New York – kaupunki, jonka olet jo kokenut

Tyylit-toimitus kävi lomailemassa New Yorkissa. Tältä näyttää maailman mahtavin kaupunki matkailusivustojen ulkopuolisesta näkökulmasta.

Mitä enemmän olet viettänyt aikaa ruutujen ääressä, sitä tutummalta New York tuntuu. Samasta syystä jokainen ottamasi instagram-kuva näyttää hienolta: kaikki on nähty aiemmin ja kaikki kuvattu on jo valmiiksi kehuttu. Kaupungista on mahdotonta ajatella jotain, mitä joku muu ei olisi aiemmin kirjoittanut. Loma New Yorkissa on kuin ensimmäinen yhdyntä postimyyntivaimon kanssa.

Joe and the Juice

Elokuva statisteineen

Ja hyvältähän se tuntuu. Öisen stars and stripes -lipuin koristellun metrojunan kolina teräsradalla toivottaa aurinkorantoja kaihtaville matkaajille tervetuloa. Domino’s ja Dunkin’ Donuts ovat auki kello yksi AM, vaikka ne ovat Brooklynissä, kaukana keskustasta. Aamulla immigranttiperheen nelivuotias juoksee äidiltään karkuun Dunkiniin ja tilaa donitsin. Poika juoksee ulos donitsi kädessään hakemaan äidiltään rahaa. Kassa hymyilee. Joku on hylännyt samalle kadulle kymmeniä Black History Month Fashion Show -mainoslehtisiä. Amerikkalainen unelma.

Ihmiset näyttävät tavallisilta, mutta miljöössään ovat sittenkin ihmeellisen kauniita, rumatkin persoonallisia ja tyylittömät kiinnostavia. Kevättalvella newyorker pukeutuu keskimäärin Niken lenkkitossuihin ja The North Facen untuvatakkiin. Comme des Garçons ja Gosha Rubchinskiy loistavat poissaolollaan, vaikka Lexington Avenuella on Dover Street Market ja Barnes & Noblessa tuhat kirjaa Pariisista.

New York -näytän muille ja olen olemassa

Tuntuu typerältä sanoa olevansa lomalla New Yorkissa. Kyseinen kaupunki on paikka, jonne kulttuuri-ihmiset menevät tekemään tai vähintään kokemaan kulttuuria. New Yorkissa ei lomailla, vaan harkitun spontaanisti koetaan asioita, kuten vegaanibrunsseja, artesaanioluita, aivan-perkeleen-rehellistä ystävällisyyttä, internetilmiöiden konkretisaatioita, tärkeää taidetta ja iloisesti hampaattomasti hymyileviä hoboja. Kaikki on kiinni rahasta ja hiukan liian vakavaa.

New Yorkissa ei lomailla, vaan yritetään ottaa selvää kaupungista itse, vaikka todellisuudessa vain kaupungin pitkäaikaiset asukkaat osaavat defiltteröidä kokemansa. Tuntuu, että vähintään puolet kaikesta on olemassa just for show. Laitan Instagramiin matkan aikana enemmän kuvia kuin viimeisen kolmen kuukauden aikana yhteensä ja olen onnellinen.

Indian. Mexican. Chinese.

Kaunis netissä ja livenä

Lentokoneessa istuessani olin jo päättänyt valmiiksi, että lomasta tulee hieno, joten pettymykseen oltaisiin tarvittu henkilökohtainen tragedia. Teeveestä tutun rumankauniin tunnelman rikkoo kymmenen päivän loman aikana vain Times Squarella maassa masturboiva rumanruma koditon, jonka joku syvemmällä kaupunkifiilistelyissään rytevä voisi merkata urban chiciksi.

Helppo, kallis, pakko tehdä. 5/5 lomamatka.

Koe nämä

  • MoMA: modernin taiteen ja estetiikan erittäin riittävä läpileikkaus. Kaiken jo nähneet taidehipsterit voivat mennä suoraan MoMA PS1:een.
  • Cheese Grille: Paahtoleipä never gonna be the same again.
  • Five Guys -burgerit: kahden nyrkin kokoisia herkkupaketteja kasaavat kaikenväriset kädet eivät saa tarpeeksi arvostusta (palkkaa). Vähän kuin Friends & Brgrs sans bullshit.
  • Nepenthes: Engineered Garments -lippulaivamyymälässä voi kokeilla niitäkin kamoja, joita jälleenmyyjät eivät uskalla ostaa. Osta seurustelukumppanillesi jotain vaikka väkisin.
  • Comedy Cellar: Halvalla hauskaa. Bonuksena autenttinen amerikkalaisyleisö.
  • Vegaaninen Ben & Jerrys: vähintään yhtä hyvää kuin maidollinen.

Skippaa nämä

  • Butcher’s Daughter: pieniä ja pahvisia 15 dollarin vegaaniruoka-annoksia paskalla palvelulla.
  • DO: keksitaikinaa kupissa. Tunnin jono. Paljon internetpisteitä. Not worth it.
  • Ylioptimismi: amerikkalainen unelma tarttuu. Taltuttaminen käy parhaiten Times Squaren vakioihmisiä katselemalla.

 

Ja muista osallistua keskusteluun foorumin New York – vinkit ja kohteet-ketjussa. Sieltä löytyy myös vinkit siihen, mitä kaupungissa pitää tehdä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi