Shortsit – Miehen kesätyyli

Miehen kesätyyli - shortsit työpaikalla tai kaupungissa

Kuuluvatko shortsit tyylikkään miehen kesäpukeutumiseen? Entä voiko shortseja käyttää kaupungilla tai jopa työpaikalla?

Viime viikolla Suomeen saapuneet helteet toivat mukanaan myös keskustelut kesäpukeutumisen säädyllisyyden rajoista. Esille nousi muu muassa kysymykset, voiko shortseja käyttää työpaikalla tai kaupungissa. Teemaan liittyen päätimme jatkaa viime viikolla aloitettua ”miehen kesätyyli”-sarjaa ja ottaa huomion kohteeksi shortsit. Mitä miesten on siis shortseja käyttäessää syytä pitää mielessä.

Miehen kesätyyli - shortsit työpaikalla

Kuten aiemmin olemme kirjoittaneet, shortseista puhuttaessa on todettava, ettei niiden kanssa ”toimittaminen” ole välttämättä niin helppoa kuin luulisi. Silti moni mies valitsee shortsit osaksi kesätyylejään. Mutta missä ja millaisia shortseja mies sitten voi käyttää.

Shortsit kaupungissa?

Vaikka shortsit välillä ovatkin vilahteet mm. catwalkeilla osana pukua, shortsit eivät kuulu formaaliin pukeutumiseen. Jotkut väittävät, että shortsit eivät kuulu myöskään kaupunkiin eivätkä missään nimessä edes irtotakin kanssa käytettäviksi. Kahdesta viimeisestä väitteestä voidaan kuitenkin olla perustellusti montaa mieltä. On varmasti totta, että kukaan ei halua nähdä kaupungilla tai terasseilla palaneita / karvaisia sääriä yhdistettynä löysiin, roikkuviin shortseihin ja sandaaleihin. Toisaalta siistit, hyvin leikatut ja istuvat puuvillashortsit yhdistettynä siistiin pikee- tai kauluspaitaan on varmasti sopiva asu kesäiseen fiilistelyyn niin Helsingissä, Tukholmassa kuin vaikkapa Lontoossa. Tässäkään asiassa ei ole yleispäteviä totuuksia tai ole kyse siitä, mitä tehdään, vaan miten tehdään. Säärikarvojen ajelu jääköön jokaisen itse päätettäväksi.

Viime vuosina on myös näkynyt yhä enemmän ja enemmän yhdistelmiä, joissa shortsit on yhdistetty irtotakkiin. Tämä liittyy osaltaan rakenteettomien ja kevyiden irtotakkien suosion sekä saatavuuden kasvuun. Ei ole missään nimessä järkevää yrittää yhdistää sitä bisnespuvun tai faijan vanhaa rippipuvun takkia pellavashortseihin, mutta kun puhutaan takeista, jotka rakenteeltaan ja keveydeltään muistuttavat enemmän paitaa kuin takkia, on tilanne aivan toinen. Shortsien ja irtotakin yhdistämisellä voidaan saada aikaan toimivia, tyylikkäitä ja rentoja kokonaisuuksia. Jos irtotakki tuntuu liialliselta, kannattaa viileämpiä iltoja silmällä pitäen testata shortsien yhdistämistä esimerkiksi kevyehköön puuvillaiseen neuletakkiin.

Shortsit työpaikalla?

Entä sitten työpaikalla, voiko siellä käyttää shortseja? Todetaan nyt heti, että kysymykseen ei ole olemassa aina ja kaikkialla pätevää kyllä tai ei-vastausta. Työpaikkapukeutumisen tulee aina olla yrityksen (tai muun työnantajan) arvojen, käytänteiden ja ohjeiden mukaista. Jos työpaikan pukukoodi kieltää shortsit tai on muutoin tarkkaan asetettu, silloin shortsit on syytä jättää ainoastaan vapaa-ajalle. Mikäli näin ei ole, jää harkinta työntekijälle itselleen.

On syytä muistaa, että työntekijän on aina työpäivän asuaan valitessa syytä miettiä ”mitä minä teen ja keitä minä kohtaan”. Jos työapaikalla kohtaa jatkuvasti asiakkaita tai yhteistyökumppaneita ei shortsit välttämättä sovellu työasuksi – ei etenkään, mikäli päivän aikana kohdattavat henkilöt eivät ole ennestään riittävän tuttuja. Jos taas työpaikalla ollaan niin sanotusti ”oman porukan” kesken, ei ole mitään syytä, miksi aamulla ei töihin voisi lähteä shortseissa. Kategorisointi tietyn vaatekappaleen suhteen ei tässäkään tilanteessa toimi. Hyvin istuvat, laadukkaista materiaaleista valmistetut shortsit yhdessä hillityn ja (jälleen) istuvan kauluspaidan kanssa voi olla – ja todennäköisesti on – huomattavan paljon siistimmän näköinen yhdistelmä kuin huonosti istuvat ja rispaantuneet pitkälahkeiset housut ja vaihtoehtoisesti lyhythihainen kauluspaita.

Pukeutuminen kertoo asenteesta ja henkilö on aina itse vastuussa omasta pukeutumisestaan. Tai ainakin niin kauan, kun saa siitä itse päättää. Etiketti ja pukeutumissäännöt on syytä tuntea, mutta on myös aina hyvä miettiä, onko jollain historiallisella säännöllä edelleen relevanssia vai voiko ”annettuja sääntöjä” mahdollisesti rikkoa, jos tilanne sen sallii. Pukeutuminen on aina sidoksissa kontekstiin ja kontekstin tunnistaminen sekä siihen reagoiminen jos mikä, kertoo hyvästä tyylitajusta.

Panosta istuvuuteen

Vaikka shortseja valittaessa oikea istuvuus on aivan yhtä tärkeää kuin ”tavallisten housujen” tai minkä tahansa toisen vaatekappaleen kohdalla, tämä tuntuu usein unohtuvan. Kesän saapuessa liian usein kaapista kaivetaan shortsit jotka a) ovat liian isoja ja roikkuvat kantajansa päällä b) muistuttavat lahkeen pituuden puolesta capri-housuja tai c) ovat muutoin istuvuuden tai mallin puolesta kantajalleen väärä valinta. Ja tässä kohtaa on syytä korostaa myös sitä, etteivät shortsit saa olla liian tiukatkaan. Koon ja mallin valinta tälläkin kertaa oman vartalotyypin sekä oman tyylin mukaan.

Syitä ylläolevaan on vaikea, muttei mahdotonta löytää. Toisaalta Suomen kesä on sen verran lyhyt, että panostaminen shortseihin voi tuntua ”tarpeettomalta”. Kun tähän lisää sen seikan, että yleensä niin kutsut ”paremmat shortsit” ovat hinnaltaan hyvin lähellä pitkälahkeisia housuja, voi valinta monella ohjautua monikäyttöisemmän mallin suuntaan.

Joka tapauksessa, jälleen kerran on muistutettava, että hyvät tyylit lähtee hyvästä istuvuudesta ja huonolla istuvuudella hyvänkin kokonaisuudenkin saa pilattua. Tämä pätee myös kesällä ja shortseja käytettäessä. Mutta jos tyylit ja istuvuus on kunnossa, voi shortseilla lähteä tarvittaessa myös toimistolle.

5x shortsit

Ja jälleen lopuksi viisi vaihtoehtoa, mikäli olet etsimässä uusia shortseja tälle kesälle.

Miehen kesätyylit - shortsit työpaikalla - IncotexMiehen kesätyylit - shortsit työpaikalla - Incotex

 

Incotex

Valkoiset puuvillasta tai pellavasta valmistetut shortsit ovat kesäpukeutumisen klassikko siinä missä pitkät valkoiset puuvillahousutkin.  Hieman kapeammalla leikkauksella ja pienillä käänteillä varustetut shortsit on helppo yhdistää esimerkiksi vaaleansiniseen kauluspaitaan sekä tummansiniseen rakenteettomaan, paikkataskuiseen irtotakkiin sekä loafereihin. Jos valkoinen tuntuu liian kirkkaalta, vaalea beige toimii yhtälailla.

Miehen kesätyyli - Shortsit kaupungissa - Ovadia & Sons

Ovadia & Sons

Pellava on kesän varmin kangasmateriaali ja toimii myös shortseissa. Ovadia&Sonsin tummansiniset pellavashortsit ovat samaan aikaan rennot ja tyylikkäät. Sivukiristimet ja prässit tekevät niistä sopivat jopa samasta kankaasta valmistetun puvuntakin kanssa pidettäväksi, mutta toisaalta yhdistettynä valkoiseen t-paitaan on käsillä kombo, joka toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan. Näissä voi mennä myös toimistolle.

Miehen kesätyyli - shortsit rannalle - Orlebar Brown

Orlebar Brown

Raitoja merihenkiseen menoon. Näissä Orlebar Brownin slimmeissä ja lyhyehköissä shortseissa ei välttämättä kannata mennä duuniin, mutta rannalle ja terassille ne sopivat loistavasti. Kannattaa tosin huolehtia että kroppa ja rusketus on kunnossa.

Miehen kesätyyli - shortsit kaupungissa - Lardini

Lardini

Jos valkoinen tai tummansininen ei riitä, kannattaa kokeilla printtiä. Toisaalta voimakkasti kuvioitu alaosa yhdistettynä yksinkertaiseen alaosaa, esimerkiksi valkoiseen paitaan ja yksiväriseen irto- tai neuletakkiin, luo toimivan kontrastin.

Miehen kesätyyli - shortsit rentoon menoon - Sunspel

Sunspel

Viime vuosina urheiluvaatteet ja rennot kollarit ovat nousseet suosituksi myös muussa arkipukeutumisessa. Nykyään myös kaupungilla on hyväksyttävää kulkea verkkareissa – kunhan ne ovat oikean tyyliset – joten miksi tämä ei pätisi myös shortseihin. Sunspelin loop back-collarishortsit jalkaan, hyvin istuva t-paita päälle ja ei muuta kuin lauantai-ostoksille.

Lue myös sarjan aiemmat osat:

Kuvat: The Sartorialist, Rose&Born, Hackett, Tommy Ton & Pinterest


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi