Kevään olennaisimmat – Osa IV

Olennaisimmat -juttusarjassa esitelemme aina viisi keskeistä vaatekaapin kulmakiveä jonkin teeman ympäriltä, tällainen teema voi olla esimerkiksi vuodenaika tai jokin erityinen tyylisuunta.
Tarkoituksena ei ole, että sarjassa esitellään parhaat tuotteet Tyylit.fi-blogin näkökulmasta, vaan jokainen listaus on kirjoittajansa henkilökohtainen näkemys siitä, mitkä ovat olennaisia osia teeman mukaisessa kokonaisuudessa. Listojen tarkoituksena ei ole toimia valmiina ostoslistoina, vaan lähinnä inspiraationa ja samalla nostaa esille kirjoittajien omia suosikkeja.
Näin kevään lähestyessä on luonnollista, että sarjan aloittaa lista hyvien kevättyylien olennaisimmista osista, eli parhaat keväthankinnat.
Tummansininen irtotakki
Vuodenajalla ei oikeastaan ole väliä. Tummansiniselle irtotakille on paikka jokaisessa listauksessa sesongista riippumatta. Joku voisi väittää valintaa tylsäksi, mutta silloin kun puhutaan tyylin olennaisimmista osista, ei asiasta tarvitse kiistellä.
Kevättakkia valitessa oma materiaalisuositukseni on joko kevyt ja ohut villa tai vaihtoehtoisesti ”pesty” puuvilla. Alla olevan kuvan Boglioliin on lisätty puuvillan lisäksi 2% elastaania tuomaan hieman joustavuutta ja pehmeyttä. Tämä on hyvä vaihtoehto, mikäli takkia on tarkoitus käyttää esim matkustaessa tai autoillessa.
Mikäli haluaa ”perinteisestä” poikkeavan version, italialaisen Gajolan indigo-värjätty puuvilla-pellavatakki kannattaa laittaa vakavaan harkintaan. Indigo on tänä keväänä ”in” ja rento, rakenteeton ja paikkataskullinen irtotakki sopii loistavasti keväisiin viikonloppuihin esimerkiksi aiemmin käsiteltyjen vaaleasävyisen denimin ja popover-paidan kanssa yhdistettäväksi.
Mokkaloaferit
Vaikka suurimmassa osassa Suomea kadut eivät vielä täysin kuivat olekaan, on loafersesonki pikkuhiljaa alkamassa. Mokka materiaalina sopii kaikkiin vuodenaikoihin, mutta mitä vaaleamman sävyn valitse, sitä kesäisempää tunnelmaa kenkä toki henkii.
Siinä missä tuplamunkit sekä PTB:t vuorottelevat suosiosta ja vuorosta trendien aallonharjalla, loaferit ovat klassikko. Toki myös loafereiden suosio on viime vuosina ollut huimassa kasvussa. Yksi syy tähän on varmasti se, että loafereista löytyy vaihtoehto, joka sopii tyyleihin kuin tyyleihin.
Alunperin Norjasta lähtöisin olevan kenkämallin teki tunnetuksi amerikkalainen G.H Bass, joka 1930-luvulla kehitti nyt jo klassikoksi muodostuneen ”weejun”-pennyloaferin. Pennyloafer-nimitys oli seurausta miesten tavasta kuljettaa kolikoita hätätilanteiden varalta kengän yläosan pienessä ”lokerossa”.
Loafereiden ehdoton vahvuus on, kuten mainittua niiden monipuolisuus. Erityisesti mokkaloaferit pystyy yhdistämään helposti niin kevyen puuvillapuvun kuin farkkujen tai vaikkapa shortsien kanssa. Jotkut käyttävät loafereitaan sukkien kanssa, mutta itse suosittelen (kunhan kelit edes hieman lämpenevät) jättämään sukat suosiolla kaappiin.
Mallien osalta Aldenin versio on yksi ikonisimmista. Tämän lisäksi kevääksi paria etsivän kannattaa tarkastaa ainakin Wildsmith sekä espanjalainen Meermin. Suomalaisista kivijalkaliikkeistä etsivän kannattaa tarkistaa Helsingissä Vaatturiliike Sauman Carmina-mallit sekä Feren Crockett&Jones-tarjonta.
Luonnonvalkoinen
Väitteiden mukaan niin vihreä kuin jo tässäkin postauksessa aiemmin mainittu indigo ovat ”uusi musta”. Siitä huolimatta väri, jonka käyttö kertoo erheettömästi miehen tyylitajusta, on ”kerma” / luonnonvalkoinen.
Luonnonvalkoinen on hyvä valinta tasapainottamaan erilaisia kokonaisuuksia ja tuomaan ”pehmeyttä” pukeutumiseen. Kermanväriset puuvillahousut (tai jopa denimit) yhdistettynä ylempänä mainittuihin tummansiniseen irtotakkiin ja mokkaloafereihin on pettämätön valinta esimerkiksi perjantai-illan päivälliselle.
Mahdollisen takatalven yllättäessä voi kasuaaleihin toimistopäiviin suositella luonnonvalkoista rollneck-neuletta yhdessä ruskean kashmir-bleiserin ja tumman denimin kanssa. Toimii varmasti.
Kenttätakki
Jo ensimmäisessä ”kevään olennaisimmat”-listauksessa mainittu kenttätakki lunastaa paikkansa myös tällä listalla. Kuten todettua, kenttätakki on ollut jo pidempään pinnalla #menswear-blogeissa ja netin tyylisivustoilla, eikä ole syytä, miksi toimiva klassikko ei nauttisi suosiota tänäkin keväänä.
Vaikka kenttätakin historia nojaa vahvasti sotilaalliseen taustaan, asetun itse – kuten Juuso aiemmin – hieman modernisoitujen (ts. kapeampileikkauksisten) mallien kannalle. Harkinnanarvoisia versioita tarjoavat mm. Aspesi, Hongkonglainen TCNY sekä toisaalta perinteisempää mallia hakevalle amerikkalainen Alpha Industries.
Oma valintani tämän kevään ykkösvaihtoehdoksi on italialaisen Aspesin ja saksalaisen Frans Boonen kollaboraatiotuotos. Mallin erikoispiirre on Kanadan armeijan käyttämän kenttätakin inspiroimat vinosti leikatut rintataskut sekä esipesty ja hieman kulutettu ”vintage look”, joka on saatu aikaan 30 minuutin pituisella kivipesulla. Takin hinta (629 euroa) ei ole halpa, mutta kuten eräs sen ostanut totesi, ”tuleehan siinä lineri mukana”.
Lentolaukku
Oma kevääni on täynnä matkoja, niin työn kuin vapaa-ajan puolesta. Ja mikäpä olisi parempi tapa rentoutua kuin pitkä viikonloppu esimerkiksi Lontoossa tai Barcelonassa. Oli sitten kyse työ- tai vapaa-ajan matkasta, on syytä pitää huolta siitä, että myös matkustustyylit on kunnossa – tämä koskee myös matkatavaroita. Näin lentolaukku on luonnollinen valinta päättämään listauksen.
Huolellisen pakkaamisena avulla pidennetystä viikonlopustakin selviää pelkillä käsimatkatavaroilla. Matkanteon helpottamiseksi ja tavaroiden määränpäähän saapumisen varmistamiseksi pyrin ainakin itse matkustamaan näin.
Laukun valinnan osalta saksalainen Rimowa on yksi markkinoiden ehdottomasti kiinnostavimpia ja nykyään myös arvostetuimpia nimiä. Rimowan laukuissa toiminnallisuus, keveys, pelkistetty design ja kestävyys on yhdistetty korkealaatuisiin materiaaleihin ja työnjälkeen.
Myös laukkuvalinta pitää kuitenkin aina suhteuttaa muihin tyyleihin ja muita harkinnanarvoisia vaihtoehtoja tarjoavat mm. jo vuodesta 1897 laukkuja valmistanut Globe-Trotter, ranskalainen Louis Vuitton sekä hieman kasuaalimmalla puolella esimerkiksi amerikkalainen Filson. Lisäksi laukkuvalikoima kannattaa reissuun lähtiessä täydentää esimerksi aiemmin esillä olleella tote bagilla.
Kuvat: The Sartorialist, Frans Boone & Rimowa