5 kirjaa pukeutumisesta aloittelijalle

Miesten pukeutumisesta on kirjoitettu lukemattomia eri kirjoja ja viime aikoina myös Suomessa on julkaistu uusintapainoksia tai kokonaan uusia teoksia aiheesta. Jotkut näistä kirjoista ovat hyviä, jotkut ehdottomasti lukemisen arvoisia ja osa niistä ei tuota lisäarvoa juuri kenellekään. Internets-aikakaudella tietoa on helppo löytää koneen ääressä istumalla, mutta painetulla sanalla on silti oma paikkansa, myös tyylejä käsiteltäessä. Tässä tekstissä on lyhyesti käyty läpi viisi sellaista #menswear-kirjaa, jotka jokaisen aiheesta kiinnostuneen olisi hyvä ainakin vilkaista läpi.

1. Gentleman: A Timeless Guide to Fashion – Bernhard Roetzel. Saatavilla myös suomenkielisenä versiona (Täydellinen Herrasmies)

Vuonna 2000 julkaistu Bernhard Roetzelin luoma “Täydellinen herrasmies” on varmasti yksi tunnetuimmista ja hyödyllisimmistä klassisen miesten tyylin oppaista. Täydellinen herrasmies on myös kattavin suomeksi käännetty miesten tyylikirja. Kirja sisältää viisitoista kappaletta, jotka kattavat miesten pukeutumisen ja tyylin alusvaatteista juhlavaatteisiin.

(Klassisesta) pukeutumisesta juuri kiinnostuneelle tai esimerkiksi siistimpää pukeutumista vaativaa työuraa juuri aloittelevalle Täydellinen Herrasmies on erittäin hyvä teos, josta on hyvä aloittaa tutustuminen pukeutumisen detaljeihin. Kirja tarjoaa selkeän perusesittelyn klassisen tyylin maailmasta.

image

2. Dressing the Man: Mastering the Art of Permanent Fashion – Alan Flusser

Vuonna 2002 julkaistu Dressing the Man: Mastering the Art of Permanent Fashion on teos, johon perehtymällä on hyvä jatkaa Täydellisen Herrasmiehen jälkeen. Kirja ei jätä yhtä paljon tilaa kuville, mutta tekstiä ja asiaa on senkin edestä. Kirjaa ei valitettavasti ole saatavilla suomenkielisenä. Kattavampi katsaus Dressing the Manin kuin myös Täydellisen Herrasmiehen sisältöön löytyy klassiseen pukeutumiseen keskittyneestä Keikari-blogista.

image

3. Handbook of Style: A Man’s Guide to Looking Good by Esquire

Siinä missä kaksi edellä mainittua kirjaa (Roetzl & Flusser) käsittelevät sitä, kuinka pukeutua klassisesti pukuun, pikkutakkiin ja solmioon, Handbook of Style tuo näiden rinnalle tietoa muun muassa denimistä, tennareista ja aurinkolaseista. Teosta voisikin kuvata moderniksi pukeutumisoppaaksi myös niille, jotka eivät päivittäin pukeudu irtotakkiin tai pukuun.

Jos Handbook of Style on jo hankittu ja hyväksi havaittu, kannattaa tsekata myös Esquiren vuosittain ilmestyvä ”Big Black Book”, josta nyt keväällä 2014 julkaistiin kaikkien aikojen kattavin versio, joka vetää yhteen vuodesta 2006 ilmestyneiden julkaisujen parhaat palat.

Esquire’s Big Black Book is about the value in things. There are reasons—truly fascinating reasons—that the best things in the world have meaning beyond their cost. There are reasons men dress as they do, in all the shades and variety in which we dress ourselves. There are ways to ease our passage through the world—ways to help success along that have stood the test of time but that are thoroughly modern. (David Granger, Editor in chief, Esquire)image

4. Handmade Shoes for Men – Laszlo Vass & Magda Molnar.

Jos haluat tietää, miten laadukkaat ja kestävät kengät tehdään – hanki tämä opus hyllyysi. Tai vielä parempaa, lue se.

Cove_gb_0546_Shoes-for-man_01

5. Vapaa Tyyli – Miehen pukeutumissäännöt ja kuinka niitä rikotaan – Jani Niipola

Kuten ylempänä mainittua, aiheeseen liittyen on viime aikoina ilmestynyt myös suomenkielistä materiaalia. Lähtökohtaisesti voinee todeta, että aihe on siinä määrin läpikäyty ulkomaisten teosten ja niiden suomennosten osalta, että erottuminen ja saati se, että uudella teoksella olisi skenessä oikeasti jotain annettavaa, on vaikeaa. Suurin osa ei tässä valitettavasti onnistu. Onneksi ja ehkä pienoiseksi yllätykseksi poikkeuksiakin on. Tämän vuoden alussa ilmestynyt Jani Niipolan ”Vapaa Tyyli – Miehen pukeutumissäännöt ja kuinka niitä rikotaan” on sellainen.

Vapaa tyyli löysää kravattia ja kertoo säännöt esiteltyään kuinka ne rikotaan, ja miten suomalaismies voi löytää tyylinsä vaivattomasti ja helposti. Kirja kattaa koko pukeutumisen kirjon puvuista paitoihin ja kengistä asusteisiin, vaatteiden säilytystä ja sprezzaturaa unohtamatta. Vapaa Tyyli ei muutamaa mustavalkokuvaa lukuunottamatta sisällä valokuvia, vaan esimerkit on havainnollistettu piirroksin. GQ:n sivuiltakin tuttu Rami Niemi on tehnyt kuvituksen osalta vahvaa duunia, joka tuo kirjaan persoonallisuutta ja modernisuutta, vaikka esimerkit ja havainnekuvat itsessään ovatkin ajattomia.

Täydellinen Herrasmies ja Dressing the Man on jo kirjoitettu, toinen jopa suomennettu. Pyörää ei ole tarvetta keksiä uudelleen, eikä kirjaa tarvitse kirjoittaa vain voidakseen todeta, että on sellaisen kirjoittanut. Vapaa Tyyli on persoonallisella otteella kirjoitettu tyylikirja, joka sopii niin vasta-alkajalle mielenkiinnon herättäjäksi kuin kokeneemmalle #menswear-kehäketulle ajatusten freesaamiseksi.

Kirjan lisäksi kannattaa tsekata myös Janin ylläpitämä Yhden miehen tyyli.

normal

 

Bonus-raita: Fuck Yeah Menswear – Bespoke knowledge for the Crispy Gentleman

Kun muut opukset jo luettu. Jos tämän kirjan läpät tuntuvat tutuilta ja ymmärrettäviltä, tiedät olevasi liian syvällä pelissä…

EffYeahMenswearBook-600


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi