5 x harmaa college-paita

Tyylit-toimitus on tällä viikolla viettänyt ansaittua hiihtolomaa. Loma piristi ja nyt on jälleen aika palata tavalliseen julkaisutahtiin. Näin kevään tulon ja uuden sesongin kamojen saapumisen myötä on viimeistään aika aloittaa keväthankintojen suunnittelu.  Tällä kertaa vuorossa on harmaa college-paita.

Collari – rennon menon olennainen

Harmaa college-paita on lähtökohtaisesti hyvin yksinkertainen ja tylsä vaate. Ensivaikutelma on kuitenkin väärä, sillä rentoon menoon ei ole parempaa yläosaa. Kuten sininen irtotakki, harmaa collari on yksi monikäyttöisimmistä vaatteista. Simppeliltä vaikuttavassa vaatekappaleessa on paljon pieniä yksityiskohtia, joilla on dramaattinen vaikutus lopputulokseen. Oikein valittu versio toimii metsuri-lookista skandiminimalismiin ja kaikkeen tällä välillä.

College-paita on itselleni erittäin ajankohtainen aihe. Olen viime aikoina huomannut viihtyväni usein nimenomaan harmaassa collarissa, neuleiden jäätyä vähemälle käytölle. Jos ei keksi mitään päälle pantavaa, harmaa collari ja musta denim on ollut helppo yhdistelmä.

Omat suosikkini college-markkinoilla ovat ihan tavallisia, keskihintaisia collareita. Tärkeää on lähinnä, että harmaassa collarissa on raglan-hihat ja että vaatteessa on sitä jotain. Laatimani viiden varteenotettavan vaihtoehdon listaus perustuu suurelta osin omiin kokemuksiini. Listauksen ulkopuolelle olen jättänyt tarkoituksella aitopäiden suosiman repro-kaman, sillä se ei erityisemmin sytytä itseäni, vaikka toki tajuan tinkimättömästi toteutettujen vaatteiden viehätyksen. Sitäpaitsi olen siinä käsityksessä, että niin sanotusti kaikkein aidoimmissa collareissa ei edes ole raglan-hihoja. Korjatkaa toki, jos ole väärässä.

Eiköhän tämä riitä alustukseksi ja on aika siirtyä itse listaukseen.

Acne Studios – College

Collari1

Super premium -segmenttiin siirtynyt tai sinne ainakin vahvasti pyrkivä Acne tarjoaa yhtä markkinoiden parhaista collegeista. Acnen versiointi on leikkaukseltaan, jos ei nyt boxy, niin ainakin väljä. Muutenkin kaikki yksityiskohdat on juuri sellaiset kuin tällä hetkellä pitääkin – raglan-hihat, toimiva harmaan sävy ja sopivasti käytetyn näköinen olemus jo valmiiksi. Merkin nykyiseen hintatasoon nähden tämän swetarin noin 150 euron hinta on varsin maltillinen. Acnen collaria saa myös pienellä rinnassa sijaitsevalla logolla. Itseltäni löytyy sellainen ja se onkin yksi tämän hetkisiä suosikkivaatteitani.

Our Legacy – 50’s Great Sweat

collari2

Juttu harmaista collareista ei voi nykyisin kirjoittaa ilman mainintaa Our Legacysta. Vaikka merkin linja on mennyt vahvasti muotipainotteisempaan suuntaan, valikoimassa on lähes poikkeuksetta jokaisena sesonkina jonkinlainen versiointi harmaasta collegesta. Tämä kevät ei ole poikkeus.

Our Legacyn college kantaa nimeä Great Sweat ja sitä se tosiaan on. Malli ei ole samalla tavoin väljä pienestä laatikkomaisuudesta huolimatta kuin Acnen edellä esitelty näkemys collarista, vaan se on hyvin istuva olematta kuitenkaan mikään makkarankuori. Our Legacy on kuitenkin tunnettu suhteellisen suurista variaatioista mitoitusten suhteen eri mallistojen välillä, joten ennen ilman sovitusmahdollisuutta tapahtuvaa hankintaa kannattaa mitat katsoa tarkkaan.

Maison Kitsuné – Tricolour Fox Sweatshirt

collari4

Ranskalainen levy-yhtiön ja vaatemerkin yhdistelmä Kitsune tekee todella asiallisia perus vaatteita ranskalaisella näkemyksellä. Merkin collari on tehty hyvän tuntuisesta loopback -kankaasta ja sen mitoitus on kapeahkon puoleinen, varsinkin hihoista. Oman elämänsä Bull Mentulan kannattaa jättää tämä todella chic college väliin. Muille tässä on voittoisa ja hyvällä tavalla leikkisä college-paita.

Carhartt – Chase Sweat

collari3

Carhartt on aina kova ja niin on myös merkin Chase -niminen college. Carhartt on selvästi jo esiteltyjä collareita edullisempi, mutta vähintään yhtä cool. Hihan ’C’ –brodeeraus herättää jokaisen 90-luvun muistavan mielessä jonkinlaisen mielleyhtymän. Tämän kohdalla on hyvä huomata ennen ensimmäistä pesua, että kangasta ei ole harjattu sisäpuolelta, joten siitä irtoaa varsin runsaasi nukkaa.

H&M

collari5

Todellinen budjettivaihtoehto tulee tällä kertaa H&M:ltä. Toki Uniqlolla on usein harmaa collari valikoimassa, mutta 20 euron hinta ja kaikin puolin asialliselta vaikuttava malli kallisti valinnan tällä kertaa länsinaapurin suuntaan. David Beckham -malliston harmaa college-paita on vastoin odotuksia kerrankin riittävän pelkistetty. Näin halvalla hinnalla paita kannattaa ainakin käydä katsastamassa paikan päällä, jos ei muuta.

Bonus: Håndværk sweatshirt

Jokunen aika sitten täällä esitelty Håndværk tarjoaa lukemani perusteella huippulaadukasta collaria, tosin ilman raglan-hihoja. Tämä olikin omien kokemusteni puutteen lisäksi syy, miksei kyseinen collari päässyt listaukseen. Tästä huolimatta näkemäni kuvat ja kommentit ovat vaakuuttaneet minut tuotteen erinomaisuudesta.

collaribonus


4 vastausta artikkeliin “5 x harmaa college-paita”

 1. Esa sanoo:

  Menemättä sen syvemmälle Japanisvetarien ihmeelliseen maailman, tekisi listaasi mieli lisätä omista suosikeista ainakin Sunspel, Norse ja Saturdays Surf NYC.

  Brittiläinen Sunspel on tehnyt ajattomia vaatteita vuodesta 1860 ja viimeksi hommattu Loopback-svetari on yksi hienoimmista, joita on vastaan kävellyt.

  Norse kamppailee varmasti Our Legacyn kanssa perus-svetarin kultamitalipaikasta. Hyvä hinta/laatusuhde, ei turhaa kikkailua, vaan peruslaatua sopuhintaan.

  Saturdays Surf on tehnyt muutamia todella kiinnostavia collareita ja päätynyt myyntiin mm. Mr. Porterin sivuille.

  • Juuso sanoo:

   Kiitos kommentista!

   Mainetsemistasi merkeistä jokainen menisi listaukseen mainiosti. Itse asiassa Norse jäi juurikin Our Legacyn jalkoihin valintaa tehdessä. Jotenkin Our Legacy assosioituu vahvasti svetareihin, joten se oli pakko ottaa listalle.

   Sunspelin osalta pelin ratkaisi omien kokemusten puute ja se, ettei niissä ole raglan-hihoja. Sunspel on kiinnostellut jo pidemmän aikaa ja sellainen menee ehdottomasti testiin jossakin vaiheessa. Raglan-hihojen puute koitui myös Saturdaysin vahingoksi.

   Listaus oli tosiaan H&M:n budjetti-svetaria lukuun ottamatta tehty omien kokemusteni perusteella, joten moni muukin mielenkiintoinen merkki jäi siitä pois. Esimerkiksi halvemmista R-Collection on lukemani perusteela varsin pätevä esitys.

 2. Esa sanoo:

  Itselleni noi raglan-hihat eivät ole olleet kynnyskysymys. Mutta päivityksenä kerrottakoon, että Sunspelille oli verkkokauppaan juuri ilmestynyt pari mallia raglan-hihoilla (jostain syystä ei tosin perusharmaata).

  Ja ainahan sitä parhaiten kirjoittaa omista kokemuksista, lista on hyvä. Valinnanvaraahan maailmassa riittää vaikka kuinka, kysymys on loppujen lopuksi siitä mikä miellyttää itseä eniten.

  • Juuso sanoo:

   Jep huomasin Sunspelin uudet mallit ja ihan päteviltähän ne vaikuttivat. Tosin harmaan puute ihmetytti myös minua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi