Vaatekaapin olennaiset — sininen irtotakki
Sininen irtotakki on klassikko. Siksi siitä on hyvä aloittaa vaatekaapin olennaisten palasten läpikäynti.
Miesten (klassisessa) pukeutumisessa on muutamia vaatekappaleita, joiden asema on ikoninen. Nämä ovat vaatekappaleita, joiden varaan mies – riippumatta työstään tai asemastaan – voisi käytännössä rakentaa koko pukeutumisensa. Näiden vaatteiden kohdalla edes pukeutumistyylillä ei ole merkitystä, sillä on oma pukeutumistyyli sitten klassisen brittihenkinen, italohenkeen kukkoileva, skandiminimalismiin suuntautuva tai perinteisiä ivy-league-sääntöjä kunnioittava, vaatekaapin olennaisimmista löytyy – ainakin käsitteitä hieman venyttämällä – omien tyylien mukainen yksilö.
Mitä nämä olennaisimmat vaatekappaleet sitten ovat? Ne ovat vaatekaapin kestotähtiä, jotka ovat syvimmältä olemukseltaan samoja miesten pukeutumisen tyylisuuntauksista riippumatta. Niiden joukkoon voidaan lukea muun muassa #menswear-piireissä kaikkein useimmiten mainittu, eli sininen irtotakki, josta onkin siis näin ollen luonnollisinta aloittaa.
Sininen irtotakki — miehen vaatekaapin kulmakivi?
Sininen irtotakki, pikkutakki tai navy blazer – kuten irtotakki terminä yleensäkään ei tarkoita tiettyä, yhtä ja ainoaa mallia tai kappaletta. Määritelmän alle mahtuu versiointeja tyylisuunnasta ja koulukunnasta riippuen kaksirivisestä formaalista klubitakista nylon-kankaiseen kasuaalirotsiin.
Jos kaapista löytyy vain yksi irtotakki, sen kannattaa ja sen tulisi olla tummansininen. Tummansininen irtotakki on yksinkertaisuudessaan yksi käytännöllisimmistä vaatteista mitä mies voi omistaa. Se on helppo kohottaa siistimmäksi kombinaatioksi yhdistämällä esimerkiksi valkoiseen paitaan ja solmioon. Toisaalta se muuttuu hetkessä rennommaksi saadessaan seurakseen vaikkapa farkut ja pooloneuleen.
Puhuttaessa perusmiehestä, miehestä joka ei välttämättä koe juuri omakseen mitään ylempänä mainituista tyyleistä, mutta joka kuitenkin käyttää irtotakkia silloin tällöin – töissä tai esimerkiksi juhlissa – on syytä lähteä liikkeelle perusasioista. Rahat kannattaa laittaa kiinni helposti yhdisteltävään, laadukkaaseen ja yksinkertaiseen vaihtoehtoon. Tummansininen, kevyt villakangas, full-canvas rakenne, lovikaulukset ja läppätaskut- näillä rajauksilla pääsee jo varsin pitkälle.
Sininen irtotakki — tyyli ja käyttötarkoitus
Seuraavaksi käymme vielä läpi muutaman erilaisen vaihtoehdon, jotka kaikki menevät määrittelyn ”sininen irtotakki” alle. Nämä eivät kuitenkaan korvaa hyvää perustakkia vaan pikemminkin täydentävät sitä.
Klubitakki
Klubitakista puhuttaessa viitataan yleensä yksiriviseen, metalli- tai emalinapeilla varustettuun, kuviottomaan tummansiniseen bleiseriin. Kaikkein formaaleimpiin tilanteisiin se ei sovellu, mutta klubitakkia voisi kuvailla välimuodoksi irtotakin ja puvuntakin välissä: kuviottomana ja yksivärisenä siistimpi kuin irtotakki, mutta koristeellisten nappien takia rennompi kuin puvuntakki. Mikäli klubitakin päätyy teettämään itselleen, kannattaa räätäliä ohjeistaa tekemään takin napeista vaihdettavat. Tällöin ehkä hieman rajoittuneeseen käyttöön soveltuvasta klubitakista saa hetkessä ”normaalin”, monikäyttöisemmän irtotakin.
Jos esimerkiksi juhlakutsussa pukukoodina lukee smart casual, on klubitakki yhdessä harmaiden flanellien tai vaaleiden puuvillahousujen kanssa toimiva valinta. Tässä kohtaa täytyy kuitenkin tuoda esiin se, että klubitakki saattaa näennäisestä helppoudestaan huolimatta olla yllättävän haastava vaate. Varsinkin messinkinappinen ja röyhkeillä hartioilla varustettu yksilö on siinä määrin törkeä ratkaisu, että kantajan habituksen on syytä olla samalla tasolla. Jos kuitenkin herrainkerhot ja bloody maryjen täytteiset brunssit ovat vakiokamaa, klubitakki on pakkohankinta.
Klubitakki myös liittyy olennaisesti bleiserien historiaan. Bleiseri-nimitys nimittäin tuli käyttöön ensimmäisen kerran puhuttaessa cambridgeläisen St. John’s Collegen soutujoukkueen klubitakeista. Kyseiset takit olivat punaisia ja niiden sanottiin suorastaan liekehtivän (blaze). Sittemmin nimitys onkin ottanut paikkansa yleismaailmallisena ja tunnettuna terminä.
Mikäli klubitakin ja bleiserin historia yleisesti kiinnostaa tarkemmin, voi itseään sivistää Keikarin artikkeleita aiheesta lukemalla.
Blogger blue blazer
Blogger blue -nimellä tunnetut irtotakit nousivat blogi- ja foorumiskenessä pinnalle muutama vuosi sitten. Termi viittaa lähtökohtaisesti väriltään hieman vaaleampaan – joissain tapauksissa hivenen kulutettuun – siniseen, hyvin rentoon ja rakenteettomaan bleiseriin. Nämä takit sopivat erityisesti kevääseen sekä kesään ja toimivat parhaiten joko hieman vaaleampien farkkujen tai vaihtoehtoisesti vaaleiden/valkoisten puuvillahousujen kanssa. Etenkin nuoremmille miehille tämän kaltaista bleiseriä voi suositella, koska se ei juuri missään olosuhteissa ole liian formaali ja toimii niin kauluspaidan sekä suorien housujen kanssa kuin t-paitaan ja farkkuihin yhdistettynä.
Vaikka ”blogger blue blazer” suoranaisesti viittaa nimenomaan tiettyyn, yllä kuvattuun värisävyyn, termiä hieman laajentamalla voidaan yleisesti puhua takkityypistä, joka on luonteenomainen erityisesti italialaishenkiselle kesäpukeutumiselle. Kevyt puuvilla- tai pellavakangas, paikkataskut, korkealle asettuvat kauluslovet, pehmeä hartiarakenne ja vuoraamattomuus – siinä ominaisuudet, jotka ovat kyseiselle takkityypille ominaisia. Hankintaa miettivän kannattaa kääntää katseensa nimien kuten Lubiam, Boglioli, Lardini ja Tagliatore suuntaan.
Persolit naamalle, bleiserin alle valkoinen tai vaaleansininen spread-collar kauluspaita, housuiksi vaaleaa denimiä ja jalkaan mokkalouferit. Käteen jäätelötötterö ja juomaksi luonnollisesti proseccoa. La dolce vita!
Sack jacket
Myös ivy-tyylejä suosivan vaatekaappiin sopii sininen irtotakki paremmin kuin. Laadukkaan ivy-takin käytössä mennään samoilla linjoilla kuin muidenkin sinisten irtotakkien kanssa – käyttöskaala on laaja ja epäonnistuminen vaatii jo vähän yritystä. Ivy-takki kuitenkin poikkeaa yksityiskohdissaan ja rakenteessaan jossakin määrin edellä mainituista takkityypeistä. Jos keskeisimpiä detaljeja lähdetään nostamaan, nousevat seuraavat yli muiden:
- Ei muotolaskoksia edessä. Tämä luo takille tunnuksenomaisen, hieman säkkimäisen ulkonäön, josta takkityyppi on myös nimensä saanut. Tämä ei kuitenkaan suoraan tarkoita sitä, että takki olisi erityisen löysä – vastaan tulee ebayssakin varsin usein kapeasti leikattuja sack-takkeja.
- Luonnollinen ja pehmeä hartialinja. Tämä on tyylillisesti ehkä vielä laskosten puuttumistakin tärkeämpi juttu. Siinä missä laskoksilla varustettu rotsi voi olla vielä varsin ivy-henkinen, selkeästi topatut olkapäät sotivat jo pahasti lookkiin olennaisesti kuuluvaa rentoutta vastaan.
- Kolme nappia. Perinteisessä ivy-tyylin takissa tulee olla kolme nappia, joskin takki on prässätty siten, että ylimmäinen jätetään kiinnittämättä. Tätä nimitetään 3-roll-2 -napitukseksi ja se on tuttu myös modernimmista italo-henkisistä rotseista.
Muita olennaisia ivy-takin tunnusmerkkejä ovat muun muassa yksi ns. hook vent takahalkio, (läpälliset) paikkataskut, nostetut saumat, mahdollinen puolivuoraus ja kaksi hihanappia. Väitämme kuitenkin, että tässäkin oma silmä ja harkintakyky on tärkein. Ivy-tyyleissä olennaisinta on kuitenkin yleinen rentous ja vähäeleinen asiallisuus, ei niinkään ortodoksinen kuville kumartelu. Hyvä ivy-takki ei varsinaisesti korosta käyttäjässään mitään, vaan sen ideana on ikään kuin jäädä taka-alalle.
Jos tämänlaiset rotsit kiinnostavat, nousee vaihtoehdoista yksi ylitse muiden – ranskalainen J.Keydge. Erityisesti firman vakosametti- sekä molskiversiot ”slack”-takeistaan ovat miltei legendaarisia. Leikkaukset, yksityiskohdat ja laatu ovat kohdallaan, eli ne sopivat todella hyvin kaikenlaiseen la rive gauche -larppiin. Jalkaan Parabootit ja valkoiset sukat (housuista sen verran pituutta pois että sukat varmasti näkyvät), rööki huuleen, Keydgen rotsi niskaan ja patonki kainaloon.
Workwear, designer- ja muut erikoisemmat viritykset
Tässä vaiheessa on varmaan jo tullut selväksi, että sininen irtotakki on yksi tärkeimmistä vaatekappaleista kenen tahansa miehen vaatekaapissa. Tilanne kuitenkin muuttuu jonkin verran mentäessä kauemmas perinteisen miesten pukeutumisen maailmasta. Tämä johtuu siitä, että irtotakit on usein tapana yhdistää formaalimpaan menoon. Toki rakenteeton ja ”pestystä” kankaasta valmistettu blogger blue tai ivy-rotsi taipuu rentoihin setteihin, mutta on tästä huolimatta leimallisesti irtotakki.
Jos haussa on jotain erilaista, katse pitää suunnata perinteisen menswearin ja klassisemman pukeutumisen ulkopuolelle. Rento on vähän huono sana kuvaamaan tämän genren takkeja, koska kysymys on vain todella eri tyylisistä takeista. Tähän kategoriaan kuuluvilla takeilla tarkoitamme esimerkiksi workwear -henkisiä takkeja, joissa on vahvoja vaikutteita alun perin duunarihommiin tarkoitetuista rotseista. Samaan ryhmään voi yhdistää myös muuten vain erityisen kasuaalit irtotakit. Näissä ei ole workwear-detaljeja, mutta leikkaus ja kangasvalinnat erottavat ne hienostuneemmista serkuistaan. Kolmantena voi mainita fashion forward irtotakit. Muotia voi ajatella tässä yhteydessä tarkoittamaan sekä isojen muotitalojen että pienempien labeleiden tarjoamia irtotakkeja. Leikkauksen, materiaalien ja yksityiskohtien suhteen tehdyt ratkaisut poikkeavat perinteisistä. Kaikki mainitut tyypit saattavat olla varsin kaukana siitä, mitä irtotakilla yleisesti ajatellaan. Toisinaan voi myös olla vaikea vetää raja paitatakin ja irtotakin välille.
Perinteisimmistä irtotakeista poikkeavien takkien käyttömahdollisuudet ovat varsin monipuoliset, jos yhtään muodollisemmat tilaisuudet unohdetaan. Omista tyyleistä riippuen rennompikin takki toimii irtotakkina vapaamuotoisissa yhteyksissä. Sininen väri tekee myös vähän erikoisemmastakin virityksestä sosiaalisesti hyväksyttävämmän. Kannattaa myös muistaa, että monet kasuaalimman pään irtotakit toimivat erinomaisesti ulkovaatekäytössä, mikä tulee esiin poikkeavissa materiaalivalinnoissa.
Yhteenveto
Jokaisen miehen vaatekaapista olisi hyvä löytyä vähintään yksi (tumman)sininen irtotakki. Vaikka klassinen tyyli ei olisikaan se oma juttu, niin ei hätää, sillä vaihtoehtoja ja valinnanvaraa riittää. Tärkeintä on, että takki on istuva ja käyttäjän tyyleihin sopiva. Jos tuntuu siltä, että puku päällä kiristää, eikä käyttöä sellaiselle muutenkaan löydy — kannattaa katse kääntää sinisen irtotakin suuntaan. Hautajaisia ja formaaleimpia juhlia lukuun ottamatta oikein yhdisteltynä sillä hoitaa tilaisuuden kuin tilaisuuden.
Ostosreissun voi aloittaa esim. Mr Porterilta tai Care of Carlilta.
Loppuun vielä hieman inspiraatiokuvia.
Kuvat: tyylit.tumblr.com / pinterest