Tiistai-inspis – Cool Britannia

Oasiksen (What’s the Story) Morning Glory? täytti viime perjantaina 20 vuotta. Ajatella, siitä on oikeasti jo 20 vuotta! Ikääntymisestä huolimatta levy kuulostaa edelleen yhtä ajattomalta kuin parkat, Clarksin desert bootit ja Gallagherien asenne.

Vuosi 1995 oli brittipopin ja koko Cool Britannia -ilmiön kulta-aikaa. Edellisenä vuonna Blur oli julkaissut genren määritelleen levynsä Parklife. Ironisesti Iso-Britanniaa havannoinut albumi tavoitti jotain olennaista ja onnistui leimaamaan samalla sukupolvellisen musiikillisesti yllättävänkin erilaisia bändejä aina Elasticasta Mensweariin (!). Jos tämä ei ollut vielä tarpeeksi, niin viimeistään Blurin ja Oasiksen väliseen bändien sotaan kesällä 1995 kulminoitui koko aikakauden hulluus ja samalla mahtavuus. Ankean ja Thatcherin sävyttämän 1980-luvun jälkeen ilmassa oli vihdoin todellista muutosta.

Blurin ja Oasiksen välinen bändien sota päättyi ensimmäisen taisteluvoittoon, Country Housen päihittäessä Roll With Itin single-myynnissä. Molemmat ovat varsin keskinkertaisia kappaleita, mutta joka tapauksessa sota kääntyi lopulta Oasiksen voitoksi – ainakin jos kyse oli siitä, kummasta lopulta tuli tuolloin isompi bändi. Taiteellisestihan Blur matkasi todella kauas brittipopin maisemista, kun taas Oasis jäi (What’s the Story) Morning Gloryn jälkeisiin tunnelmiin. Parin vuoden päästä julkaistu ja turhaan parjattu Be Here Now päätti kokaiinin täyteiset juhlat ja Cool Britannia oli ohi. Ajattoman musiikin ohella aikakaudesta jäi käteen kosolti ajattomia tyylejä. Mod- ja futiskasuaali-tyylien päälle rakennettu ysärin brittimeno toimiikin innoittajana tämän viikon tiistai-kollaasille.

Ei popparia ilman parkaa ja mikä olisikaan parempi kuin uutta nostetta #menswear-skenessä saanut Stone Island. Foorumillakaan ei taida olla enää monta vakikirjoittajaa, jolta ei löytyisi ainakin jotain kyseiseltä merkiltä. Kengiksi valikoitui jopa kliseenomaiset Clarksin dessut Made in England spesiaaliversiona. Ylä- ja alaosat ovat yksinkertaiset pääpainon ollessa nätin parkan ja kenkien yhdistelmässä. Silmille Liam Gallagherin suosikkimerkkinä tunnetun Garret Leightin aurinkolasit ja päähän moderni villaversiointi bucket hatista. Ei muuta kuin leuka ylös ja askel reteänä kuin Liamilla konsanaan.

tiistai-inspis-6-10

Parka: Stone Island, Pitkähihainen t-paita: Uniqlo and Lemaire, Denim: Acne Studios, Kengät, Clarks Originals, Hattu: Norse Projects, Aurinkolasit: Garret Leight


2 vastausta artikkeliin “Tiistai-inspis – Cool Britannia”

  1. Jools sanoo:

    10/10!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi