Chelsea-saappaat syksyyn

Chelsea-saappaat - vinkit käyttöön

Chelsea-bootsit ovat ehdottomasti yksi miehen kenkäkaapin kulmakivistä, vaikka ne viime aikoina ovatkin jääneet suosiossa esimerkiksi niin kutsuttujen tuplamunkkien tai chukka-bootsien varjoon. Lähiaikoina kuitenkin myös foorumilla on käyty keskustelua mallista, joten vanhan artikkelin nosto on paikallaan.

Chelsea-saappaat – historia lyhyesti

Chelsea-saappaiden historia ulottuu aina viktoriaanisen ajan Englantiin, jolloin ne nousivat suosioon tarjoamalla käytännöllisen vaihtoehdon polvipituisille ratsastussaappaille. Myöhemmin, 1960-luvulla malli pomppasi pinnalle uudelleen mm. Beatlesin sekä Rolling Stonesin avustuksella ja nousi suosioon erityisesti mod-tyylipiireissä. Kuriositeettina voidaan mainita myös Star Wars-elokuvat, joissa Stormtrooper-sotilaat käyttivät valkoisiksi maalattuja Chelsea-saappaita. Nykyisin mallia voidaan pitää klassikkona, mutta kuten todettua, se jää kuitenkin usein muiden vaihtoehtojen syrjäyttämäksi.

Chelsean tunnusomaisia piirteitä ovat nilkkapituuden ja matalan koron lisäksi joustava kumikangas, joka kulkee kengän molemmin puolin korosta aina varren yläosaan saakka. Vaikka saappaiden tulee normaalisti olla varsin napakasti jalkaan istuvat, helpottaa varren elastisuus niiden pukemista ja riisumista huomattavasti.

Carminan Chelsea-saappaat ruskealla pintanahalla

Oppikirjaesimerkki sulavista Chelsea-bootseista, jotka sopivat täydellisesti jopa bisnespuvun kanssa pidettäviksi.

Mokkaiset Carminan chelsea-saappaat / skoaktiebolaget

Espanjalaisen Carminan mokkaiset chelseat ovat ehdottomasti yksi näteimmistä tälllä hetkellä saatavilla olevista versioista. Fox-värinen, hyvin vaaleanruskea mokka ja kumipohjat tekevät parista äärimmäisen monikäyttöisen, soveltuen niin harmaiden flanellien kuin tumman denimin pariksi. Saatavilla ruotsalaisen Skoaktiebolagetin kautta.

 

Carmina Chelsea-saappaat nahkaisina / skoaktiebolaget

Ja jos mokka ei materiaalina nappaa, niin sama pari löytyy Skoaktiebolagetin valikoimasta myös ruskeassa vasikannahassa. Toimii.

Chelsea-saappaiden käyttö

Yleisesti ottaen Chelseat ovat monikäyttöiset ja erityisesti hyvä vaihtoehto vapaampaan viikonloppupukeutumiseen, olipa sitten maalla tai kaupungilla.  Mikäli chelseat haluaa parittaa puvun tai esimerkiksi villaisten suorien housujen kanssa, on saappaan lestin kuitenkin syytä olla mahdollisimman sulava ja siro, jotta kokonaisuus säilyy yhtenäisenä ja tyylikkäänä. Tärkeää on myös, että kengät istuvat hyvin ja tiukasti. Erityisesti varren istuvuuteen on syytä kiinnittää huomiota, koska muutoin housujen lahkeet helposti jäävät niihin kiinni, eivätkä laskeudu nätisti.

Chelseat on myös yksi niistä harvoista kenkätyypeistä oxfordin lisäksi, jossa musta väri toimii erittäin hyvin. Erityisen suositeltavat mustat chelseat ovat kaupunkikäytössä, hyvin istuvan puvun parina. Ja kuten kaikkia kenkiä, myös näitä on syytä huoltaa säännöllisesti, mutta samalla kannattaa muistaa, että Chelseat vain paranevat hieman elämää ja käyttöä nähdessään ja patinoituessaan.

Miten ja mihin Chelsea-saappaat sitten voi ja kannattaa yhdistää. Kuten todettua, kyseessä on siinä mielessä monipuolinen malli, että se toimii niin siistimmässä kuin rennommassa pukeutumisessa. Jos Chelseat haluaa parittaa puvun kanssa, kannattaa kuitenkin unohtaa ohuet pellava- tai puuvillapuvut ja valita päälle hieman paksummasta villasta tehty, mahdollisesti hillityllä kuviolla varustettu puku. Samoin kauluspaidan ja solmion suosittelisin itse vaihtamaan esimerkiksi pooloneuleeseen. Chelseat ovat parhaimmillaan, jos kokonaisuus on kuitenkin hieman rennomman puoleinen.

Chelsea-saappaat puvun kanssa.

Maanläheisiä värejä ja hillittyjä kuvioita.

 

Rennompaan menoon Chelseat sopivat siis myös hyvin. Viikonlopun mökkireissulle esimerkiksi jalkaan vaaleat (tai yhtä hyvin tummat) denimit, päälle harmaa palmikkoneule ja kenttätakki sekä kengiksi RM Williamsin Craftsman-saappaat. Laukku mistpä muualta kuin Mismolta.

Chelsea-saappaat kasuaalisti

Syksyn olennaiset yhdessä kokonaisuudessa.

 

Vaihtoehtoja Chelsea-saappaiksi

Lopuksi tuttuun tapaan viisi paria pohdittavaksi, mikäli olet etsimässä itsellesi uutta saapasparia.

Chelsea saappaat - crockett&jones

Crockett&Jones”Chelsea 3″ on hyvä valinta monipuolista saapasta etsivälle. Toimiva vaihtoehto jopa pukukengäksi, mutta toisaalta lesti ei ole liian agressiivinen, joten se toimii myös farkkujen kanssa.

Sandersin mokkaiset Chelsea-saappaat

Sandersin Marylebone – vaihtoehto budjettiratkaisua etsivälle.

Chelsea-saappaat - Gaziano & Girling

Gaziano&Girlingin Burnham on ehkä kaikkein monikäyttöisin ja ideaalein chelsea tämän hetken markkinoilla. Tyylikäs ja yksinkertainen malli, joka sopii niin valkoisen t-paidan ja farkkujen kuin siisteimmän liituraidanpuvun kanssa käytettäväksi.

Chelsea-saappaat - Herring shoes

Herring Shoesin tarjoama Coltham on yksi varteenotettavista halvemman budjettiluokan vaihtoehdoista. Tummanruskea vahattu nahka ja kumigripeillä varustetut pohjat soveltuvat hyvin suomalaiseen talvi- ja kevätsäähän

Chelsea-saappaat - R.M Williams

RM Williams on yksi klassisimmista saapasvalmistajista ja kuvan ”craftsman”-saapas yksi yhtiön tunnetuimpia malleja. Ehdoton klassikko

Kuvat: The Armoury, Skoaktiebolaget


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi