Kesän olennaiset osa II – kesäkengät

Kesä on taas täällä, samoin kesän olennaiset. Tällä kertaa olennaiset ei tavalliseen tapaan ole kooste kesätyylien olennaista osista, vaan kirjoituksessa luodaan katsaus vaatekaapin tärkeimpään osaan, eli kenkiin. 

Periaatteessa koko kesän pärjäisi ihan hyvin esimerkiksi Supergan tai Vansin valkoisilla kangastennareilla, mutta olisihan se aika tylsää. Siksi muutkin vaihtoehdot on syytä pitää mielessä. Erityisesti nyt alennusmyyntien kynnyksellä on hyvä tarkastella kesän kenkätarjontaa olennaisten kesäkenkien merkeissä.

1.Birkenstock Boston

5xboston

Birkenstockin terveyskengät ovat tulleet mainstreamiin vahvasti tänä vuonna. Niiden suosio on puhuttanut niin radiossa kuin aikakausilehdissäkin. Näiden pahamaineisten sairaalasandaalien tähti on noussut julkimoiden ja bloggareiden hypen kautta aina Voguen sivuille asti, mutta #menswear-skenessä ne ovat jo vanhahko juttu. Engineered Garmentsin faneille Birkenstockin Boston-malli on tuttu Daiki Suzukin suosikkina ja Euroopan puolella Oi Polloi on liputtanut niitä osana lafkan huuruista acid rambling -estetiikkaa.

Vaikka sandaalit ovatkin kovassa nosteessa laajemmin, rajaisin niiden onnistuneen käytön juurikin näihin (ala)tyyleihin. Jos fittisi perusteella olet menossa kalastajanlakki päässäsi sekoilemaan kellarireiveihin tai jos näytät kaipaavasi mukavia taukokenkiä Karhunkierrokselle, ovat Birksit mainio valinta. Olettaen siis, että toisten ihmisten hyväksyntä ei liiemmin kiinnosta. Ovathan nämä aika helvetin rumat kengät.

2.Yuketen Kaleido

5xkaleido

Yuki Matsudan perustama Yuketen on vanha #tyylit-suosikki. Ensimmäiset omat laatukenkäni taisivat olla aikoinaan Yuketenin Ranger-mokkasiinit vuonna 2009. Yuketenin suosion myötä lafkan hinnat lähtivät lapasesta, eikä ihan vähään aikaan ole valitettavasti tullut harkittua uutta Yuketen-paria.

Parhaiten tunnettujen ja nykyään hillittömän hintaisten mokkasiinien lisäksi Yuketen on astunut pienin äänin laatutennarimarkkinoille. 70-luvun adduista inspiraationsa hakeneen ja erittäin onnistuneen ”Runner 70”-retrotennarin lisäksi varsin Vans/sperry-henkinen Kaleido ansaitsee noston. Yuketenin boheemi estetiikka on saatu hienosti naitettua SoCal-ikoniin ja lopputulos on yllättävän raikas.

3.New Balance 997PR

5xnb997

Laajempaa katsausta New Balancen klassikkomalleihin on tulossa, mutta uskaltanen jo väittää, että tässä on yksi tämän vuoden kovimpia lenkkarijulkaisuja. 997 on New Balancelta yksi hienoimpia siluetteja ja värit on tässä todella hyvin kohdillaan.

4.Carmina Clemens Captoe

5xcarmina

Suomen kesä – kehnompiinkin keleihin kannattaa varautua. Itse ajattelin seistä lätäköissä Parabootin Michaelit jalassani, mutta erinomaisen vaihtoehdon tarjoaa myös tämä Epaulet NY:n Carmina-derby. Carmina on mielenkiintoinen valmistaja, joka valitettavasti tunnetaan lähinnä enemmän italomenswearin puolelle sattuvista kengistään. Firmalta onnistuu kuitenkin hyvin myös tällainen rujo estetiikka ja esimerkiksi Carminan split-toet ovat olleet todella kovia.

Tässä on otettu käsittelyyn hieman formaalimpi captoe-malli. Rujon commando-pohjan ja grain-nahan yhdistely toimii, eikä lopputulos ole suinkaan mikään frankenstein, vaan yllättävän tasapainoinen gunboat. Epauletissa malli sattuu olemaan vielä alennuksessa, joten tässä olisi todella kova vaihtoehto, jos haluaa vaihtelua esimerkiksi Aldeneille.

5. Common Projects Bball High

5xbball

Vaikka Common Projects ei ollutkaan ensimmäinen luksustennareilla menestynyt valmistaja, oli se ensimmäinen joka onnistui tuomaan luksuksen catwalkeilta katutyyleihin. Lafkan Achilles on maineensa ansainnut moderni klassikko, jonka vähäeleinen design on innoittanut kymmeniä imitaatioita. Poikkeuksetta nämä ovat jääneet esikuviaan heikommiksi, eivätkä CP:n suunnittelijat Flavio Girolami ja Prathan Poopat ole itsekään onnistuneet toistamaan menestystään. Achillesin rinnalle tuodut mallit kärsivät väistämättä vertailusta.

Tämän kevään Common Projects BBall on itselleni ensimmäinen merkin todella onnistunut malli Achillesin jälkeen. Aiempien mallistojen BBallit ovat näyttäneet joksenkin hirveiltä koristossujen ja nyrkkeilykenkien yhdistelmiltä, mutta onnistunut materiaalivalinta ja Niken Air Force 1:stä inspiraation saanut päivitetty yläosa toimivat hyvin. Rahamiehille nämä ovatkin mainio valinta viileisiin kesäiltoihin. Budjettivaihtoehtoa etsivän kannattaa katsastaa jo mainittu AF1, mutta vielä suositeltavampaa on metsästää APC:n ja Niken parin vuoden takaiset Dunkit tyylifoorumien myyntipalstoilta tai ebayn hämäriltä sivukujilta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi