Toiveeni Joulupukille – osa IV

Let’s face it, jos sulla on lahjat tässä vaiheessa ostamatta ja tarvitset tyylien apua asiassa, asiat ovat vähän huonosti. Jos kuitenkin kuusen alla on jo kynttilöitä, puinen lintu ja nahkainen mursu ja vielä kaipaat paria hyvää vinkkiä, tässä on muutamia tärppejä tulevalle vuodelle.

Parabootit

Monocle-tyylien kulmakivi! Tämä ranskalainen kenkämerkki löi tänä vuonna itsensä läpi myös tyylit-skenessä, jos läpilyömiseksi lasketaan se, että pari tyyppiä poisti itselleen Parabootin Michaelit. Ja miksei laskettaisi, on tässä pienemmästäkin oltu jo julistamassa groupthinkejä. Vaikka pukin konttiin eivät parabuutsit enää ehdikään, nyt on suorastaan mainio hetki pistää ne hankintaan. Sekä Oi Polloin että Superdenimin joulualeissa on hyvin kokoja jäljellä eri malleista. Itse nostaisin esiin Oi Polloin puolelta erityisesti todella nätit mokka-Chambordit sekä Superdenimiltä tummansiniset Michaelit (-20% koodilla FWSALE), jotka ovat molemmat vähän erikoisempia vaihtoehtoja lafkan tarjonnasta.

joululistaparaboot2

Paraboot Chambord

joululistaparaboot

Paraboot Michael

Sous vide

Huippukokkien lempilapsella on monta nimeä, mutta tyhjiökypsennyksestä tullaan varmasti puhumaan paljon ensi vuonna. Kypsennystavassa raaka-aineet paloitellaan ja pakataan ilmatiiviisen muoviseen tyhjiöpussiin, jossa niitä sitten hiljalleen kypsennetään vesihauteessa. Aiemmin tätä metodia käytettiin lähinnä huippuravintoloissa, koska tyhjiökypsennyslaitteet olivat varsin kalliin puoleisia. Nyt kuitenkin viimeisen parin vuoden aikana tekniikka on mennyt huikeasti eteenpäin ja edessä saattaa olla tyhjiökypsennyksen suuri vuosi. Tai sitten koko metodi jää parin vuoden päästä unholaan aikamme aromipesänä.

On vaikea arvata, löytävätkö tyhjiökypsennyksen muutkin kuin paatuneimmat ruokahifistelijät, mutta homma kiinnostaa. Tyylit-foorumilla lähti alkukesästä menemään Kickstarter-kimppa parista yhdysvaltalaisen Anovan uudesta Precision Cooker -mallista ja lukuisten viivästysten jälkeen ehdimme melkein jo saamaan ne haltuumme. Fedexin paketti ehti juuri jouluksi, mutta tullin kanssa säätöä oli sen verran että jouluruokia ei valitettavasti ehditä tyhjiökypsentämään. Anovan laitteen pitäisi olla kuitenkin kotikäyttöön tarkoitetuista Sous vide -laitteista se ehkä paras, joten odotamme mielenkiinnolla, mitä on tulossa ja palailemme asiaan täyden arvostelun muodossa ajan kanssa.

joululistanova

Anovan mallistoon voi tutustua osoitteessa: http://anovaculinary.com/

Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Nomiku ja Sansaire.

Fair Isle -neuleet

Nyt on rumien jouluneuleiden aika. Jos ei kuitenkaan halua ihan hipsteriksi heittäytyä, voi pistää harkintaan sopivan fair isle -neuleen. Fair isle on samannimisten saarten mukaan nimetty perinteikäs neuletyyppi, jossa kulkee vaakasuoraan monivärisiä kuvioita. Tämänlaisella neuleella on suuri riski päätyä juurikin noiden törkeiden jouluneuleiden kategoriaan, mutta perinteisesti fair islet eivät välttämättä olleet aina huikean räikeitä. Helpommalla pääseekin, kun valitsee vähän hillitymmän tulkinnan. Parhaasta päästä fair isle -neuleista ovat taas tänä vuonna olleet Nigel Cabournin neuleet, joissa on fiksusti pitäydytty vain parissa eri värissä. Ei mikään huumorivalinta.

joululistafairisle2

joululistafairisle1

Katso myös joulutoivesarjan aiemmat osat – osa I, osa II ja osa III.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi