Kesätyylit – Valkoinen paita

Kesällä on kuuma, tai ainakin usein on. Parhaiten tällöin toimii rento, mutta siisti yläosa.

Yksinkertaisuutta parhaimmillaan

Valkoinen paita on auringossa viileä, eikä siinä näy mahdollinen hikoilu läheskään yhtä pahasti kuin esimerkiksi vaaleansinisessä. Lisäksi yksinkertainen valkoinen paita sopiii oikeastaan kaiken kanssa. Se ei ole väärässä seurassa puvun eikä kuluneen denimin kanssa. Valkoinen on raikas valinta, joka ei värinsä takia riitele muiden vaatteiden kanssa. Se toimii mustaswag-seteistä purjehduskerho-larppiin.

Usein valkoinen paita mielletään yhdistettäväksi lähinnä juhlavampiin tai virallisempiin tilaisuuksiin, kun taas kasuaalimpana arkipaitana vaaleansininen on ollut monen ykkösvalinta itseni mukaan lukien. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Erilaiset kankaat, leikkaukset ja yksityiskohdat laajentavat valkoisen paidan käyttöskaalaa, kunhan kokonaisuudesta pidetään huolta. Siinä missä valkoinen pukupaita jää helpolla vähän orvoksi ilman pukua tai irtotakkia, toimii vaikkapa raskaammasta kankaasta tehty valkoinen nappikauluspaita mainiosti myös kasuaalien vaihtoehtojen, kuten shortsien tai farkkujen kanssa.

Kankaan valinnalla onkin keskeinen merkitys. Erityisesti kesäaikaan toimivia kankaita ovat oxford ja erilaiset pellavakankaat. Molemmat ovat yleisilmeeltään sopivan rentoja lämpimään vuodenaikaan, eikä ryppyyntyminen ja pieni nuhjuisuus haittaa. Sopivalla tavalla elänyt paita näyttää paljon paremmalta kuin liian pakasta vedetyn näköinen.

Itse pidän suhteellisen kapeista leikkauksista vaatteissani, mutta toisinaan hieman väljempi istuvuus on paikallaan. Varsinkin kesävaatteissa rennompi istuvuus toimii. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, ettei istuvuuteen tulisi kiinnittää huomiota, vaan voisi jopa ajatella, että rennomman istuvuuden kanssa pitää olla tarkempi. Oikeanlainen rentous tarkoittaa paidan osalta, että kaulus ja hartiat ovat oikean kokoiset, vaikka vaate ei muuten myötäilisi vartaloa. Jälleen saavutaan tälläkin sivustolla toistettuun teesiin, jonka mukaan vaatteen pitää olla oikean kokoinen ja sopia kantajan vartalotyypille.

Viimeistään yksityiskohdat erottavat paidan muista. Esimerkiksi rintataskulla ja nappikauluksilla paidasta tulee välittömästi huolettomamman oloinen. Yleensä rennompaan paitaa kuuluu myös erillinen nappilista. Workwear- ja safaripaidoissa kaksi rintataskua on poikkeuksellisesti paikallaan. Tosin yleensä kaikenlaiset epämääräiset kikkailupaidat kannattaa jättää suosiolla kauppaan, ellei ole todella varma siitä, mitä tekee. Pelkästään nappikaulukset eivät tee paitaa kesäisen huolettomaksi. Myös napiton pehmeä  ja hyvin rullaava kaulus antaa saman vaikutelman. Kovat kaulukset kuuluvat vain pukupaitoihin, jos niihinkään. Sitä paitsi pehmeä ja oikean kokoinen kaulus toimii hyvin myös puvun kanssa.

Edellä mainituilla detaljeilla on merkitystä. Useimmat eivät näitä yksityiskohtia edes huomaa, mutta fiilis on tärkeä. Oikein rullaava nappikaulus saaattaa niin sanotusti tehdä koko paidan. Sama juttu oikeanlaisten nappien suhteeen. Valkoista paitaa hankkiessa ei siltikään pidä ajautua tilanteeseen, jossa ei näe metsää puilta. Kuitenkin kokonaisuus on lopulta se, mikä ratkaisee.

Yksinkertaista ja toimivaa – valkoinen paita on keskeinen kesäklassikko.

Seuraavaksi muutama kuva erilaisista paidoista havainnollistamaan yksityiskohdilla saavutettavia eroja.

hip_069

Our Legacyn bd-paidassa on väljempi, mutta silti moderni leikkaus.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjg5MjYzNjtzOjE6InciO2k6NTMwO3M6MToiaCI7aTo5OTk5O3M6MToiYyI7aTowO3M6MToicyI7aTowO3M6MToiayI7czo0MDoiNWY3OTljZjk1ZDAyMjIwZjFiMmNlNzhmYWZkYjMwYmE3ZGUwMjQ0NCI7fQ==

Irtotakin tai puvun kanssa käytettäväksi leveä spread kaulus on hyvä vaihtoehto.

Vielä vähän ideoita valkoisen paidan yhdistelystä. Alla olevista kuvista välittyy paidan monikäyttöisyys eri yhdistelmissä. Kuten kuvista näkee, valkoista ei kannata jättää pelkästään virallisempiin tilanteisiin.

image

5/5

valko1

Periaatteessa paidan pitäisi istua suhteellisen slimmisti. Kesällä hieman väljempi leikkaus kuitenkin toimii. Kuva: Take Ivy

valko3

Miesmekko, tai ehkä osuvammin tunika on kesän 2014 suuri hitti. Kuvassa oleva Engineered Garmentsin valkoinen tunika on myyty loppuun suurimmasta osasta kauppoja. Kuva: Inventory

valkoinen10

Kulunut denim, ruskea mokka ja valkoinen paita – kesätyylit kohdillaan

valkoinen5

Valkoinen paita raikastaa sinistä kokonaisuutta.

valkoinen9

Kuvioitu irtotakki ja valkoinen paita on voittoisa kesäkombo.

valkoinen1

Valkoinen paita toimii myös naisilla.

valko4

Valkoinen rauhoittaa muuten varsin levotonta kokoinaisuutta. Kuva: Trunk Clothiers

tumblr_n4abo4urrf1rsyaepo1_500

PLAY on back, kuten täältä jo luit.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi