Laadukas T-paita – miehen kesätyyli

Laadukas t-paita - ASKET

T-paidat jäävät usein vaille ansaitsemaansa huomiota. Silti laadukas ja hyvin istuva t-paita puoltaa paikkaansa jokaisen miehen vaatekaapissa.

Syyskuun alku on hyvä ajankohta viimeiselle ”miehen kesätyyli”-minisarjan postaukselle. Erityisesti nyt kun on näyttänyt, että kesä todella koitti vasta elokuussa, ehkä se tarkoittaa t-paitakelien jatkumista vielä myös syyskuun puolella.

Laadukas t-paita – ei pelkkä aluspaita

T-paitaa ja sen funktiota voi tarkastella monesta eri kulmasta. Joillekin kyseessä on puhtaasti aluspaita, jota käytetään kauluspaidan alla sekä silloin tällöin kotona, toisille taas t-paita voi olla kesäpukeutumisen kulmakivi, joka yhdistettynä farkkuihin tai chinoihin muodostaa päivän asun suurimman osan viikosta. Myös t-paitaa hankkiessa painotettavat ominaisuudet riippuvat siis luonnollisesti käyttötarkoituksesta, johon paitaa on hakemassa. Aluspaitaa hankkiessa v-aukko voi olla parempi kuin o-aukko ja paita ei missään nimessä saa olla liian paksu, jotta se ei näy läpi kauluspaidan alta. Jos taas paitaa on tarkoitus käyttää ilman kauluspaitaa tai neuletta sen päällä, vaikkapa irtotakin kanssa, kannattaa panostaa hieman paksumpaan ja tiheämpään materiaaliin, jotta esimerkiksi nännit eivät kylmänäkään päivänä paista paidan alta.

Olen itse sanonut usein, että mies hyvin istuvassa t-paidassa ja farkuissa on tyylikkäämpi kuin mies huonosti istuvassa puvussa. Toki pukukoodit asettaa omat rajansa sille, mihin tilaisuuksiin t-paita päälle voi lähteä. Mainittu toteamus on kuitenkin esimerkki siitä, että oikealla istuvuudella ja oikein yhdistettynä niinkin yksinkertaisella vaatekappaleella kuin t-paita voi päästä tyylien osalta 5/5-kokonaisuuksiin.

Alla 5 kokonaisuutta, joista voi ottaa mallia omiin t-paita-tyyleihin.

T-paita testissä – ASKET STHLM

Noin kuukausi sitten sain viestin tukholmalaisen ASKET-brändin toiselta perustajalta Augustilta, joka kyseli kiinnostusta testata heidän uusia, juuri julkaisuaan tuolloin odottaneita t-paitoja. Olin seuraillut ASKETin menoa instagramin puolella jo tovin ja koska laadukkaita t-paitoja ei kai koskaan voi olla kaapissa liikaa – päätin tarttua tarjoukseen (FULL DISCLOSURE).

ASKET on siis kahden ruotsalaiskaveruksen perustama firma, jonka tarkoituksena on valmistuttaa ja myydä laadukkaita t-paitoja kohtuuhinnalla – suoraan tehtaalta kuluttajalle. Tuotantomallista on riisuttu kaikki ylimääräinen ja sitä voisikin verrata mm. suomalaisen #tyylit-suosikki Lean Garmentsin toimintaan. ASKETin sivuilla on jopa avoimesti kuvattu lukujen valossa se, mistä tuotteen loppuhinta kokonaisuudessaan koostuu. On myös huomionarvoista, että toimintansa alkurahoituksen yhtiö keräsi Kickstarterin kautta myyden ennakkoon jopa 1400 paitaa seuraajilleen tai siis ”backereilleen”. Lisätietoa voi ja kannattaa käydä lukemassa yhtiön omilta sivuilta, jossa niin firman historiaa, filosofiaa kuin myös tuotantoprosessia on kuvattu varsin tarkasti.

Mutta sitten itse paitoihin. Tuotteista puhuttaessa yksittäistä brändiä voi hyvin verrata ravintolaan. Henkilökohtaisesti en juurikaan pidä ravintoloista, jossa ruokalistat ovat kilometrien mittaisia. Se kertoo lähinnä siitä, ettei kyseinen paikka oikeastaan tiedä, mitä heidän pitäisi tehdä ja pyrkivät sitten miellyttämään kaikkia. Sama pätee vaatteisiin. Vaikka valmistaisi vain yhtä spesifiä tuotetta, kuten paitoja, voi liian monien vaihtoehtojen esittäminen saada aikaan vain sen, ettei asiakas lopulta usko valmistajan edes itse oikeasti uskovan omaan tuotteeseensa.

ASKETin kohdalla runsaudenpulaa ei ole, sillä paitamalleja on tarjolla tasan yksi, kolmessa eri värissä. Ei kuvioita, ei tekstejä, ainoastaan yksivärinen ja yksinkertainen t-paita. Sen sijaan kokoja on tarjolla runsaasti. Usein t-paitojen – kuten toki muidenkin vaatekappaleiden – kohdalla ongelmaksi muodostuu se, että koot on tehty sitä yhtä tiettyä vartalomallia varten. Lyhyelle miehelle, kuten itse olen, se tarkoittaa, että monet paidat ovat usein hihojen sekä pituutensa puolesta liian pitkiä. Kauluspaitojen osalta tämä ei välttämättä ole ongelma, koska niitä on helppo muokata (tai paidan voi laittaa housuihin), mutta esimerkiksi t-paidoissa liika pituus johtaa usein siihen, että paita jää hankkimatta. ASKET onkin pyrkinyt ratkaisemaan ongelman tuomalla kokojen (xs-xl) valittavaksi myös pituuden. Paidan saa joko lyhyenä (short), normaalina (regular) tai pitkänä (long). Pukupuolelta ”kopioitu” liikeidea on ehdottomasti kehujen arvoinen.

Itse päädyin lyhyehkön pohdinnan, pienen mittaussession ja parin vaihdetun sähköpostin jälkeen valitsemaan koon S lyhyellä pituudella. Paketin saapuessa totesin, että valinta oli mennyt aikalailla nappiin; paita istui suoraan paketista oikeastaan juuri kuten haluan omien t-paitojeni istuvan. Tiukka, muttei kiristävä, pituutensa puolesta hieman housujen vyötärönauhan alapuolelle asettuva.

Ensimmäisen pesun jälkeen paita ehkä hieman kutistui, muttei missään nimessä mainittavasti. Sen takia ei siis kannata lähteä hyppimään kokojen osalta ylöspäin. Paita ei ole ensimmäisten pesujen aikana muutenkaan tuntunut juuri reagoivan pesukoneen käsittelyyn, vaan kangas on edelleen pehmeää, mutta varsin paksua ja jämäkkää. Paksuus sekä jämäkästi resorinsa ansiosta asettuva kaulus tekevät paidasta sopivan myös sellaisenaan pidettäväksi tai esimerkiksi irtotakin alle. Kauluspaidan alle en näitä suosittele. Siihen tarkoitukseen ne ovat liian paksuja. Lyhyesti voisi sanoa, että ASKETin t-paitoja saatan jatkossa hankkia kaappiin muutaman kappaleen ihan omallakin rahalla. Kolmenkympin hinta ei missään nimessä ole liian kova hinta t-paidasta, joka kokemuksieni perusteella pärjää laadullisessa vertailussa monen kalliimmankin valmistajan kanssa.

 

Yhteenveto – viisi vaihtoehtoa

T-paitaa etsivän valinnanmahdollisuuksien voisi kuvata olevan rajattomat. Esimerkiksi Mr. Porterin valikoimasta löytyy useita kymmeniä vaihtoehtoja perusvalkoisista aluspaidoista printtipaitoihin ja premium-malleihin, joiden hinta kohoaa jopa satoihin euroihin. Alla normaaliin tapaan listattuna viisi eri vaihtoehtoa edellä esitellyn ASKETin lisäksi.

Laadukas T-paita - Uniqlo airism

Uniqlo

Budjettivalmistajien kuningas Uniqlon Airism-paidat on ehdoton vaihtoehto t-paitaa kauluspaidan alla käyttävälle. Tekninen materiaali tekee paidasta hyvin hengittävän ja ohuen kankaan ansiosta paita ei myöskään paista läpi kauluspaidan alta. Hinta on totuttuun Uniqlo-tyyliin erittäin kohtuullinen.

Laadukas t-paita - Sunspel

Sunspel

Kesäkuun Pitti Uomo-messuilla kävi selväksi, että ensi kesän isoin juttu on raidat sekä merihenkisyys. Sunspelin puuvilla-jerseysta valmistettu versiointi toimii niin chinojen kuin denimin kanssa ja taipuu tarvittaessa myös irtotakin alle suomenruotsalaisiin purjehdusseura-tyyleihin.

Laadukas T-paita - Blue Blue Japan

Blue Blue Japan

Japanissa valmistettu Blue Blue Japanin indigo-värjätty puuvillapaita on kuin tehty kasuaaleihin viikonlopputyyleihin. Jalkaan tummaa denimiä ja t-paidan kaveriksi esimerkiksi M-51 kenttätakki, niin homma on sillä selvä.

Laadukas T-paita - Comme des Garcons PLAY

Comme des Garcons PLAY

Joskus pieni logo voi muuttaa perusharmaan t-paidan sellaiseksi, että se on vain pakko saada. Ja jos puhutaan toimivista logoista, on CdG:n sydän-logo ehdottomasti maininnan arvoinen. Housuiksi ACNEn farkut ja jalkaan Common Projectsit.

Laadukas T-paita - Norse Projects

Norse Projects – Niels

T-paidan ei aina tarvitse olla valkoinen, harmaa tai musta. Oliivinvihreä toimii erinomaisesti ja on helppo yhdistää esimerkiksi vaaleammansävyisiin housuihin. Norse Projectsin yksinkertainen versiointi ei ole myöskään liian kovalla hinnalla pilattu.

Tsekkaa myös keskustelu foorumilla.


3 vastausta artikkeliin “Laadukas T-paita – miehen kesätyyli”

 1. Pekka Varjus sanoo:

  Atte, mitenkäs Håndvaerk? Laatua, mutta myös suht´ kallista sellaista. Siitäkin huolimatta heidän t-paita kuuluisi ehdottomasti TOP viitoseen.

  • Atte R sanoo:

   Terve Pekka,

   Sen perusteella mitä olen itse nähnyt, niin Håndværk on ehdottomasti noteeraattava vaihtoehto. Yksinkertaiset ja hyvännäköiset designit sekä laadukkaan näköinen työnjälki, tosin lähes 100 dollarin hinta varsinkin nykyisellä euron kurssilla on toki kova.

   Ja olisi hyvin voinut olla tuossa listallakin. Tosin tuo listaus ei ole mitenkään ”5 parasta vaihtoehtoa” vaan enemmänkin yritin nostaa esiin viisi hieman erilaista, osittain myös eri hintaista vaihtoehtoa. Jos korvata haluaisi, tuossa listauksessa Håndværk varmaan luonnollisimmin ottaisi tuon Norsen paidan paikan…

   -Atte-

 2. […] It’s already September and the main season of t-shirts is over. Despite that a few thoughts about t-shirts. First a short look into the ways how to pull off a t-shirt in different combinations. And after that a bit more detailed review of simple gray t-shirt by a new player on the market – ASKET sthml. You can find the full post in Finnish @tyylit.fi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi