Miehen kesätyyli — pikeepaita
Kun puhutaan miesten kesäpukeutumisesta, polo-paita – tai suomalaisittain yleisemmin pikeepaita – on yksi klassisimmista ja monikäyttöisimmistä vaatekappaleista.
Pikeepaita – lyhyt historia
Pikeepaita tunnetaan polo-paidan lisäksi englanninkielisellä nimellä tennis shirt. Paidan taustaa ja historiaa ei tarkasti tiedetä, mutta mallin ”isänä” pidetään ranskalaista tennispelaajaa, moninkertaista Grand Slam-voittaja René Lacostea.
Lacoste käytti paitaa ensimmäisen kerran U.S Open turnauksessa vuonna 1926. Tuohon saakka pelaajat olivat käyttäneet pääasiassa valkoista kauluspaitaa, hihat ylös käärittyinä. Alkuperäisen mallin mukainen pikeepaita on lyhythihainen, neulotusta tai kudotusta pikeekankaasta valmistettu paita, jossa on varsin lyhyt ja pehmeä kaulus sekä kaksi tai mahdollisesti kolme nappia. Originaalin mallin mukaisissa paidoissa käytetty pikeekangas on yleensä kevyttä, hienon vakomaisen tekstuurin omaavaa puuvillaa, vaikka nykyään pikeepaitoja – tai polo-paitoja – valmistetaankin erilaisista kankaista, aina kevyestä merinovillasta froteeseen.
Pikeepaita on ideaali valinta lämpimiin kesäpäiviin.
Lacosten lopetettua tennisuransa mies siirtyi vaatebisnekseen ja perusti yhdessä ystävänsä kanssa La Société Chemiste Lacoste-nimisen yrityksen, joka ryhtyi valmistamaan pikeepaitoja. Paitojen rintaan oli ommeltu Lacosten lempinimestä Le Crododile johdettu krokotiililogo. Jos siis haluaa hankkia klassisen pikeepaidan, on Lacoste ehdottomasti yksi ikonisimmista vaihtoehdoista. Tämä siitäkin huolimatta, että monelle merkki saattaa nykyään herättää mielleyhtymiä, jotka viittaavat täysin muualle kuin herrasmiehiin tenniskentällä.
Tennispaidaksi pikeepaitaa näkee enää kutsuttuvan varsin harvoin, yleisempää on puhua polo-paidasta. Tämä johtuu siitä, että tenniksen ohella paita nousi hitiksi myös polon pelaajien keskuudessa, jotka vaihtoivat aiemmin pelatessa käyttämänsä kauluspaidat pikeepaitaan. Matsien jälkeen paidat jätettiin päälle, jolloin ne yleistyvät myös muussa vapaa-ajan pukeutumisessa.
Pikeepaidan käyttö
Pikeepaita on ideaali valinta lämpimiin kesäpäiviin ja erittäin monikäyttöinen. Pikeepaitaa voi käyttää kasuaalisti farkkujen kanssa esimerkiksi t-paidan sijasta. Toisaalta sillä voi toimistolta terassille lähtiessä korvata kauluspaidan. Nykyään monilla valmistajilla on tarjolla myös pitkähihaisia versioita, jotka sopivat erinomaisesti myös rennomman, rakeentettoman irtotakin tai jopa puvun kanssa yhdistettäväksi.
Moni miettii usein, pitääkö pikeepaita pitää housujen päällä vai housuissa. Rennommissa kokonaisuuksissa paras vaihtoehto lienee pitää paita housujen päällä. Jos kuitenkin tarkoitus on käyttää irtotakkia paidan kanssa, silloin paita on syytä laittaa housujen sisään. Lisäksi tässä kohtaa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin paidan helma on muotoiltu ja viimeisteltu. Alkuperäisissä pikeepaidoissa paidan helma tehtiin takaa hieman pidemmäksi kuin edestä, jotta se pysyisi pelin aikana paremmin housuissa. Jotkut valmistajat – esimerkiksi Ralph Lauren – käyttävät samaa tekniikkaa osassa paidoistaan edelleen ja tällöin voi olla paremmannäköistä käyttää paitaa vain housuihin tungettuna.
Myös pikeepaidan osalta on tärkeää kiinnittää huomiota istuvuuteen. Ensinnäkin paita kannattaa valita siten, että sen helma ei liehu eikä roiku löysänä, vaikka paita olisikin aseteltu housujen päälle. Samoin pikeepaidan hihojen tulisi olla sen verran kireähköt, että ne puristuvat nätisti treenattujen hauisten ympärille. Useimpien pikeepaitojen hihoissa on resorit ja on syytä pitää huolta, ettei paita ole liian tiukka, jotta veri kuitenkin pääsee käsissä kulkemaan. Kolmas paidan estetiikkaan istuvuuden osalta vaikuttava seikka on paidan pituus. Etenkin silloin, jos paitaa on tarkoitus pitää housujen ulkopuolella, tulee paidan helman ulottua noin pakaroiden puoliväliin, siten että vyö – jos sellainen on käytössä – peittyy hyvin paidan alle. Viimeisenä kannattaa tarkistaa paidan kaulus. Koska kaulukset ovat usein pehmeät ja kauluspaitojen kauluksia pienemmät, kannattaa tsekata, että ne laskeutuvat hyvin, eivätkä roiku muodottomina. Suositeltavaa on panostaa kauluksiin, jotka on selkeästi tehty kahdesta erillisestä, yhteenliimaamattomasta kangaskerroksesta.
Vaikka Lacosten pikeepaita olikin ensimmäisiä vaatteita, joissa valmistajan logo asetettiin näkyvästi vaatteen ulkopuolelle, on yksinkertaisuus valttia myös pikeepaitaa valitessa. Siitä huolimatta, että nykypäivänä tarjolla on rajattomasti vaihtoehtoja, joissa kilpailevat värikkäät raidat ja mahdollisimman suuret logot, kannattaa oma rotaatio rakentaa ennemminkin yksiväristen, laadukkaista materiaaleista valmistettujen ja joko logottomien tai korkeintaan hillityllä pienellä ratsulla tai krokotiilillä varustettujen yksilöiden varaan.
Pikeepaidan käyttäjän muistilista
- Panosta istuvuuteen
- Valitse yksivärinen (tai hillityllä raidalla varustettu) paita
- Unohda isot logot ja feikkipaidat
5x pikeepaita
Ja lopuksi vielä viisi vaihtoehtoa, mikäli olet etsimässä pikeepaitaa tälle kesälle.
Sunspel
Jos se kelpaa James Bondille, se kelpaa sinulle. Sunspelin Riviera-polo nousi Casino Royale-elokuvan myötä huippusuosituksi.
Saman Amel
Viime vuosina niin kutsutut popover-paidat ovat nousseet jopa trendiksi. Saman Amelin pikeepuuvillasta valmistettu versio sopii hyvin irtotakin alle.
Orlebar Brown
Orlebar Brownin frotee-kankaasta valmistettu pikee sopii rantatyyleihin täydellisesti. Jalkaan shortsit ja rivierasit.
Lacoste
Oranssilla voittoon. Väriä hakevalle ikoninen Lacosten peruspikee.
Uniqlo
Budjettivaihtoehtona listalle nousee, mikäs muu kuin Uniqlo. Japanilaisten dry-pikeet tarjoavat voittamattoman hinta-laatu-suhteen.
Ja loppuun vielä muutama hieman modernimpi kuva inspiraatioksi.