Toiveeni joulupukille – osa II

Näin joulukuussa blogit ja sivustot ovat täynnä vinkkejä sekä listauksia siitä, mitä ostaa joululahjaksi kenellekin. Päätimme tästä johtuen ottaa hieman erilaisen kulman ja koota listan siltä pohjalta mitä itse toivoisi, jos vielä joulupukille kirjoittaisi. Tai siis, mitä ostaisi / aikoo ostaa itselleen lahjaksi.

Oma filosofiani lahjojen suhteen on, että lahjan olisi hyvä olla jotakin sellaista, mitä haluaa, mutta mihin ei kuitenkaan normaalisti raaski laittaa runsaasti rahaa. Tällaisia ovat esimerkiksi laadukkaat asusteet, tuoksukynttilät ja muu arkea kohottava tavara. Seuraava listaukseni onkin koottu tämä ajatus mielessä.

Monoclen vuosikerta

Monocle on jokaisen  jetset hi-laiffia viettävän tai siitä haaveilevan kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvä raamattu. Saman lehden sivuilta saattaa löytyä juttuja esimerkiksi uusimmista hävittäjistä, design-huonekaluista ja BRICS-maiden taloustilanteesta. Lehden artikkeleista voi olla montaa mieltä, mutta toisinaan kyseenalaisesta ja välillä jopa naurettavasta toimituksellisesta sisällöstä huolimatta lehden tyylisivut toimivat vuodesta toiseen. Ja onhan omalla tavallaan absurdeista aiheista hyvin monoclemaiseen tyyliin kirjoitettuja artikkeleita hauska lukea.

Vuosikertatilaus sisältää kymmenen tavallisen numeron lisäksi kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän sanomalehden ja tärkeimpänä kulttuurista pääomaa kasvattavan tote bagin. Lehden tilaus on lahja, josta riittää iloa koko vuodeksi. Jos paukut tai into eivät riitä lehden tilaamisen, nykyisin jo kuollut Being Tyler Brûlé -blogi on joka tapauksessa ehdottomasti katsastamisen arvoinen. Kyseinen blogi tavoitti Monoclen ja sen edustaman elämäntyylin syvimmän olemuksen erinomaisesti.

Tote bag on olennainen osa vuosikertaa.

Eames House Bird

Legendaaristen Charles ja Ray Eamesin suunnittelemat huonekalut ovat aivan mahtavia. Tuolit kuitenkin saattavat olla lahjana vähän tylsiä, eikä antaja voi olla varma niiden sopivuudesta saajan sisustukseen. Muutenkin sisustusesineet ja muu arjen luksus ovat mielestäni parempia lahjoja kuin ihan oikeat käyttöesineet.  Tätä kautta päästäänkin itse lahjatoiveeseen, joka on Vitran valmistama puinen lintu. Suunnittelijakaksikon omistamaan kansantaide-esineeseen pohjautuva House Bird on hauska, mutta tyylikäs lisä monenlaiseen sisustukseen. Kodin ei tarvitse olla sisustettu pelkällä funktionalistisella aidolla designilla, musta puulintu sopii myös pehmeämmistä linjoista pitävän kämppään.

Jos Eames -jutut kiinnostavat, suosittelen tsekkamaan välillä vähän kornin Instagram-tilin @onmyeames.

Eames House Bird

Lintu sopii hyvin esimerkiksi sivupöydälle.

Rannekello

Jos raha ei ole este, arvokelloa parempaa lahjaa on vaikea kuvitella. Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä iänikuisten Subien ja GMT-Masterien lisäksi Rolexin Datejust ja näistä erityisesti hieman vanhemmat teräskultaiset jubilee-rannekkeella. Teräskulta on yhdistelmänä röyhkeä, mutta ei kuitenkaan täyskultaan verrattavissa määrin. Vaikka raha ei olisikaan varsinainen este, täyskultaiset liikkuvat kuitenkin ehkä turhankin korkeassa hintaluokassa. Sitäpaitsi itselläni ei habitus ole vielä tässä vaiheessa kultakellon vaatimalla tasolla, ehkä sitten joskus.

Datejustin yhteydessä voi vielä mainita, että Monoclen perustaja ja Editor-in-chief Tyler Brûlé omistaa sellaisen. Tarinan mukaan hän osti kellon vuonna 1983 jahtien siivouksesta saamillansa kesätyörahoilla. Pakko arvostaa!

Teräskulta on toimiva yhdistelmä. Kuva: Van Henne

Kuva: Van Henne

Katso myös juttusarjan ensimmäinen osa – toiveeni joulupukille osa I.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi