Puku ylioppilasjuhlaan
Kouluvuoden loppu tarkoittaa myös ylioppilasjuhlien lähestymistä.
Monelle kundille ylioppilasjuhla on se paikka, johon hommataan ensimmäinen kunnon puku (ellei sitten mennä sillä, mikä on jo aikoinaan rippijuhliin hankittu). Nonella saattaa olla vielä ylioppilaspuku hankkimatta, joten on hyvä lyhyesti tarkastella sitä, mitä asua ylioppilasjuhliin hankkiessa ja juhlapäivänä on syytä ottaa huomioon.
Puku ylioppilasjuhlaan – Miten pukeutua suureen päivään?
Koska hyvän kanssa ei kannata turhaan sählätä, listauksemme pohjautuu tyylit-foorumijäsen Tanen aikanaan laatimiin teeseihin, jotka pätevät vielä ja edelleen. Postaus on alunperin kirjoitettu vuonna 2014, mutta edelleen luonnollisesti ajankohtainen. Samalla on hyvä huomata, että nämä ohjeet soveltuvat toki asun hankintaan myös juhlavieraille, oli kyse sitten ylioppilas- tai rippijuhlista tai vaikkapa kesähäistä.
1) Osta tummansininen, kaksi- tai kolminappinen villa- tai puuvillapuku
Puvun voit hankkia lähes mistä tahansa, eikä puvun tarvitse olla kallein mahdollinen. Tärkeintä on, että puku on nimenomaan kantajalleen sopiva. Varmista, että puvussasi ei ole erivärisiä koristetikkauksia, ylimääräisiä napinläpiä tai muita ”mukahauskoja ja persoonallisia yksityiskohtia”, eikä puvun päällyskangas kiillä niin kuin polyesteri tai muut tekokuidut. Suositeltavia hankintapaikkoja ovat esimerkiksi:
- Vaatturiliike Sauma
- Herrainpukimo
- Schoffa
- Fere
- Volt
- Suitsupply
Ylioppilasjuhla voi olla myös erinomainen paikka hankkia ensimmäinen mittapuku, etenkin jos tietää, että puvulle on käyttöä myös tulevaisuudessa. Jos mittatilauspukua mielii, kannattaa kuitenkin muistaa, että aikaa puvun teettämiseen menee toimijasta riippuen noin 4-6 viikkoa.
2) Käytä pukua räätälillä, ompelijalla tai pyydä ostopaikan ompelupalvelua muokkaamaan puku istuvaksi
Jokaisen irtotakkia tai pukua hankkivan tulisi ymmärtää, että valmisvaatteet istuvat ilman muokkauksia aika harvoille. Hyvin istuva puku ei vain näytä, vaan myös tuntuu paremmalta päällä. Muista siis, että vähintään housujen lahkeet ja takin hihat on syytä fiksata kohdilleen. Hihojen ja lahkeiden lyhentäminen tai kaventaminen ei olekaan kovin suuri projekti, mutta esimerkiksi huonosti istuvia hartioita on todella hankala fiksailla jälkikäteen. Pidä siis huoli, että ostamasi puku istuu erityisen hyvin hartioiden ja rinnan kohdalta. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös hankintaa tehdessä. Edes valmispuvun ostoa ei kannata siis jättää viimeiseen päivään.
3) Hanki valkoinen puuvillainen kauluspaita
Paidan voi hankkia lähes mistä tahansa. Varmista myyjältä, että paita on sinulle sopivan kokoinen ja kiinnitä erityisesti huomiota paidan kauluksen mukavuuteen sekä hihojen pituuteen.
Juhlapaitaa hankkiessa väri ja istuvuus ovat tärkeimmät asiat, joihin kiinnittää huomiota. Valkoinen kauluspaita on varma valinta, jolla ei voi epäonnistua. Kesäiseen pukeutumiseen voi harkita muitakin vaaleita sävyjä, mutta järki ja maltti kannattaa pitää päässä. Jos välttämättä haluaa esimerkiksi vaaleanpunaisen paidan, niin toki näin voi tehdä. Unohda kuitenkin keltainen, limenvihreä, kirkas pinkki sekä sähkönsininen. Ja koska kyseessä on kuitenkin kesäjuhla, ei tumma paitakaan ole suositeltava.
Istuvuuteen ei kannata kiinnittää huomiota vain esteettisten seikkojen takia. Mitä paremmin paita istuu päälle, sitä huomaamattomampi se on päällä ja sitä enemmän voi keskittyä pääasiaan, eli juhlimiseen.
4) Hanki mustat tai ruskeat juhlakengät, malliltaan niin kutsutut oxfordit
Sanotaan, että kengät ovat suomalaisen miehen (ja miksei pojankin) kompastuskivi. Hyvät ja laadukkaat kengät ovat kuitenkin kuitenkin miesten tyylin kulmakivi ja kunnon kengät antavat viimeisen silauksen myös juhla-asuun. Panostamalla laadukkaisiin kenkiin nostat itsesi aivan varmasti koko joukon parhaimmin pukeutuvan 10% joukkoon. Oxford-kenkä on miesten juhlallisin kenkätyyppi ja mikäli juhla-asuksi valikoituu puku, kannattaa kengiksi poimia nimenomaan tämä malli.
5) Kiillota kenkäsi ja muista pitää niitä ainakin muutamaan otteeseen kotona ennen varsinaisia juhlia
Juhlapäivä on pitkä ja mikäli kengät hiertää, sillä on huomattava vaikutus myös juhlafiilikseen. Kenkien juhlakuntoon saattamiseen voit hakea vinkkejä esimerkiksi täältä.
6) Hanki tummansininen tai harmaa solmio
Ylioppilasjuhlissa solmio ei ole pakollinen, mutta sen käyttöä suositellaan. Unohda Havaiji-printit ja hanki yksivärinen, laadukas silkki- tai esimerkiksi villasolmio ja opettele sitomaan hyvä four-in-hand -solmu. Solmion leveys on syytä sovittaa takin ja paidan kaulusten sekä oman ruumiinrakenteen kanssa yhteensopivaksi. Rennompaa vaihtoehtoa etsivälle niin kutsuttu neulesolmio on erittäin varteenotettava vaihtoehto.
7) Asusteet pukuun sopivaksi
Asusteet antavat tietyissä rajoissa mahdollisuuden omien mieltymysten ja personaallisuuden esiintuomiseen. Tässäkin kohtaa on kuitenkin todettava, että yksinkertaisuus on monesti se varmin tie menestykseen. Jos et ole ihan varma, mitä olet tekemässä, hanki valkoinen tai vaihtoehtoisesti hillitysti kuvioitu, solmion kanssa yhteensopiva pellava- tai villa-silkki sekoitteinen taskuliina. Älä kuitenkaan koskaan valitse match-match-yhdistelmää, jossa taskuliina on solmion kanssa täysin samaa kuosia.
Jos puvussasi on vyölenkit, valitse vyöksi kenkien sävyä mukaileva nahkavyö, jossa on mahdollisimman hillitty, perinteinen ja yksinkertainen solki. Korvaava (ja ehdottomasti #tyylit-approved) vaihtoehto on ommella puvun housuihin napit housunkannattimille. Näin voit unohtaa vyön käyttämisen, eikä ole pelkoa myöskään siitä, että housuja joutuisi koko ajan nostelemaan ylöspäin.
Mustien kenkien kanssa sukiksi on syytä valita joko mustat tai puvun sävyä tummemmat siniset sukat. Ruskeiden kenkien kanssa kannattaa valita tummansiniset tai tummanruskeat sukat.
Tyylikästä ”rentoutta ja leikkisyyttä” haluava voi valita asusteeksi myös esimerkiksi suosiotaan viime vuosina kasvattaneen napinläpikukan tai -koristeen.
8) Seiso selkä suorana
Viimeinen, mutta sitäkin tärkeämpi kohta. Vaikka vaatteesi olisivat millaiset, se ei auta, mikäli lakituksen aikana ja onnitteluja vastaanottaessa näytät ameebalta. Paljon puhutaan siitä, kuinka joku ”osaa kantaa vaatteensa” – todellisuudessa kyse on pitkälti ennen kaikkea ryhdistä.
Se rennompi vaihtoehto?
Onko puku sitten pakollinen? Ja jos puku, niin pitääkö olla tumma puku?
Ylioppilasjuhla on yksi rennoimpia juhlia ja kyse on nimenomaan juuri valmistuneen nuoren suuresta juhlapäivästä. Tärkeintä siis on (kuten kaikissa muissakin juhlissa ja aina pukeutuessa), että tunnet olosi hyväksi ja niin kutsutusti ”olet kotona” juhla-asussasi. Etiketti ja ”säännöt” on aina syytä tuntea, mikäli niistä meinaa poiketa. Suomessa on totuttu siihen, että ylioppilasjuhlia juhlitaan tummassa puvussa ja tästä on muodostunut pääsääntö.
Vaikka jokainen mies tarvitsee tumman puvun, kaikki eivät kuitenkaan puvussa viihdy. Joidenkin olon se tekee jopa ahdistuneeksi. Koska kuten mainittua, ylioppilasjuhla on ennen kaikkea ilon päivä, on mielestäni selvää, että tässä kohtaa poikkeaminen etiketistä on sallittua. Voi olla, että esimerkiksi irtotakki- ja irtohousut-yhdistelmä sopii juhlakalun tyyleihin paremmin. Toisaalta myös vaaleansävyinen puuvilla- tai jopa pellavapuku on ehdottomasti hyväksyttävä valinta keväiseen päättäjäisjuhlaan. Ja mikäli olet juhlissa mukana vieraana, on mainitut kokonaisuudet erittäin varteenotettavia vaihtoehtoja.
[…] The post (in Finnish) is now up @tyylit.fi. […]
[…] You can find the original post written in Finnish at tyylit.fi. […]
Todella hyvä artikkeli ja kuvat olivat hieno lisä!