Tote bag – miehen kesätyyli

Tote bag - laukku moneen tarkoitukseen

Tote bag – eli pussimainen laukku taipuu moniin erilaisiin tyyleihin.

Tyyleihin ja pukeutumiseen liittyy paljon englanninkielisiä termejä, joille ei löydy tarkoituksenmukaista tai edes fiksulta kuulostavaa suomennosta. Tote bag on näistä yksi. Suomennoksen puuttumisesta huolimatta laukku sopii erinomaisesti moninaisiin tyyleihin. Niinpä sillä on hyvä jatkaa miehen kesätyyli-sarjaa.

Tote bag – lyhyesti

Tote bag on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan pussimainen laukku, joka alunperin on usein ollut avonainen ja jossa on kaksi (nahkaista) kantokahvaa – yksi laukun molemmilla sivuilla. Useimmiten tote bagit on valmistettu paksusta nahkamateriaalista, mutta nykyään tarjolla on versioita puuvillasta nyloniin ja muihin kevyempiin kankaisiin.

Ensimmäinen varsinainen tote bag syntyi 1940-luvulla, kun amerikkalainen L.L. Bean toi markkinoille paksusta puuvilla-kanvaksesta valmistetun, niin kutsutun ”boat bagin”. Laukku keräsi suosiota, koska sitä oli helpompi kantaa, kuin monia muita sen aikaisia matkustamiseen tehtyjä laukkuja. 1950-luvulla helppohoitoiset ja käyttöä kestävät tote bagit olivat jo yleisesti käytössä. Toisin kuin nykyään voisi luulla, tote bagit olivat aluksi vahvasti myös miesten käytössä – vaikkakin suurempaan suosion ne nousivat naisten keskuudessa ja naisille suunnattujen jenkkimerkkien, kuten Kate Spaden toimesta. L.L. Beanin boat bag itseasiassa kehitettiin, jotta isot jääpalat olisi helpompi kuljettaa autosta pakastimeen ja sieltä sitten drinkkeihin – varsin miehekkääseen tarkoitukseen siis.

Mismo deck tote bag

Mismon versiointi L.L. Beanin alkuperäisestä ”Boat Bag”-laukusta.

Monikäyttöinen laukku kaupunkiin ja reissuun

Käytännöllisen ja samalla tyylikkään laukun löytäminen voi välillä olla äärimmäisen vaikeaa. Joko laukku on liian iso esimerkiksi töihin kannettavaksi tai liian pieni, että siihen mahtuisi kaikki tarvittavat paperit ja tavarat. Joskus taas portfolio voi olla liian siisti ja weekender liian iso. Näihin tilanteisiin tote bag  on juuri sopiva ja toimiva vaihtoehto. Se on tilava, erilaisiin käyttötarkoituksiin helposti mukautuva sekä lisäksi myös tyylikäs.

Tote bagia voi käyttää ympäri vuoden, mutta etenkin kesällä laukku on yksinkertaisuutensa ja helppoutensa johdosta omimmillaan. Kaupungille lähtiessä kevyeen laukkuun voi heittää lompakon, sateenvarjon ja esimerkiksi neuleen, jota ei halua kantaa kädessä. Samoin mahdolliset ostokset on helpompaa – ja esteettisesti miellyttävämpää – kantaa erillisten muovipussien sijaan yhdessä laukussa.

Mikäli laukkua on tarkoitus käyttää paljon matkustellessa, kannattaa täysin originaalia muistuttavan mallin sijasta valita tote bag, jossa on jonkinlainen mekanismi laukun sulkemiseen. Laukussa kulkeva omaisuus pysyy paremmin tallessa ja samalla suojassa ainakin vähemmän taitavilta taskuvarkailta.

Tote bag - Filson canvas tote

Filsonin canvas tote bag kasuaalimpaan menoon.

Tote bagin paras ominaisuus on ehdottomasti helppokäyttöisyys. Kotoa lähtiessä laukkuun voi vain heitellä tarvittavat tavarat ja ne järjestyvät laukun pohjalle kuin itsestään. Rentoa laukkua ei myöskään tarvitse juuri varoa, vaan sen voi heittää auton takapenkille tai jalkatilaan vailla suurempaa huolta mahdollisesta kulumisesta.

Tote bag – viisi vaihtoehtoa

Yleisesti tote -mallinen laukku soveltuu yksinkertaisen muotoilunsa puolesta moniin eri tyyleihin. Esimerkiksi neuleen ja farkkujen kanssa yhdistettynä siisti laukku toimii kokonaisuuden viimeistelijänä. Toisaalta puvun kanssa käytettynä rento puuvillasta tai nylonista valmistettu tote voi tuoda kokonaisuuteen kaivattua raikkautta ja lieventää turhan jäykkää bisnes-vaikutelmaa.

Yksi ja sama tote bag ei kuitenkaan välttämättä sovellu jokaiseen käyttötarkoitukseen. Niinpä alla viisi hieman toisistaan poikkeavaa vaihtoehtoa, joista jokainen voi löytää oman suosikkinsa.

tote bag - mismo
Mismo

Tanskalainen Mismo toi tulevan syksyn mallistoonsa takaisin suositun ”Grid shopper”-mallin. Paksusta nylon-kankaasta valmistettu laukku on ympäröity nahkaisilla remmeillä, jotka antavat laukulle ”verkkomaisen ulkoasun”. Laukun sisältä löytyy erillinen osasto papereille ja vetoketjulla suljettava pienempi tasku esimerkiksi avaimille tai lompakolle. Grid shopper tote soveltuu erinomaisesti myös matkustamiseen, koska olkahihna mahdollistaa käsien vapauttamisen muiden tavaroiden kantoon.

tote bag - frank clegg leatherworks

Frank Clegg Leatherworks

Amerikkalainen Frank Clegg leatherworksin laadukkaat ja kestävät laukut valmistetaan alusta loppuun Massachusettsissa. ”The working tote” on yhtiön suurin tote-mallinen laukku, joka soveltuu niin salikamojen, rantapyyhkeen kuin ostostenkin kantamiseen.

Tote bag - filson

Filson

Mismon ohella tyylit-foorumilla suosiota nauttivan Filsonin tummansininen tote bag soveltuu parhaiten hieman rennompiin kasuaalityyleihin. Paksusta twill-puuvillasta tehty laukku on valmistajan mukaan käsitelty vedenkestäväksi, joten laukun voi pitää mukana myös sateen sattuessa. Filson tarjoilee erinomaisen vaihtoehdon hyvää hinta-laatusuhdetta ja kestävää peruslaukkua etsivälle.

Tote bag - epperson mountaineeringEpperson Mountaineering

Camouflage-kuvion aika ei ole vielä ohi. Ja itseasiassa asusteeseen, kuten rentoon laukkuun camo sopii erinomaisesti. Epperson Mountaineeringin ”Climb tote” toimii hyvin kesäisten puistosessioiden kantoapuna. Kevyt laukku ja pieneen tilaan menevä laukku on myös helppo pakata mukaan reissuun lähtiessä.

Tote bag - bonastre

Bonastre

Ranskalaisen Bonastren nahkainen tote bag sopii myös formaalimpaan ympäristöön ja puvun kanssa käytettäväksi. Sisään mahtuu helposti läppäri, asiakirjat ja vaikkapa iPad.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi