Miehen vaatekaapin rakentamisen ABC – osa 2

Miesten pukeutuminen - vaatekaapin rakentamisen abc osa 2

Oman tyylin ja vaatekaapin rakentaminen on pitkä ja itse asiassa useimmille jopa loppumaton prosessi. Mutta ensin on päästävä alkuun.

Millä tavoin vaatekaappia pitäisi alkaa rakentamaan, mitä hankintoja pitää tehdä ensimmäisenä sekä mistä hankinnat pitäisi tai kannattaisi tehdä ovat olennaisia vaatekaapin ja tyylin etsintään liittyviä kysymyksiä. Viime viikolla aloitetussa juttusarjassa nostamme esiin muutamia miesten pukeutumisen perusasioita, joita omaa tyyliä kehittävän ja vaatekaappia rakentavan – tai uusivan – kannattaa pitää mielessä.

Nyt julkaistavassa toisessa osassa tarkoituksena on käydä läpi huomioita sen osalta, millä tavalla vaatekaapin peruspalasia kannattaa lähteä kokoamaan – pitäen mielessä ensimmäisessä osassa esitetyt lähtökohdat. Lisäksi tarjolla on muutama ajatus värien käytöstä toimivan tyylin rakentamisessa ja niistä vaatekappaleista, joihin huomio kannattaa ensimmäisenä kiinnittää. Myöhemmin julkaistavassa kolmannessa osassa katsotaan miten nämä asiat voidaan tehdä silloin, kun käytössä oleva budjetti on rajallinen.

Miesten pukeutuminen – Neljä askelta hyvään tyyliin

Sen jälkeen kun olet ymmärtänyt oman (tavoiteltavan) tyylisi lähtökohdat ja kehittänyt peruskäsityksen siitä, millaisia vaatteita omaan vaatekaappiisi tarvitset, on aika siirtyä eteenpäin. Koska listat ovat yksinkertaisia ja toimivia, myös tällä kertaa aloitetaan käymällä lyhyesti läpi tärkeimmät pointit, mitä omaa tyyliä kehittäessä kannattaa pitää mielessä. Eikä kannata lopettaa lukemista, vaikka pointit ovatkin osittain samoja kuin ensimmäisessä osassa esitetyt.

  1. Olipa tyylisi millainen tahansa, pidä huolta, että vaatteesi ovat oikeankokoisia ja istuvia. Ja että ne ovat istuvia nimenomaan tällä hetkellä, eivät mahdollisesti kuukausien tai vuosien kuluttua. Kiinnitä huomiota vaatteiden leikkaukseen ja valitse vaatekappaleita, jotka sopivat omalle ruumiinrakenteellesi.
  2. Panosta monipuolisuuteen, yhdisteltävyyteen ja yksinkertaisuuteen. Aloita sijoittamalla ”klassisiin” vaatekappaleisiin kuten sinisävyisiin pukuihin, valkoisiin ja vaaleansinisiin kauluspaitoihin, istuviin ja laadukkaisiin farkkuihin, valkoisiin t-paitoihin sekä esimerkiksi puuvillahousuihin maanläheisissä väreissä. Nämä ovat palasia, jotka antavat hyvän ja toimivan pohjan vaatekaapin rakentamiselle. Monipuolisen ja monikäyttöisen valikoiman rakentamiseen ei itseasiassa tarvita suurtaa määrää vaatteita. Esimerkiksi kaksi pukua, neljä paitaa, neljä solmiota ja kaksi paria kenkiä tuottavat jo 64 eri vaihtoehtoista yhdistelmää joista valita. Onnistumisen salaisuus on pitää valikoiman palaset yksinkertaisina, klassisina sekä helposti muunneltavina.
  3. Panosta klassisiin väreihin kuvioihin sekä malleihin. Värien kanssa kannattaa pelata varman päälle ja aloittaa jälleen monikäyttöisistä ja helposti yhdisteltävistä vaihtoehdoista – kuten sinisen ja ruskean eri sävyistä sekä harmaasta. Kuvioiden ja tyylillisten valintojen osalta kannattaa panostaa ensin ajattomiin vaihtoehtoihin nopeasti vaihtuvien trendien sijasta.
  4. Osta vähemmän – Osta parempaa – Osta fiilistä. Sijoita rahasi laatuun. Näin saat vaatekaappiisi vaatteita, joita pidät useammin, jotka kestävät pidempään ja joiden käyttämisestä nautit enemmän.

Miesten pukeutuminen - 4 askelta hyvään tyyliin

Värien käyttö pukeutumisessa

Värien käyttö on seikka, joka usein herättää keskustelua, erityisesti miesten pukeutumisesta ja tyylistä puhuttaessa. On hyvä muistaa, että pukeutumisessa värikkyys tai ”irroittelu” ei ole eikä sen tulisi olla itseisarvo. Ruskeassa, harmaassa tai sinisessä ei ole mitään vikaa, itseasiassa päinvastoin. Miehen vaatekaappi tulisikin olla rakennettu näiden värien ja niiden eri sävyjen ympärille. Värivaihtelut ja kontrastivärien käyttö sesongeittain – kuten esimerkiksi oranssin, tummanvihreän ja viininpunaisen suosiminen asusteissa tai neuleissa syksyisin  – on ehdottomasti sallittua ja suositeltavaakin, mutta värikkyyttä ei tarvitse eikä pidä korostaa värikkyyden itsensä vuoksi.

Värien käyttöön ja yhdistämiseen pukeutumisessa on monia lähestymistapoja, mutta lopulta ratkaisut tietyn yhdistelmän toimivuudesta jäävät aina tapauskohtaisesti arvioitavaksi. Tästä huolimatta, mikäli et ole varma mitkä värit toimivat päälläsi, kannattaa pelata varman päälle. Ja vaikka värien käyttö – kuten tyylikysymykset yleensäkään – ei ole mitään tiedettä, on muutamia ”sääntöjä”, jotka voivat helpottaa kysymyksen lähestymistä ja oikeiden vaihtoehtojen löytämistä.

Varma tapa on luottaa klassisiin, hyviksi ja toimiviksi todettuihin väreihin. Ruskean ja sinisen sävyt yhdistettynä harmaaseen näyttävät hyvältä.

Väriympyrä

Ensinnäkin apua värien käyttöön voi aina hakea väriympyrästä. Turvallisin vaihtoehto on yhdistää värejä, jotka löytyvät väriympyrästä toistensa vierestä. Esimerkiksi erilaiset sinisen sävyt on helppo yhdistää tummansinisen irtotakin kanssa ja tummanruskea takki on turvallista pukea vaaleammanruskeiden housujen kanssa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liian lähekkäiset sävyt voivat yhdessä näyttää oudolta, joten kokonaisuuteen on syytä aina pyrkiä tuomaan hieman kontrastia. Toinen vaihtoehto on valita värejä, jotka löytyvät väriympyrän vastakkaisilta puolilta. Tämä antaa mahdollisuuden tasapainoilla värien sävy- ja lämpöerojen kanssa ja tällä tavoin tasapainottaa syntyvää kontrastia.

Väriryhmät

Toiseksi, värejä voi ajatella ryhminä. Ryhmät voivat määrittyä vuodenaikojen mukaan – kuten maanläheiset ja hieman ruosteisemmat värit syksyyn tai kirkkaammat, pastellinsävyiset väriin kesään ja kevääseen – tai vaihtoehtoisesti tietyt värit voidaan yhdistää tietynlaiseen pukeutumistyyliin. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi klassisen bisnespukeutumisen kulmakivinä käytetään sinisen sävyjä, mustaa ja harmaata, kun taas kasuaalimpaan ja vapaamuotoisempaan pukeutumiseen voidaan helpommin yhdistää hillittyjä ruskean sävyjä, vaaleansinistä tai jopa kirkkaampia värejä kuten keltaista ja vihreää.

Klassikot

Varma tapa on luottaa klassisiin, hyviksi ja toimiviksi todettuihin väreihin. Ruskean ja sinisen sävyt yhdistettynä harmaaseen näyttävät hyvältä. Vaikka tällainen lähestymistapa saattaa vaikuttaa tylsältä, näiden värien sävyistä ja muodoista löytyy variaatioita ja vaihtoehtoja enemmän kuin uskoisikaan. Sinisen ja harmaan ei missään nimessä täydy tarkoittaa tylsää.

Miesten pukeutuminen - värien käyttö

Vaatekaappi kuntoon pala palalta

Edellä läpikäytyjen periaatteiden ja lyhyen värien käytön oppimäärän jälkeen on syytä ryhtyä tarkastelemaan vaatekaappiin tarvittavia palasia ja sitä, kuinka toimivan rotaation voi rakentaa pala palalta.

Tässä kohtaa on syytä huomioida, että vaikka näkökulma on edelleen yleinen ja tyylilliset valinnat jätetään läpikäynnin ulkopuolelle, painottuu tarkastelussa niin kutsuttu klassinen näkökulma pukeutumiseen.

Puku – vaatekaapin kulmakivi

Kun puhutaan miesten pukeutumisesta ja tyylistä, on luonnollisinta aloittaa puvuista. Jokainen mies tarvitsee vähintään yhden hyvin istuvan ja laadukkaan puvun.

Jos et käytä pukua työssäsi ja sinulla ei ole tarvetta useampaan kuin yhteen pukuun, huolehdi, että kaapistasi löytyvä puku täyttää seuraavaat kriteerit:

  • Puku on sopivan kokoinen
  • Puku on värisävyltään tumma (mieluiten sininen tai harmaa)
  • Puvun kuviointi ja yksityiskohdat ovat ajattomat ja klassiset

Pukua hankkiessa ensimmäinen vaihe on opetella, miten puku istuu oikein. Tulemme myöhemmin paneutumaan tähän tarkemmin, sitä ennen kannattaa käydä lukemassa amerikkalaisen Put This On-sivuston aiheesta kirjoittama artikkeli ”how a suit or a sport coat should fit” sekä aiemmin julkaistu artikkeli mittatilauspuvun hankinnasta. Tämän jälkeen paras vaihtoehto on etsiä itselleen luotettava ja osaava ompelija/vaatturi, joka osaa tehdä tarvittavat muutokset pukuihisi.

Jos aiot ostaa vain yhden puvun, sen olisi hyvä täyttää seuraavat speksit: Yksirivinen  ja 2-nappinen, (mieluiten) irtoliinoitettu takki kahdella takahalkiolla ja läppätaskuilla sekä housut ilman laskoksia. Housujen lahkeisiin voi valita upslaakit, jotka ovat tosin täysin makuasia.

Värien osalta on suositeltavaa valita tummempisävyinen puku, koska ne ovat ensinnäkin vaaleampia sävyjä formaalimpia sekä toisekseen helpompia yhdistää. Kun tähän lisää maamme haastavan ilmaston, oma suositukseni on, että vähintään kolme ensimmäistä pukua kannattaa hankkia joko tummansinisenä tai -harmaana.

Puvun kuviointia ja yksityiskohtia valitessa kannattaa vaihtuviin trendeihin suhtautua varauksella. Etenkin, jos puvut eivät ole oman tyylisi kulmakivi – tai vaikka olisivatkin. Jätä siis suosiolla äärikapeat kauluskäänteet tai useammalla kuin kolmella napilla varustetut puvut jonkun muun ostettavaksi. Kontrastitikkaukset tai -napinlävet saattavat ostohetkellä vaikuttaa hyvältä idealta, mutta eivät todennäköisesti kestä aikaa kovinkaan hyvin.

Jos aiot ostaa vain yhden puvun, sen olisi hyvä täyttää seuraavat speksit: Yksirivinen  ja 2-nappinen, (mieluiten) irtoliinoitettu takki kahdella takahalkiolla ja läppätaskuilla sekä housut ilman laskoksia. Housujen lahkeisiin voi valita upslaakit, jotka ovat tosin täysin makuasia.

Ensimmäisen puvun kankaaksi kannattaa valita yksivärinen, tummansininen ja kevyt villakangas. Tämän jälkeen vaatekaappia voi täydentää keskiharmaalla tai hieman vaaleamman sinisen sävyisellä villapuvulla sekä hieman tummemman harmaan sävyillä. Kuvioiden osalta ensimmäisissä puvuissa kannatta pitäytyä hillityissä ja pienissä kuviossa. Kun vaatekaapin ja tyylin rakentaminen on vielä alkuvaiheessa – kaapissasi on korkeintaan kolme tai neljä päivittäisessä käytössä olevaa pukua – vältä liian rohkeita ja huomiota herättäviä kuvioita. Kukaan ei halua jäädä töissä mieleen kaverina, jolla on aina se sama punainen puku isolla ruutukuviolla.

Miesten pukeutuminen - puku

Irtotakki

Irtotakki, pikkutakki, bleiseri – mitä näitä nyt on. Mikäli aiot omistaa vain yhden edellämainituista, se on sininen irtotakki. Valitse väriltään tummahkon sininen, kevyestä villasta valmistettu yksilö. Messinkisillä, hopeisilla tai kultaisilla napeilla varustetut klubitakit ovat historiansa vuoksi lähtökohtaisesti tavallista irtotakkia formaalimpi vaihtoehto, joten yhdeksi ja ainoaksi bleiseriksi en sellaista suosittele. Tummansininen, yksirivinen irtotakki sarvi- tai helmiäisnapeilla on varma valinta, joka on helppo yhdistää niin formaaliin kuin kasuaalimpaan kokonaisuuteen.

Irtotakkeja – kuten pukujakin – on luonnollisesti paljon ja erilaisia. Vaihtoehtoja löytyy käsintehdyistä, hienosta ja ohuesta villakankaasta valmistetuista bleisereistä kasuaaleihin tweed- tai flanellitakkeihin ja jos nämä eivät miellytä, löytyy vaihtoehdoksi vaikkapa rakenteeton, pestystä puuvillasta valmistettu irtotakki. Valikoima on siis laaja ja valinta tulee luonnollisesti tehdä sillä perusteella, miten hankittavaa irtotakkia on tarkoitus käyttää ja yhdistellä. Inspiraatiota pikkutakin käyttöön ja hankintaan voi hakea esimerkiksi Ohituskaistalla-blogin äskettäin kirjoittamasta jutusta.

Kuvioiden osalta irtotakit ovat pelikenttä, jossa miehellä on halutessaan varaa ja mahdollisuuksia kokeilla. Vahvakin kuviointi voi sulautua kokonaisuuteen, jos muut palaset – kuten asusteet – on valittu huolella ja harkiten. Kuvioitu takki on aina lähtökohtaisesti rennompi kuin yksivärinen, kuvioimaton irtotakki. Näin ollen kuviointi voi myös tehdä takista monikäyttöisemmän, kunhan vain muistaa, että voimakkaasti kuvioidun takin väri kannattaa pitää rauhallisena ja sellaisena, joka on helppo yhdistää muihin vaatekaapista löytyviin väreihin.

miesten pukeutuminen - irtotakki

Kauluspaita

Kauluspaidat voi lähtökohtaisesti jakaa kahteen ryhmään: pukupaitoihin ja rennompiin kauluspaitoihin. Jokaisen miehen vaatekaapista tulisi löytyä vähintään kaksi (mielellään useampi) yksinkertaista – lue yksiväristä ja kuvioimatonta –  hyvin istuvaa kauluspaitaa. Mikäli työssäsi käytät pukua / irtotakkia ja kauluspaitaa, vähintään viisi ensimmäistä paitaa kannattaa hankkia yksivärisinä, valkoisina tai vaaleansinisenä. Tyylillisesti ei ole olemassa yksityiskohdiltaan sellaista paitamallia, joka sopisi kaikille. Sen sijaan kannattaa pyrkiä löytämään itselleen parhaiten sopiva kaulusmalli, leikkaus, joka sopii omalle vartalolle sekä valita yksityiskohdat muuhun pukeutumiseen sopivaksi. Esimerkiksi juhlapaitaan on syytä valita ranskalaiset (kaksinkertaiset) kalvosimet, kun taas arkisiin bisnespaitoihin yksinkertaiset kalvosimet ovat toimiva vaihtoehto.

Kauluspaidankin tärkein ominaisuus on hyvä istuvuus. Paita ei saa kiristää eikä tehdä oloa tukalaksi, mutta se ei myöskään saa olla missään nimessä liian iso siten, että hihat roikkuvat tai vyötärölle muodostuu ylimääräistä kangasta. Uutta paitaa ostaessa istuvuuden osalta kannattaa kiinnittää kaulukseen sekä hartioihin, koska paidan muita osia on suhteellisen helppo tarvittaessa muokata. Jos valmispaidoissa olet niin sanotusti ”kokojen välistä”, kannattaa valita vaihtoehdoista suurempi koko, koska hihoja voi aina lyhentää ja paidan runkoa kaventaa. Paidan suuremmaksi tekeminen ei sen sijaan juuri koskaan ole mahdollista. Materiaalien osalta vältä keinokuituja – suosi puuvillaa.

Viiden ensimmäisen paidan jälkeen kaappiin voi alkaa katsella myös kuvioituja paitoja, raitoja tai ruudukkoa. Kannattaa pitää mielessä, että mitä suurempi tai voimakkaammin näkyvä kuvio paidassa on, sitä kasuaalimman se paidasta tekee. Olen itse myös sitä mieltä, että yksiväriset, kuviottomat paidat ovat myös helpommin yhdisteltäviä ja monikäyttöisempiä kuin paidat, joissa on voimakas ja selvästi havaittavissa oleva kuvio. Kun paidat pitää yksinkertaisina, on helpompi käyttää kuvioituja takkeja sekä asusteita. Kannattaa muistaa, että asukokonaisuudessa ei koskaan tulisi olla yli kolmea erilaista kuviota.

Rennompaan pukeutumiseen tarkoitettujen kauluspaitojen osalta valinnanvaraa on lähestulkoon yhtä paljon kuin pukupaidoissa ja vaihtoehtoja riittää chambraysta ja denimistä aina pellavaan tai jopa flanelliin. Mitä rennompi tyyli, sitä paremmin myös suuret kuviot paidoissa sopivat. Vapaa-ajan pukeutumiseen nappikauluspaidat ovat erittäin hyvä vaihtoehto, kunhan vain muistaa valita valmistajan, jolla on yksityiskohdat kuten niin kutsuttu collar roll kunnossa. Viimeisenä vinkkinä kauluspaitojen osalta, vältä liian pieniä, ”skinny”-kauluksia. Etenkin, mikäli tarkoituksena on edes silloin tällöin käyttää paitaa solmion kanssa.

Miesten pukeutuminen - kauluspaita

Kengät

Kengät ovat miehen pukeutumisen peruskivi. Liian usein valitettavasti näkee, miten muuten hyvä ja laadukas kokonaisuus on pilattu huonolla kenkävalinnalla. Kengistä puhuttaessa on syytä erottaa niin kutsutut pukukengät ja kasuaalimmat nahkakengät. Suurin ero, kuten osittain jo nimestä voi päätellä, on tietysti se, millaisten vaatteiden kanssa mitäkin kenkiä pidetään.

Pukukenkien osalta jokaisella miehellä tulisi olla mustat oxfordit. Kyseinen kenkä sopii kaikkiin formaaleihin tapahtumiin sekä juhlatilaisuuksiin hautajaisista häihin ja ristiäisiin. Lisäksi mustat oxfordit voi käytännössä laittaa jalkaan aina pukua käyttäessä, oli sitten töissä tai vapaalla. Mustan jälkeen voi siirtyä ruskeaan (mitä tummempi ruskea, sitä helmpompi se on yhdistää erilaisten pukujen ja housujen kanssa) tai hankkia toisen mustan kenkäparin, riippuen minkä värisiä vaatteita kaapista löytyy. Musta on hyvä vaihtoehto, jos suosit pukeutumisessasi harmaata. Mikäli taas suurin osa puvuistasi ja irtotakeistasi ovat sinisen sävyisiä, ruskea on käyttökelpoisempi vaihtoehto. Kannattaa myös muistaaa, että musta on aina ruskeaa formaalimpi vaihtoehto. Oma suosituslistani kolmen ensimmäisen (pukukenkä)parin osalta olisi seuraava:

  1. Mustat toe-cap oxfordit
  2. Tummanruskeat toe-cap oxfordit
  3. Ruskeat chukka-saappaat tai solkikengät

Tiivistettynä, jokaisella miehellä tulisi olla vähintään kahdet (mieluiten kolmet) siistit nahka- / pukukengät. Mikäli käytät säännöllisesti pukua tai irtotakkia töissä, yksi pari ei missään tapauksessa riitä. Samaa kenkäparia ei koskaan pitäisi pitää jalassa kuin yksi päivä kerrallaan ja tämän jälkeen niiden tulee antaa levätä. Kun olet käyttänyt kenkiä, muista laittaa niihin lepolestit, jotta kenkien muoto säilyy ja nahka palautuu. Hyvä muistisääntö on se, että kenkien tulisi antaa levätä vähintään yhtä kauan, kuin niitä on pitänyt jalassa.

Kengät ovat miehen pukeutumisen peruskivi

Kasuaalien kenkien kohdalla se, kuinka monta paria mies tarvitsee, riippuu tottakai elämäntyylistä ja -tilanteesta. Toki rehellistä on myöntää, että kenkäkaapista lopulta löytyvien parien määrään vaikuttaa useimmilla kuitenkin enemmän halu kuin tarve. Kasuaalipuolen kengissäkin on luonnollisesti vaihtelua, loaferit tai chukka-saappaat ovat hyvin monikäyttöisiä ja sopivat myös esimerkiksi irtotakkien ja -housujen kanssa käytettäväksi. Joillekin oikea vaihtoehto voi olla rouheammat derbyt tai saappaat ja sitten on tietysti tennarit.

Värien osalta kengät eivät tee poikkeusta perussääntöihin. Hillityt, maanläheiset värit ovat niin sanotusti aina muodissa, vaikka trendit vaihtuisivatkin. Ruskean eri sävyt, musta ja valkoinen (tennareissa) ovat varmoja ja turvallisia valintoja. Mikäli valitset kirkkaan väriset, esimerkiksi punaiset kengät, voit olla varma, että ne vetävät puoleensa hyvin paljon huomiota ja tekevät kokonaisuuden rakentamisesta huomattavan paljon vaikeampaa. Useimmiten tällaiset kengät jäävät lopulta kuitenkin vähälle käytölle. Vapaa-ajan kenkien osalta mokka on erittäin hyvä, monikäyttöinen ja suositeltava materiaali.

Lisäksi jokaisella miehen tulisi omistaa pari niin kutsuttuja klassikotennareita. Ja niiden pitää olla valkoiset. Tennareiden suhteen valinnanvaraa on markkinoilla runsaasti ja mikä parasta, hyvien ja klassisten tennareiden ei tarvitse olla kalliit. Kangastennarit tai vaihtoehtoisesti nahkaiset premiumtennarit sopivat niin farkkujen, puuvillahousujen kuin jopa rennompien pukujen kanssa käytettäväksi – riippuen omasta tyylistäsi.

Panosta aina laatuun. Vältä huonolaatuisia, liimarakenteisia kenkiä ja ennen kaikkea, pidä huolta omistamistasi kengistä. Näin pystyt rakentamaan rotaation, joka kestää pidempään ja myös pitää sinut tyytyväisenä. Kun olet käyttänyt kenkiä, harjaa niistä lika pois, laita kenkiin lepolestit ja laita kengät takaisin paikoilleen. Pukukengät on myös syytä kiillottaa säännöllisesti. Vapaa-ajan kenkien ei tarvitse aina olla peilikiillossa, mutta nekin syytä pitää siistinä. Säännöllisin väliajoin (vähintään kahdesti vuodessa) kengille on hyvä tehdä perushuolto – putsata ja kosteuttaa jalkineet – jotta ne pysyvät kunnossa. Kierrätä käyttämiäsi kenkiä ja säilytä kengät joita et käytä, kuivassa ja mieluiten liialta auringon valolta suojassa. Älä säilytä / kuivata kenkiäsi patterin alla, äläkä koskaan käytä rikkinäisiä kenkiä.

Miesten kengät - tyylin perusta

Farkut

Mies tarvitsee farkut, piste.

On monia, jotka eivät halua pitää farkkuja, koska ne ovat liian kasuaalit. Ja tottahan se on, farkut ovat alkuperältään ja luonteeltaan vapaa-ajan housut. Nykyään denimiäkin on kuitenkin tarjolla hyvin moneen eri lähtöön, alkaen rennommasta ja vähemmän tyköistuvasta raakadenimistä italialaistyylisiin denimistä valmistettuihin suoriin housuihin. Jälkimmäiset sopivat hyvin jopa irtotakkien ja solmion kanssa käytettäväksi. Yleissääntönä, mitä tummempaa ja käsittelemättömpää denim on, sitä formaalimpaa tai siistimpää se myös on. Lopulta farkkujen käyttö ja niiden yhdistäminen muuhun pukeutumiseen on aina kontekstista kiinni.

Farkut ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka etsivät monikäyttöisiä housuja rennompaan pukeutumiseen. Hyvin istuva ja laadukas denim toimii niin t-paidan ja farkkujen kanssa käytettynä kuin kauluspaitaan, irtotakkin ja siistimpiin nahkakenkiin yhdistettynä.

Oma suositukseni on hankkia kahdet farkut. Yhdet tummemman ja yhdet vaaleamman sinisen sävyssä. Ja kannattaa pitää mielessä, että jälleen kerran istuvuus on kaiken perusta. Mies hyvin istuvissa farkuissa ja t-paidassa näyttää paremmalta ja siistimmältä kuin mies huonosti istuvassa puvussa. Samoin kannattaa muistaa, ettei hyvä istuvuus tässäkään kohtaa tarkoita samaa kuin liian tiukka tai tyköistuva.

Farkkujen, kuten tennareiden osalta on myös hyvä pitää mielessä, että hyvien farkkujen ei tarvitse maksaa omaisuuksia. Esimerkiksi Uniqlo sekä ruotsalainen Weekday tarjoavat erittäin hyviä perusfarkkuja edullisesti. Toisaalta, kuten niin monissa muussakin asiassa, laatudenimiin koukuttuminen johtaa helposti budjetin moninkertaistumiseen.

Miesten pukeutuminen - farkut

Housut

Irtohousujen tärkein ominaisuus on se, että ne erottuvat selkeästi takista, johon ne on tarkoitus yhdistää. Kyse ei siis ole puvun  housuista, vaikka etenkin rennompien pukujen housuja usein voi käyttää myös irtohousuina. Kaikkein tyylikkäin ja formaalein vaihtoehto irtohousuiksi on tummasta – harmaasta tai sinisestä – villakankaasta tehdyt suorat housut, jotka on helppo yhdistää esimerkiksi pikkutakkiin ja kauluspaitaan. Vaihtamalla housujen väri vaaleammaksi ja kangas villasta puuvillaan tai pellavaan, muuttuvat housut jo huomattavasti rennommiksi ja kasuaaliin käyttöön sopiviksi.

Irtohousuja hankkiessa ensimmäisenä kannattaa metsästää kaappiin keski- tai tummanharmaat kevyestä villaflanellista valmistetut housut. Nämä sopivat juhliin sekä siistimpää pukeutumista vaativiin työtilanteisiin. Lisäksi hankintalistalle kaksi paria puuvillaisia chinoja maanläheisissä väreissä (esimerkiksi ruskea tai tummansininen toimii) arkikäyttöön. Chinot ovat hienostuneempi valinta kuin farkut ja ne on helpompi yhdistää niin siistimpää pukeutumista vaativaan juhlaan kuin rentoon kesäpäivään kaupungilla.

Miesten pukeutuminen - irtohousut

Neuleet

Neuleiden merkitys pukeutumisessa riippuu hyvin paljon ilmastosta. Ja kun olemme Suomessa, on neuleiden painoarvo ja käytettävyys pukeutumisessa huomattava. Mutta olipa sitten missä tahansa, neuleita hankkiessa pitää kiinnittää huomiota erityisesti kahteen seikkaan. Ensinnäkin istuvuuteen ja toiseksi neuleen materiaaliin sekä rakenteeseen. Tämän jälkeen voi ryhtyä pohtimaan itselleen sopivia värejä sekä erilaisia neulemalleja.

Siinä missä Etelä-Euroopassa asuva kaveri voi jättää tämän osaston vähemmälle huomiolle ja ostaa ehkä yhden puuvillaisen neuleen, suomalaisen miehen vaatekaapista tulisi löytyä vähintään neljä tai viisi erilaista paitaa tai neuletakkia. Erityisesti, jos oma tyyli on rennompi, eikä käyttöä irtotakeille tai puvuille juuri tule, on neuleet äärimmäisen toimiva ja käytännöllinen tapa lisätä oman vaatekaapin monimuotoisuutta. Ja kerrospukeutumisessa neuleiden roolia voisi kuvata jopa pelintekijäksi, niin tärkeästä palasesta on kysymys.

Neuleiden osalta kannattaa aloittaa yhdellä tai kahdella merinovillaisella o-aukkoisella tai v-aukkoisella paidalla. Jos tarkoitus on käyttää neuleen kanssa esimerkiksi kauluspaitaa ja neulesolmiota, kannattaa suosia v-aukkoa, kun taas rennompaan tyyliin ja nappikauluspaitojen kanssa käytettäväksi o-aukkoiset soveltuvat paremmin. Talvea varten suositeltavaa on hankkia lämmin, mahdollisesti hieman paksumpi poolokaulusneule ja yksinkertainen, yksivärinen neuletakki. Tällä perusvalikoimalla pääsee pitkälle. Neuletakit ovat erinomainen vaihtoehto, jos haluaa esimerkiksi tehdä irtotakki- ja irtohousuyhdistelmästä rennomman. Neuleiden käytössä kannattaa lisäksi kiinnittä huomiota siihen, että asukokonaisuuden yhdisteltävät materiaalit ovat sopusoinnussa. Robusti lampaanvillaneule, kevyestä villasta valmistetut flanellihousut, pukupaita ja rakenteeton puuvillainen irtotakki ei välttämättä ole paras mahdollinen kombinaatio. Huolehdi siis, että kankaiden tekstuurit ja ominaisuudet ovat yhteensopivia.

Miesten pukeutuminen - neuleet

Asusteet – solmiot ja taskulinat

Kun puku, irtotakit, housut, neuleet ja kengät on saatu käytyä läpi, jäljelle jää asusteet. Kuten jokaisen kohdan osalta, myös asusteiden osalta on paljon kiinni siitä, millainen oma tyylisi on. Joudutko käyttämään solmiota päivittäin vai onko taskuliina jotain sellaista, minkä taittelet puvuntakin taskuun kerran vuodessa. Mikäli päivittäinen pukeutumisesi vaatii pukua ja solmiota, tulee myös asusteisiin kiinnittää silloin tarkempaa huomiota. Jos taas käyttöä ei juuri ole, riittää tarpeiden täyttämiseen huomattavan paljon rajatumpi valikoima.

Mikäli kaapista ei vielä löydy yhtään solmiota tai taskuliinaa, aloita ostamalla tummansininen tai hopeanharmaa mattapintainen solmio ja valkoinen pellavataskuliina. Näillä hankinnoilla pärjäät oikeastaan tilanteessa kuin tilanteessa. Myöhemmin valkoimaa voi kasvattaa lisäämällä värejä ja kuvioita pala palalta. Panosta kuitenkin ennemmin solmion kudontaan sekä tekstuuriin kuin räikeisiin printteihin tai väreihin. Tässäkin kohtaa uusia hankintoja tehdessä kannattaa miettiä, miten esimerkiksi uuden solmion voi yhdistää kaapista jo löytyviin ja olemassa oleviin vaatteisiin. Ja mihin tahansa valintoihin päädyt, älä koskaan käytä samalla tavalla kuvioitua solmiota ja taskuliinaa.

Lisää solmion valinnasta ja yhdistämisestä kannattaa käydä lukemassa täältä.

Miesten pukeutuminen - asusteet

Yhteenveto

Jos jaksoit lukea loppuun asti, hyvä. Tässä vaiheessa on syytä muistuttaa, että edellä esitetyt näkemykset ovat osittain subjektiivisia näkemyksiä siitä, miten mies pystyy rakentamaan itselleen hyvän, toimivan perustyylin. Silti aina ensimmäisenä on palattava ensimmäisenä siihen kysymykseen, millaisia vaatteita juuri sinä omaan vaatekaappiisi ja tyyliisi tarvitset. Myöhemmin julkaistavassa kolmannessa osassa käydään läpi sitä, mitä asioita kannattaa painottaa, mikäli budjetti hankintojen tekemiseen on rajallinen.

Tyylit suosittelee – luottokaupat

Omaa vaatekaappiaan kannattaa lähteä rakentamaan näiden hyväksi havaittujen luottokauppojen valikoimista:

Care of Carl

Mr Porter

Asket

Kuvat:
Tyylit.fi x Vaatturiliike Sauma -lookbook syksy 2014 – Oona Pohjolainen 
Tyylit.fi x Vaatturiliike Sauma -lookbook kevät 2015 – Niko Jekkonen & Reetta Tulemo / Täydenkuun kuva


2 vastausta artikkeliin “Miehen vaatekaapin rakentamisen ABC – osa 2”

  1. MR. X sanoo:

    Mitä mieltä olet purjehduskengistä, esim. ruskeat Sebago Docksides?

    • Atte R sanoo:

      Terve,

      Purjehduskengäthän ovat sinällään kenkätyyppinä klassikko ja Sebagon Docksidet edustavat mallin parhaimmistoa. Tai ainakin joskus edustivat, nykyisten parien laadusta ei itselläni valitettavasti ole tietoa.

      Purkkarit toimii hyvin ennen kaikkea siinä tarkoituksessa mihin ne on tehty, eli veneen kannella tai purjehdusseuran terassille. Muuhun vapaa-ajan pukeutumisen ne sopii toki myös, esim tumman denimin ja vaikkapa polo-paidan kanssa käytettäväksi. Jos ei kuitenkaan koskaan edes käy veneilemässä tai muutoin merellisissä maisemissa, niin itse valitsisin esim loaferit tai driving mocsit purkkareiden sijasta.

      -Atte-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi