New Balance 990 – faijaklassikko

Toinen toistaan rujommat lenkkarit ovat suorastaan dominoineet tyylimaisemaa viime ajat. Suoranaisten fashion-lenkkareiden ohessa myös niin sanotut faijalenkkarit ovat saaneet voimakasta nostetta, vaikka klassikomallit ovat pyörineet alan harrastajien keskuudessa niin kauan kuin skene on ollut olemassa.

On vaikeaa ajoittaa faijatyylien, eli dadcoren nousun tarkka ajankohta. Kyseessä on kuitenkin selvä vastareaktio äärimmäisen kapean siluetin vuosikymmenelle. Kapeat housut ja sirot kengät saavat väistyä leveämpien lahkeiden ja rujompien kenkien ja mukavuuden tieltä. Tämä yhtäkkinen laajamittainen ilmiö saattaa tuntua tulleen tyhjästä. Näin ei ole, vaan sen taustalla on ainakin kolme osin limittäistä 2010-luvun pukeutumissuuntausta.

Reaktiota seuraa vastareaktio

Hedi Slimanen vaikutus 2000-luvun pukeutumiseen on ollut todella suuri, kuten myös J-P on myös todennut. Pitkän 90-luvun väljän kauden jälkeen vaatteiden siluetti kapeni suorastaan naurettavalta vaikuttavan tiukaksi. Kaiken piti olla mahdollisimman tyköistuvaa. Sillä ei ollut väliä oliko kyseessä puku vai farkut. Kaikki kuitenkin loppuu aikanaan.

Ensinnäkin iso osa lenkkareiden leviämisestä alan harrastajien ja lenkkipolkujen ulkopuolelta liittyy athleisure-trendin nousuun. Urheilutrikoissa ja lenkkareissa oli mahdollista olla samaan aikaan mukavissa vaatteissa, trendikäs ja ennen kaikkea vastata nykyisen työelämän suureen haasteeseen: näyttää mahdollisimman liikunnalliselta ja tehokkaalta. Liikunnan korostuminen on osa kaikenlaisen wellness-ajattelun leviämistä yhä useammalle elämän osa-alueelle. Edes pukeutuminen ei säästynyt tältä. Lenkkarit muuttuivat täysin normaaliksi osaksi toimistotyöläisen univormua.

Kun lenkkarit tulivat hyväksyttäväksi kenkävalinnaksi asiantuntijaorganisaatioihin oli käynnissä toinen suuri muutos, johon liittyi streetwearin nousu hi fashionin rinnalle. Muoti ja katumuoti ovat aina flirttailleet toistensa kanssa, mutta hiljalleen virtaus muutti suuntansa. Enää katu ei ollut vain inspiraation lähde, vaan streetwear-merkit muuttuivat yhtä halutuiksi kuin muotitalojen tuotokset. Nyt vaikuttaa, että olemme jälleen eräänlaisessa tienhaarassa. Kehitys todennäköisesti saavutti huippunsa ja todennäkoisesti myös aallonharjansa Virgil Ablohin Louis Vuitton -nimityksen myötä.

Tässä yhteydessä on pakko mainita myös jo kuollut ja kuopattu normcore. Vaikka kyseessä oli todella lyhyt ”trendi”, joka oli lopulta vain markkinointitoimiston keksimä nimike tyylille pukeutua mahdollisimman tylsästi, jotain siitä kuitenkin jäi. Viime aikoina ei ole voinut enää välttyä faijalenkkareilta.

2010-lukua ovat siten kuvanneet erilaiset osin urheiluun ja osin ankeiluun liittyvät trendit. Onkin luonnollista, että kun yhdistetään normcore, athleisure, streewear sekä lenkkarit, päästään lopulta faijalenkkareihin. Kauniita ne eivät ole, mutta jos pitää valita yleisesti hyväksytyn estetiikan vai hauskan välillä, valinta on selvä. Hauska voittaa aina.

New Balance – faijailun kuningas

Faijalenkkareita saa monelta eri merkiltä. Niken Air Monarch on alan klassikko ja suorastaan järkyttävä. Mikäli tarkoituksena ei ole pelkkä vitsailu kenkien muodossa, vaan haluaa jotain oikeasti kestävää, kannattaa kääntyä hieman maltillisemman klassikon puoleen.

New Balancen made in Usa 990 ja Isossa-Britanniassa valmistettu 991 muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Molemmat perustuvat samaan New Balancen SL-1 -lestiin. Kummassakin on myös toisiaan hyvin paljon muistuttava päällinen, minkä vain tietäjän silmä erottaa. Kuitenkin tietynlaisia eroja on – valmistusmaan lisäksi – havaittavissa.

Mielestäni jälkimmäinen on selvästi linjakkaampi erityisesti kärjestä, mikä korostuu varsinkin mustassa parissa. Lisäksi 991:n pohja on hieman ohuempi tai ainakin vähemmän pehmustettu, eli samanlaista pilvien päällä kävelyä muistuttavaa fiilistä kuin 990:n kohdalla ei saavuta. Tämä on kuitenkin lopulta vähän samanlainen kysymys kuin se, ottaako hanasta Karhua vai Koffia. Ei niissä lopulta ratkaisevaa eroa ole. Henkilökohtaiset, nyansseihin keskittyvät mielipiteet ratkaisevat. Valittavaksi jää vain kääntyäkö Ison-Britannian vai USA:n suuntaan.

Jos olet kuten minä ja mietit aina seuraavia kenkiä, unohda ainaiset premium-tennarit ja englantilaiset nahkakengät. Sen sijaan käännä katseesi faijalenkkareihin. Mukavilla ilmatyynyillä tuntuu kuin kävelisi pilvillä. Lisäksi merkin kengillä liität itsesi osaksi suurmiesten jatkumoa, johon kuuluu esimerkiksi muuan Steve Jobs. Myös Emily Ratajkowskin aviomiehen on voinut viime aikoina bongata mustissa New Balance 990:ssä. Tiedät, mitä tehdä, jos siis haaveilet mallipuolisosta tai värikkäästä urasta liike-elämässä ja ennenaikaisesta kuolemasta. Emme tiedä, kuinka suuri kenkien osuus kumpaankaan näistä asioista on, mutta ei kannata koskaan aliarvioida mukavien ja asiallisten kenkien merkitystä elämän millään osa-alueella. Sitä paitsi onhan arkussa miellyttävämpi retkottaa mukavissa kengissä.

New Balancea saa lähes jokaisesta alan nettikaupasta sekä merkin omasta verkkokaupasta, josta saa 15% alennuksen ensimmäsen ostoksen yhteydessä.

 

New Balance 990 saatu Suomen New Balance -edustajalta


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi