiraatioksi uutta paria etsivälle.

Plain toe blucher - Alden

Aldenin ”Barrie”-lestille tehty malli on ehkä se kaikkein klassisin PTB. Luonnollisesti cordovanista. Saatavilla mm. Trunk Clothiersilta.

Plain toe derby - Carmina

Espanjalaisen Carminan ”Detroit”-lestille tehdyssä plain toessa yhdistyy samanaikaisesti kenkätyypille luonteenomainen rujous sekä toisaalta hillitty sulavalinjaisuus.

Plain toe derby - Meermin

Toinen espanjalainen, Meermin tarjoaa myös tässä kategoriassa harkinnanarvoisen vaihtoehdon pienemmällä budjetilla kenkää etsivälle.

Plain toe derby - Sanders Archie

Sandersin Archie crepe-pohjalla sopii erityisesti denimin kanssa vapaamuotoisempiin yhdistelmiin. Kannattaa huomata, että kengän lesti on varsin leveä, eli ei sovi kaikkein kapeajalkaisimmille. Kuva – End Clothing.

Plain toe blucher - Trickers

Musta swag -vaihtoehto englantilaiselta Trickersiltä.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi