Collegea etsimässä – Acne Studios Fint

Aina toisinaan on hyvä tuulettaa omia näkemyksiään. Tämä koskee elämänvalintoja, maailmankatsomusta, kulutustottumuksia ja ennen kaikkea sitä, minkälainen jonkin vaatekappaleen kuuluu olla.

Vaatekaapin peruspalikka

Minulla on taipumus pyöriä samojen aiheiden ympärillä. On siis itsestäänselvyys, että olen jo aikaisemmin kirjoittanut college-paidoista. Vaatekaapin kulmakivistä on kuitenkin tasaisin väliajoin hyvä muistuttaa sekä itseään että lukijoita. Toisinaan sitä harhautuu jopa perusasioiden ulkopuolelle.

College-paita on kiistaton klassikko. Sellainen löytää paikkansa jokaisen vaatekaapissa – siis aivan jokaisen. Minulla niiden rinnalle ovat vaivihkaa nousseet hupparit ja hieman kyseenalaiset, aikuismaisemmat vetoketjuviritykset. Kun asiaa miettii hetken, vastaus on selvä: olen setämies. Erityisesti huppareihin ja nuorisotennareihin tarrautuminen kuvastaa epätoivoista takertumistani ajatukseen siitä, että olen vielä nuori. Turha toivo, mutta itsepetos on yksi jutuistani.

Pienen itsetutkiskelun jälkeen on kuitenkin aika palata takaisin aiheeseen, sillä ties mitä sisäisiä mörköjä onnistun löytämään, jos vain tarpeeksi kaivan. Tämän kirjoituksen aiheena ovat kuitenkin college-paidat, eivät omat ongelmani.

Jaan mielessäni college-paidat kahteen ryhmään. Ensinnäkin on modernimmat, astetta slimmimmät leikkaukset omaavat muotimerkkien svetarit. Jaon toisena osana on heritage-hessujen suosimat aitopää-colleget. Näistä en edelleenkään ymmärrä mitään. On toki kaikenlaisia väliinputoajia, mutta tänä ääripäiden aikana tolkun vaatteet on syytä unohtaa. Kun tolkku on unohdettu, katse kääntyy länsinaapurin suuruuteen; mikäpä muu se olisi kuin Acne Studios.

Acne Studios – tylsää, ilmiselvää, parasta

Acne Studios on kiinnostava merkki. Jostain syystä se onnistuu herättämään yllättävän paljon tunteita vaateharrastajien keskuudessa näennäisestä tylsyydestään huolimatta. Merkin designit – erityisesti miesten puolella – ovat äärimmäisen pelkistettyjä ja jopa tylsiä. Acne Studios on selvinnut pitkään ilman erityisen vahvaa brändäystä. Muutama vuosi sitten lanseerattu  face-symboli muutti kuitenkin kaiken. Nykyään symbolilla varustettuna saa kaikkea päästä varpaisiin, toisin sanoen pipoista kenkiin. Tämä kaikki on tietysti suunniteltu pelkistetty linja mielessä. Kapselimallistot, kuten Emoji on sitten täysin eri asia.

Yksinkertaisuudessaan Acnea voisi melkein pitää pohjoismaisena versiona ranskalaisesta APC:sta. Molemmat tuottavat markkinoille suuret määrät perusvaatteitta pysyen kuitenkin ajassa kiinni ja siten aina ajankohtaisina. Lisäksi molempien keskeisenä tuotteena ovat farkut. Acnen erona ranskiksiin on kuitenkin sen pyrkimys olla niin sanottu aito muotitalo. Tähän en osaa ottaa kantaa muuten kuin sen kaikkein ilmeisimmän kautta, eli mainitsemalla hurjaa tahtia nousevat hinnat. Ehkäpä tämä pyrkimys kohti aitona muotitalona olemista selkeästi näkyy muun muassa kevään 2017 mallistoon tuodussa uudessa collegessa nimeltä Fint.

Acne Studiosin Fint on merkille ominainen vaate. Siinä ei ole varsinaisesti mitään mullistavaa, mutta työ sen selvittämiseksi, mikä myy, on tehty pieteetillä. Suhteellisen pienillä leikkauksessa toteutetuilla poikkeamilla totutusta on saatu aikaan aiemmin mainituista kahdesta ryhmästä eroava college. Innovaatio on niinkin yksinkertainen kuin vaatteen muuttaminen laatikoksi. Tämä näkyy reilusti luonnollisen hartialinjan yli pudotetuissa olkapäissä, leveissä hihoissa ja erityisesti vartalon väljyydessä. Jos ei paremmin tietäisi, sitä voisi luulla naisille suunnatuksi. Onneksi perinteinen sukupuoliajattelu ei kuulu enää vuoteen 2017. Tosin tätä ei niin sanottu tolkun ihminen ostaisi.

Kaikki edellä mainittu huomioon otettuna ei siis liene yllättävää, että pidän kyseisestä collegesta todella paljon. Jopa niin paljon, että olin ostamassa sellaista suhteellisen kovasta, 200 euron hintalapusta huolimatta. Juuri ennen ostohetkeä valitettavasti todellisuus iski vasten kasvojani. Olen varhaiskeski-ikäinen, konservatiivisella alalla työskentelevä henkilö. Suhteellisen vapaasta pukukoodista huolimatta tämänkaltaisen, totutuista normeista poikkeavan vaatteen kohdalla sen varsinainen käyttö voisi jäädä minulla turhan vähäiseksi. Vaatteet on kuitenkin tehty käyttöä, ei kaappia varten. Vaikka en uskaltanut tällä erää toteuttaa hankintaa, joku toinen saa tästä itselleen ehkä kevään asiallisimman college-paidan.

Acne Studiosin colleget löytää varmimmiten merkin omasta verkkokaupasta. Onneksi verkkokauppa ei ole ainoa paikka hankintaan, sillä jos erikoisempi leikkaus epäilyttää, Fint on hyvä sovittaa ennen ennen hankintaa. Tätä kyseistä yksilöä saa harmaana Helsingin Stockalta. Mustana ja kevään ehdottomasti kuumimmassa värissä, eli vaalean pinkkinä Fintin löytää Beamista. Erottajalle on Acnen uutuuksien lisäksi tullut kattavasti paljon mielenkiintoisia kevätkamoja, kuten CdG Playta. Support your local, vai miten se menikään.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi